Ξεκίνησε η εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης

Το δρόμο για τη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι δυτικές χώρες στην Τεχεράνη, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανοίγει η απόφαση του Ιράν, να διακόψει τον εμπλουτισμός του ουρανίου κατά 20%.

Η απόφαση της διακοπής ελήφθη στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις.

«Η εκούσια διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20% είναι το βασικό μέτρο που θα λάβουμε από σήμερα», τόνισε ο ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού πυρηνικής ενεργείας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, κάνοντας γνωστό ότι από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, δυο μονάδες συσκευών φυγοκέντρησης στη Νατάνζ και τέσσερις στο Φορντό θα αποσυνδεθούν, γεγονός που σημαίνει ότι ο εμπλουτισμός κατά 20% θα σταματήσει.

«Έχουμε αρκετό απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20% για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, συνεπώς δε χρειάζεται να συνεχίσουμε την παραγωγή”, υπογράμμισε.

Η απόφαση του Ιράν επιβεβαιώνεται και από έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας που περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το Ιράν έχει αρχίσει την αραίωση των αποθεμάτων του εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20% ουρανίου του, επίπεδο το οποίο είχε φέρει την Τεχεράνη πιο κοντά στην παραγωγή καυσίμου για την κατασκευή ατομικού όπλου.

«Η Υπηρεσία επιβεβαιώνει ότι από τις 20 Ιανουαρίου του 2014, το Ιράν σταμάτησε τον εμπλουτισμό του ουρανίου U-235 σε ποσοστό άνω του 5% στις δύο μονάδες φυγοκέντρησης στη Νατάνζ και το Φορντό», τονίζει στην έκθεσή της η ΙΑΕΑ.

Βάσει της συμφωνίας, η οποία επετεύχθη το Νοέμβριο στη Γενεύη, το Ιράν σταματά τον εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 20%, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση ορισμένων οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες τού έχουν επιβληθεί λόγω της αμφιλεγόμενης πυρηνικής του δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα