Νέα Φιλαδέλφεια, όπως λέμε… Βοτανικός

Ποδόσφαιρο, πολιτική, επιχειρηματικά συμφέροντα… Όποιος υποστηρίξει ότι δεν εμπλέκονται μεταξύ τους και ότι είναι ανεξάρτητες δραστηριότητες, ή ζει σε άλλο κόσμο ή προσπαθεί να αποκρύψει την πραγματικότητα για τους δικούς του σκοπούς.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα λαοφιλές άθλημα, με φανατισμένο κοινό. Η πολιτική απευθύνεται σε αυτό το κοινό και το κάθε κόμμα προσπαθεί να το πείσει για τις θέσεις ή τις… μη θέσεις του. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα χρειάζονται τον κόσμο για… πελάτες και τους πολιτικούς για τους… νόμους τους. Ποιοι είναι τελικά οι μεγάλοι χαμένοι; Ο απλός κόσμος, και στην προκειμένη περίπτωση οι οπαδοί!

Με αφορμή το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρήκαν νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά δεν υπερψήφισε τα άρθρα 81 και 82, που σχετίζονται με το γήπεδο της ΑΕΚ, παρ’ ότι πριν από λίγο καιρό, και συγκεκριμένα μετά τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, είχε ανακοινώσει πως τίθεται υπέρ του σχεδίου και πως θα συναινούσε με την ψήφο του στα άρθρα που αφορούν την ανέγερση του νέου γηπέδου. Μάλιστα, επιτελείο του κόμματος είχε συναντηθεί με ανθρώπους τής ΑΕΚ και είχαν συμφωνήσει ακόμη και τις λεπτομέρειες, δηλώνοντας τη στήριξή τους στο φιλόδοξο πλάνο των «κιτρινόμαυρων».

Τον τελευταίο μήνα, όμως, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να αλλάζει. Τελικά, την Τετάρτη (30/7), που έγινε η ψηφοφορία για το ρυθμιστικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και τα άρθρα που αφορούν το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε στο σύνολό του το νομοσχέδιο, δίχως να εξαιρέσει τα δύο «επίμαχα» άρθρα, όπως είχε δεσμευθεί απέναντι στους παράγοντες της «Ένωσης». Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πραγματοποίησε τις εξαγγελίες του, με την πρόφαση ότι η περιοχή παραδίδεται «βορά σε επιχειρηματίες» και ότι η κυβέρνηση ξεπουλά όλα τα «φιλέτα» της χώρας.

Θα μπορούσαμε να δεχθούμε τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν αποσαφηνίζουν ούτε τον στόχο ούτε το σκεπτικό. Είναι με την ανάπτυξη, αλλά όχι και… τόσο, για να μην πληγεί το… φυσικό περιβάλλον! Είναι υπέρ της κατασκευής του γηπέδου, αλλά… όχι με τον τρόπο που έχει αποφασιστεί να γίνει. Μα, πριν από λίγο καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει σε όλα. Έστω ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στο ακέραιο οι ρυθμίσεις που πρότεινε. Ακόμη και έτσι, θα μπορούσαμε να δεχθούμε όλες τις ενστάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν δεν υπήρχε το προηγούμενο του Βοτανικού.

 

Όπως λέμε… Βοτανικός

Όλα όσα συνέβησαν με το υπό ανέγερση γήπεδο του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Ελαιώνα, δείχνουν να επαναλαμβάνονται, αυτήν τη φορά στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς στη θέση του «τριφυλλιού» βρίσκεται η ΑΕΚ. Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τότε ήταν ανάλογες με αυτές που διατυπώνει για την περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας. Να μην πληγεί το… περιβάλλον της… περιοχής, να μη δοθεί ο χώρος βορά σε επιχειρηματίες, να μη μολυνθεί η ατμόσφαιρα της Αθήνας, να μη χαθεί το… Μητροπολιτικό Πάρκο του Βοτανικού κ.ο.κ. Οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας έδιναν και έπαιρναν. Άνθρωποι παντελώς άσχετοι με τον χώρο, οι οποίοι ενδεχομένως να μη γνώριζαν ούτε κατά πού πέφτει η περιοχή, προσέφευγαν στο ΣτΕ με ένα σωρό δικαιολογίες, με μοναδικό στόχο να μην ανεγερθεί το γήπεδο και να μην εκπληρωθεί το όλο σχέδιο για την αναμόρφωση της περιοχής.

Αρκετά χρόνια από τότε, η περιοχή του Ρέντη, του Βοτανικού και του Ελαιώνα παραμένουν αναξιοποίητες, δεν προσφέρουν τίποτα, αποτελούν εστία μόλυνσης με τα λύματα από τα βυρσοδεψεία και τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια. Ούτε πάρκο έγινε, ούτε γήπεδο κατασκευάστηκε, ούτε διαμορφώθηκε ο χώρος για να προσφέρει κάποια υπηρεσία στον Αθηναίο πολίτη. Παραμένει μία τεράστια χωματερή, μία τριτοκοσμική περιοχή, που ούτε… κορμοράνοι γεννάνε τα αβγά τους, ούτε πρόσφερε έστω και μία θέση εργασίας, ούτε ποτέ δημιουργήθηκε το… Μητροπολιτικό Πάρκο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την ίδια τακτική και στο θέμα της Νέας Φιλαδέλφειας. Εμφανίζεται να συμφωνεί με την ανέγερση του γηπέδου, δίχως, όμως, αξιοποίηση του Άλσους και δίχως… επιχειρηματίες. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει σωρεία προσφυγών, για διάφορους λόγους στο ΣτΕ, ώστε να καθυστερήσει όσο μπορεί το έργο. Η ΑΕΚ θέλει να χρησιμοποιήσει τα 43 στρέμματα, από τα 480 και… κάτι που είναι το άλσος. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται ούτε αυτό και περιορίζει το όλο εγχείρημα στην έκταση που καταλάμβανε το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ, το οποίο, μην ξεχνάμε, γκρεμίστηκε για να ανεγερθεί νέο σύγχρονο στη θέση του, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Το γήπεδο της ΑΕΚ εξαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από τον φάκελο του 2004 και η ΑΕΚ έμεινε με τα… μπάζα ανά χείρας!

Τόσο το γήπεδο της ΑΕΚ, όσο και του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των εκτάσεων των δύο περιοχών, θα εξυπηρετούσαν δύο μεγάλους αθηναϊκούς συλλόγους και, παράλληλα, θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και λύση στα προβλήματα αρκετών ανθρώπων, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται χωρίς εισόδημα ή ζουν με πενιχρά μέσα. Μπορεί να ακούγεται κάπως κοινότοπο, αλλά δίχως έργα, δίχως αξιοποίηση χώρων, όπως η ντροπή του Βοτανικού, και το εγκαταλελειμμένο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, θέσεις εργασίας ΔΕΝ δημιουργούνται και το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας ΔΕΝ πρόκειται να λυθεί. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, όχι για τα γήπεδα, αλλά για το μείζον θέμα της ανεργίας, ας το παρουσιάσει κάποια στιγμή και ας φροντίσει να είναι πειστικό. Ειδάλλως, ας συνηγορήσει για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ας μην ολισθαίνει στα μονοπάτια της μικροπολιτικής σκοπιμότητας, ασκώντας αντιπολίτευση… για την αντιπολίτευση! Η περίοδος της κριτικής, δίχως την παράθεση λύσεων, έχει παρέλθει, ακριβώς γιατί η κοινωνία εκπέμπει SOSγια άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα