“Ναι σε προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης”

Μπορεί οι απαντήσεις που έλαβε η Φώφη Γεννηματά από τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Παπανδρέου να μην την ικανοποίησαν, αλλά όπως λένε οι συνεργάτες της παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για την δημιουργία ενός ισχυρού 3ου πόλου.

Μάλιστα αυτό φάνηκε και από την ομιλία της στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜ.ΑΡ. όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως “ήρθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και να διαμορφώσουμε μαζί με όλες τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, τη μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρο”.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, και για να γίνει αυτό που χρειάζεται, «να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό, προοδευτικό πόλο εξουσίας, που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, που θα μπορεί να καθορίσει εξελίξεις, με αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο».

«Με σεβασμό στις πολιτικές παραδόσεις, τα κόμματα και τα πρόσωπα, με λόγο και ρόλο σε όλους, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς μηχανισμούς ποδηγέτησης της θέλησης των μελών και φίλων μας, με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες στη βάση της παράταξης. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Είναι ώρα να υπερβούμε τους εγωισμούς μας και να τελειώσουμε την εποχή της πολυδιάσπασης του χώρου μας. Είναι ώρα να δουλέψουμε μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες και να διαμορφώσουμε τις κοινές μας θέσεις για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την χώρα. Γιατί ο λαός μας έχει ανάγκη από ένα πολιτικό bigbang ελπίδας, που θα στρατεύσει τις πιο ενεργές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε.

Η κ. Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για καθεστωτική νοοτροπία στο εσωτερικό επικαλούμενη το κομματικό κράτος, όπως ισχυρίστηκε που συγκροτεί και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη εξηγώντας την απαράδεκτη ενέργεια της κ. Θάνου με την επιστολή που της έστειλε. Αναφορικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσον θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά τα συμφωνηθέντα με την Τουρκία κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι αυτοσυγχαίρεται ενώ η Συμφωνία δεν συνιστά την κοινή μεταναστευτική πολιτική που επειγόντως έχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το στόχαστρο της κ. Γεννηματά δεν ξέφυγε η ΝΔ για την οποία τόνισε ότι «έχει γίνει ήδη κατανοητό σε όλους ότι “πίσω” από το δήθεν “κεντρώο μεταρρυθμιστικό» προσωπείο, κρύβονται οι γνωστές αποτυχημένες, αδιέξοδες, νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές λογικές. Αυτές που και πρόσφατα ταύτισαν την στάση της Ν.Δ. με τους απαράδεκτους εκβιασμούς και τις “κορώνες” του Καμμένου». «Λέμε ένα καθαρό όχι στο νέο αδιέξοδο διπολισμό μεταξύ Ν.Δ. -ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Ο Λοβέρδος

«Μαύρη τρύπα που έχουμε πέσει μέσα» χαρακτήρισε το προσφυγικό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Εμείς πήραμε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη θέση επιφύλαξης για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είπαμε ότι αυτή η συμφωνία, που σχετίζεται και με την Τουρκία, θα κριθεί στην πράξη. Χθες που άρχισε η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, η πράξη δεν ήταν καλή, οι ροές συνεχίζονται σαν να μην υπήρξε καμία απόφαση… Κατανόησα από το κείμενο της συμφωνίας ότι είναι όλη η Ευρώπη με κλειστά τα σύνορα της και η Ελλάδα με την Τουρκία ως ενιαίος χώρος. Αν έχουμε δίκιο, ο πρωθυπουργός έχει τεράστια ευθύνη που το επέτρεψε. Θα μπορούσε να το μπλοκάρει», υποστήριξε ο κ. Λομβέρδος.

«Είναι τόσο οφθαλμοφανής η παρέμβασή της, σε χώρο που δεν της επιτρέπεται να παρέμβει» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος για να συμπληρώσει: «ζητά επί της ουσίας να αλλάξει τους όρους άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου που κάνουν στελέχη του κόμματος αυτού ή που και η ίδια η πρόεδρος έχει ασκήσει σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί και είναι μια καταδικαστέα κίνηση, η οποία αυτή καθ’ εαυτή συνιστά παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας Γεννηματά – Θεοδωράκη και Γ. Παπανδρέου για ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς, εκτίμησε: «Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια προσέγγιση για τη μεγάλη κεντροαριστερά. Στο μυαλό μας είχαμε κατά βάση το Ποτάμι, αλλά δεν αποκλείαμε κανέναν, είτε κόμμα, είτε πρόσωπο. Αυτό “πήρε σάρκα και οστά” πριν από λίγο καιρό με μια πρωτοβουλία που πήραμε και εξειδικεύτηκε ακόμα περισσότερο με δύο επιστολές που έστειλε η Φ. Γεννηματά, στον Σ. Θεοδωράκη και τον Γ. Παπανδρέου. Οι απαντήσεις που πήραμε είναι κατά βάση απορριπτικές. Η μία -του Γ. Παπανδρέου-, διότι θέτει θέμα συνύπαρξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον χώρο συζήτησης δηλαδή και με αυτόν, ενός προσκλητηρίου της κεντροαριστεράς που αφορά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά τού Σ. Θεοδωράκη ήταν απολύτως απορριπτική – η χθεσινή του επιστολή- και αντιπρότεινε τις δικές του πρωτοβουλίες με κόμματα και κινήσεις του χώρου, η οποία δεν βλέπω τι νόημα έχει».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα