Ξεκάθαρα κατά του Grexit η ΑΕΚ!

Μπορεί η αθλητική κοινή γνώμη να έχει διαμορφώσει την άποψη πως η ΑΕΚ είναι υπέρ του Grexit για λόγους εκδικητικούς ή ως εφαλτήριο κάθαρσης, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η ΠΑΕ, ωστόσο, για λόγους τακτικής δεν μπορεί και δεν θέλει να εναντιωθεί στις πρακτικές του Σταύρου Κοντονή. Άλλωστε, δεν έχει κάτι με τον υφυπουργό και, αν οι πολιτικοί του χειρισμοί είναι επικίνδυνοι, αυτό δεν αποτελεί αιτία κριτικής από την ΠΑΕ. Η ΑΕΚ το πρόβλημα το έχει με την ΕΠΟ!
Βέβαια, το ότι το ποδόσφαιρο της χώρας μας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού αφορά και την ΠΑΕ και, σύμφωνα μάλιστα με τους ανθρώπους της, η ΑΕΚ θα υποστεί το μεγαλύτερο κακό από τους τέσσερις μεγάλους. Και εξηγούμαστε:

Θεωρούν τα δάκρυα του Ολυμπιακού «κροκοδείλια»
Από τον Ολυμπιακό βγαίνει προς τα έξω πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία επειδή –δήθεν– θα χαθούν 25 εκατομμύρια ευρώ! Στην ΑΕΚ θεωρούν πως αυτά είναι «κροκοδείλια δάκρυα». Ο ΟΣΦΠ, σύμφωνα με τους «κιτρινόμαυρους» ειδήμονες, έχει «τσεπώσει» τα τελευταία χρόνια πολλά 25άρια, πρόσφατα καρπώθηκε κι άλλα εκατομμύρια από πωλήσεις και σε περίπτωση Grexit ξαφνικά θα ξεφορτωθεί πολλά βαριά συμβόλαια (όπως π.χ. του Τσόρι, του Ρομπέρτο και του Ντουρμάζ)! Κι αυτό θα συμβεί ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, έχοντας πολλούς Έλληνες στο ρόστερ του και σε μία χρονική συγκυρία που η χώρα έχει κατρακυλήσει στη βαθμολογία της UEFA, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ έχουν εξυγιανθεί οικονομικά, και κανείς δεν εγγυάται πια με τη βεβαιότητα του παρελθόντος ότι ο Ολυμπιακός θα βγαίνει κάθε χρόνο στο Champions League. Με λίγα λόγια, η ομάδα του Πειραιά θα καλύψει ξαφνικά μεγάλο μέρος του οικονομικού της ανοίγματος, με μόνη πληγή ένα ή δύο χρόνια μηδενικής ευρωπαϊκής συγκομιδής. Ο Ολυμπιακός προφανώς δεν μεθοδεύει το Grexit, αλλά δεν είναι δα και η ομάδα που θα υποστεί το μεγαλύτερο κακό.
Ο ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟ από την άλλη μεριά είναι ομάδες που θέλουν να πλησιάσουν τον Ολυμπιακό εδώ και χρόνια και δεν μπορούν. Θέλουν ξεκίνημα από το μηδέν και νέα πρόσωπα σε ΕΠΟ και Super League για ναέρθει η εποχή της «ισονομίας». Ο ΠΑΟΚ, μάλιστα, έβγαλε και ανεπίσημη ανακοίνωση υπέρ του Grexit, ενώ στον Παναθηναϊκό δηλώνουν αντίθετοι.

Έκανε επανεκκίνηση, δεν θέλει να κάνει κι άλλη
Η ΑΕΚ, ωστόσο, δεν ξεκίνησε από το μηδέν και τη Γ΄ Εθνική το 2013 για να κάνει νέα… επανεκκίνηση τρία χρόνια αργότερα. Ναι μεν οι «βρεγμένοι τη βροχή δεν τη φοβούνται», αλλά η ΑΕΚ μόλις στέγνωσε και το Grexit θα πάει χιλιόμετρα πίσω έναν οικονομικό προγραμματισμό που έχει στέρεες βάσεις. Η ΠΑΕ, μέσω της καλής φετινής πορείας της, εκτόξευσε την υπεραξία των παικτών και έχει στόχο σε ένα χρόνο να πουλήσει παίκτες και όχι να της φύγουν τρέχοντας σε τρεις εβδομάδες! Μέσω της εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ανυπομονεί για συνεργασίες με ξένες εταιρείες, μέσω του γηπέδου περιμένει νέες χορηγίες και μέσω του πρωταθλητισμού περιμένει να χτυπήσει την πόρτα του Champions League. Αυτός ο προγραμματισμός θα καταρρεύσει σε περίπτωση Grexit.
Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, θα πληγωθεί μόνο στο ότι θα μείνει εκτός Ευρώπης, αλλά θα κάνει οικονομία (αφού είναι η μόνη ομάδα με τόσο μεγάλο ρόστερ που δίχως αγορά ποδοσφαιριστή μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο) που ίσως να είναι και ανακουφιστική για την πειραιώτικη ΠΑΕ. Ενώ η ΑΕΚ θα χάσει το πλεονέκτημα της υπεραξίας που δημιουργήθηκε μετά την άνοδο δύο κατηγοριών και με την απώλεια των ξένων παικτών της θα υποχρεωθεί να τους καλύψει από την εγχώρια αγορά και από ΠΑΕ που θα αδράξουν την ευκαιρία και θα ζητήσουν περισσότερα χρήματα (παράδειγμα, ο Τζιμπούρ και ο Πέκχαρτ αποχαιρετούν, άρα η ΑΕΚ θα υποχρεωθεί να τα «σκάσει» στον Ηρακλή για τον Βέλλιο). Στην «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ θεωρούν ότι η αλλαγή προσώπων σε ΕΠΟ και Super League θα επιτευχθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα ή τον Οκτώβρη. Δεν χρειάζεται αυτή η αλλαγή να συνδυαστεί και με Grexit. Άλλοι, ίσως, να βολεύονται…
Η ΑΕΚ θα μείνει ζωντανή ακόμη κι αν γίνει το κακό. Αργά και μεθοδικά θα περιμένει την ώρα που θα γυρίσουν οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη και ίσως τότε έχει και το γήπεδό της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα