“Να συγκληθεί το συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής”

Τα όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο Έντι Ράμα στην τηλεοπτική του συνέντευξη αναμφίβολα έχουν προκαλέσει την ανησυχία σε όλο τον πολιτικό κόσμο. Έτσι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες «εμπρηστικές» δηλώσεις των Τ. Ερντογάν και Ε. Ράμα αλλά και τις αμήχανες αντιδράσεις του υπουργείου Εξωτερικών αναρωτήθηκε εάν «η κυβέρνηση κοιμάται».
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε στο briefing να μην γνωρίζει τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού για την Συνθήκη της Λωζάννης. Το υπουργείο Εξωτερικών όφειλε να τον έχει ενημερώσει. Είναι εμφανής η ανεπάρκεια σε ζητήματα ενημέρωσης του υπ. Εξωτερικών. Η πρεσβεία στην Άγκυρα λειτουργεί; Τι συμβαίνει και έχουμε αλλεπάλληλα προβλήματα επικοινωνίας; Μήπως κοιμάστε; Μήπως να σας αφυπνίσουμε με την κριτική μας;» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει τηρήσει ήπια αντιπολιτευτική τακτική για τα εθνικά ζητήματα.
«Είναι πρωτοφανή όσα ακούγονται εις βάρος της χώρας. Είχαμε τον Ερντογάν αποκτήσαμε και τον Ράμα» ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Εκδηλώνετε κάποια αδυναμία; Τι συμβαίνει εδώ; Είναι η στάση της αντιπολίτευσης που σας κοιμίζει; Θέλετε και σε αυτά τα θέματα έντονη κριτική; Είμαστε προβληματισμένοι και θα επανεξετάσουμε την στάση μας απέναντί σας στα εθνικά ζητήματα. Θα εξετάσουμε αν μπορείτε να κατανοήσετε τα θέματα αυτά».
Ο Ανδρουλάκης
Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς και της προενταξιακής οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει η Τουρκία ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
Όπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, 2.386 δικαστές και εισαγγελείς, 150 δημοσιογράφοι, πάνω από 31.000 πολίτες και 10 Τούρκοι Βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ντεμιρτάς βρίσκονται φυλακισμένοι, ενώ 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι είτε έχουν απολυθεί, είτε βρίσκονται σε αργία.
«Ο κ. Ερντογάν, βάζοντας πάνω από όλα το πλάνο της προσωπικής του ηγεμονίας εκβιάζει την Ευρώπη με την συμφωνία για τους Πρόσφυγες και να ανακινεί θέματα αλλαγής συνόρων μέσω της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Στο αυτό το πλαίσιο τόνισε, πως η απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να είναι σαφής: «Όσο συνεχίζει στον ίδιο δρόμο δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις οδηγούνται στην κατάψυξη, μαζί με την προενταξιακή οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία”.

Αντιπαράθεση και με τον Καμμένο
Στο μεταξύ έντονη είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με αφορμή τα όσα ελέχθησαν για την προοπτική αγοράς νέου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς από τη χώρα μας λόγω του υπερεξοπλισμού της Τουρκίας. Κάτι που ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, προβληματίζει τους πάντες διότι πλέον γίνεται επικίνδυνη καθώς προχωρεί μέσα στην κρίση σε ανακοινώσεις για αγορά ή αμερικανική βοήθεια μαχητικών Δεν χρειαζόμαστε την δημαγωγία του κ. Καμμένου αλλά δράση ώστε να καλύψουμε σύντομα το χαμένο έδαφος, μεταρρυθμίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις (όχι ελαττώνοντας έτι περαιτέρω τις αποδοχές των στελεχών αλλά δομώντας σύγχρονο στρατό που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην μακροσκελέστατη ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα