Νίκησε στα σημεία, έχασε στην ουσία

Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ έγραψε ιστορία. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας κόμμα της Αριστεράς αναδεικνύεται πρώτο μέσα από τις κάλπες και μάλιστα με σημαντικό ποσοστό. Στην Κουμουνδούρου κατάφεραν να συγκρατήσουν ποσοστιαία τις δυνάμεις τους, να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους και να κοιτάζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Υπάρχει, όμως, ένα «αλλά».

 Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Αυτό το «αλλά», αυτό δηλαδή που επί της ουσίας δεν κατάφεραν στην Κουμουνδούρου, είναι να πετύχουν εκείνο για το οποίο εμφανίζονταν βέβαιοι: ότι την επόμενη ημέρα της κάλπης η κυβέρνηση θα έφευγε. Μπορεί μεν να πιέζει πια, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις. Μπορεί να περιμένει τουλάχιστον μέχρι π.χ. το φθινόπωρο, που κάποιοι λένε ότι θα στηθούν εθνικές κάλπες με πρωτοβουλία όμως του Αντώνη Σαμαρά και μόνο εφόσον ο πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει το έδαφος και τότε να δείξει αν θα πείσει πως μπορεί να κυβερνήσει.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα πλέον είναι η περιφέρεια. Όχι εκείνη της Αττικής, αλλά η περιφέρεια της χώρας. Μπορεί να κατέγραψε ποσοστά, όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει πείσει. Η διγλωσσία στελεχών του, η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης των κατοίκων της επαρχίας και η ανυπαρξία μηχανισμού επιτρέπουν σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να παίζουν μπάλα μόνοι τους, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται θύματα προπαγάνδας. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι τα περιφερειακά ΜΜΕ σε μεγάλο βαθμό ελέγχονται από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

Όσο στην πλατεία Κουμουνδούρου δεν θα αντιλαμβάνονται ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», δύσκολα θα μπορέσουν να πετύχουν τον στόχο που επιθυμούν – και δεν είναι άλλος από τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα καθυστερήσει να έρθει. Μέχρι τότε θα κερδίζουν μικρές μάχες, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλούν τη νίκη στον πόλεμο.

Στρατηγική

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων συνδυαστικά των καλπών των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν δεν έχει εξαντλήσει τα ποσοστά του, αλλά και ότι έχει πιάσει ταβάνι όσο τουλάχιστον αφορά την αριστερή ψήφο. Πλέον στην πλατεία Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται πως η προοπτική της εξουσίας περνά μέσα από τους ψηφοφόρους του κέντρου. Μια στροφή πιο κεντρώα, λοιπόν, είναι παραπάνω από απαραίτητη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που έγινε σαφές και από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεχείρησε να είναι πιο πραγματιστής και να παρουσιάσει θέσεις πιο ρεαλιστικές, μολονότι έκανε και αναφορές σε μέτρα που πολύ δύσκολα μπορούν να υλοποιηθούν όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Την ίδια ώρα στο κόμμα έχει γίνει σαφές πως οποιαδήποτε αναφορά πλέον σε δραχμή μόνο κακό μπορεί να κάνει. Άλλωστε, οι εκλογές απέδειξαν πως ο Έλληνας δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και καταψήφισε όλα εκείνα τα κόμματα που είχαν ως «σημαία» τους το άλλοτε εθνικό μας νόμισμα.

Δύναμη εξουσίας

Την ίδια ώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να κάνουν σαφές πως είναι η επόμενη δύναμη εξουσίας. Τα όσα υποστήριξε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας, τα οποία επανέλαβε και στον ΣΕΒ, στόχο έχουν να περάσουν το στίγμα πως από εδώ και πέρα παράτυπα και χωρίς νομιμοποίηση η κυβέρνηση πλέον λαμβάνει αποφάσεις.

Από την άλλη, με προσοχή η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει την πρόσκληση Βενιζέλου για «συγκυβέρνηση». «Κάπως έτσι ενεπλάκη και ο Αντώνης Σαμαράς και εγκλωβίστηκε στη διαχείριση των μνημονίων», εξηγούν στελέχη του κόμματος, και απαντούν πως μόνος τρόπος «συγκυβέρνησης» είναι η νομιμοποίηση των αποφάσεων στη Βουλή. «Ας σεβαστούν το Κοινοβούλιο και ας ζητήσουν την ψήφο των βουλευτών σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Αυτό απαιτούν οι καιροί. Εμείς δεν θα γίνουμε το άλλοθί τους στην καταστροφική πολιτική που έχουν επιλέξει», συμπληρώνουν.

Προβληματισμός πάντως επικρατεί και για το άνοιγμα του Γιώργου Παπανδρέου. Η πρώτη εκτίμηση είναι πως πρόκειται για προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να προκαλέσει αίσθηση και να επανέλθει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. «Νομίζω ότι δεν υπάρχουν στη βάση προγράμματος και αρχών περιθώρια συνεργασίας ούτε με το πρόσωπο ούτε με το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές αυτό», απάντησε σχετικά ο Πάνος Σκουρλέτης και προσέθεσε:

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να κάνει αυτό που λέμε επαναφορά στον ενεργό πολιτικό στίβο, προσπαθεί να δημιουργήσει αίσθηση, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ και η σοσιαλδημοκρατία, δεν μπορεί να έχει συνομιλητή τον ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια μελλοντική συνεργασία αν πρώτα το ΠΑΣΟΚ αλλάξει ιδεολογικό και προγραμματικό προσανατολισμό.

«Αν μέσα από τις δικές τους διαδικασίες επαναπροσδιοριστούν, βεβαίως θα υπάρχει μια άλλη στρατηγική βάση: Απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, στις πολιτικές λιτότητες, στο πώς αντιλαμβάνονται τις συνθήκες της αγοράς και το κοινωνικό κράτος. Υπάρχουν πέντε πράγματα που είναι αναγκαίο να γίνουν, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα του Μνημονίου. Αν επιμείνουμε ότι το Μνημόνιο πρέπει να παραμείνει, αυτός ο χαλκάς στην οικονομία και στην κοινωνία, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Υπάρχουν οι εφαρμοστικοί νόμοι και το μεσοπρόθεσμο που ψήφισαν μόλις πριν από δύο εβδομάδες», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα