Νέα διακοπή στη δίκη για τις «άγονες γραμμές»

Στις 12 Φεβρουαρίου αναμένεται να συνεχιστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για το περιβόητο σκάνδαλο των «άγονων γραμμών» που είχε ταλανίσει την κυβέρνηση Καραμανλή καθώς ένας από τους υπουργούς της, ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης. Η εκδίκαση της υπόθεσης επρόκειτο να ξεκινήσει στις αρχές της εβδομάς αλλά διεκόπη για τις 12/2 μετά το τηλεφώνημα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Εφετείο.

Μοναδικός κατηγορούμενος για το αδίκημα της εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος -με «φόντο» το μοίρασμα της πίττας των άγονων γραμμών – είναι ο Παναγιώτης Ζαχαρίου άλλοτε στενός συνεργάτης του Αριστοτέλη Παυλίδη. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Και αυτό γιατί, παρέμεινε στο απυρόβλητο της ποινικής διαδικασίας μετά το «όχι» της Βουλής να τον παραπέμψει ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (581/2011) που υιοθετεί στο σύνολο της την πρόταση του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Καψιμάλη, ο Π. Ζαχαρίου πρέπει να δικαστεί για το κακούργημα της εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βάρος του εφοπλιστή Φ. Μανούση.

Στην εισαγγελική πρόταση, που υιοθετεί το συμβούλιο, γίνεται αναφορά στο περιβόητο διαμέρισμα της θυγατέρας του Αρ. Παυλίδη και μνημονεύεται η συνάντηση που είχε επιδιώξει ο Φ. Μανούσης με τον πρώην υπουργό, προκειμένου να λάβει απαντήσεις για τη μεροληπτική στάση που τηρούσε το υπουργείο «προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου «Πηνελόπη», συμφερόντων της οικογένειας Αγούδημου». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, σύμφωνα με την βούλευμα, ο πρώην υπουργός παρέπεμψε τον εφοπλιστή στον κ. Ζαχαρίου για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Μετά την προτροπή αυτή του κ. Παυλίδη, ο εφοπλιστής επικοινώνησε με τον κ. Ζαχαρίου ο οποίος του είπε ότι βρέθηκε λύση στο πρόβλημά του αρκεί να «εξασφαλίσουν (ο υπουργός και ο ίδιος) τα γεράματά τους και να καλυφθούν τα χρέη από το διαμέρισμα που πήρε στη θυγατέρα του ο υπουργός».

Ο εισαγγελέας, όπως και τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δέχονται ότι ο στενός συνεργάτης του κ. Παυλίδη απέσπασε συνολικά από τον εφοπλιστή 657.000 ευρώ εκβιάζοντας τον με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του στους διαγωνισμούς των άγονων γραμμών. Παράλληλα, οι δικαστές απορρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών του κ. Ζαχαρίου ότι δηλαδή ήταν οικονομικά εύρωστος, ότι δεν χρειάζονταν να ζητήσει χρήματα από τον εφοπλιστή και ότι η επίσκεψη στο γραφείο του ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Ο στενός συνεργάτης του Αρ. Παυλίδη χαρακτηρίζεται από τον εισαγγελέα και τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου «ως ένα πρόσωπο που ήταν «συνηθισμένο να λειτουργεί κατά τον τρόπο αυτό, λαμβάνοντας δηλαδή χρήματα από τους εφοπλιστές που συμμετείχαν στα προγράμματα επιδοτούμενων δρομολογίων». Σε άλλο σημείο της εισαγγελικής πρότασης, αναφέρεται: «Είναι εμφανές ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε την θέση την οποία είχε, …και σε συνδυασμό και με την ελευθερία κινήσεως που είχε εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού να ενεργεί για τις υποθέσεις αυτές, δημιούργησε μια υποδομή ικανή να του αποδίδει μεγάλα εισοδήματα. Περαιτέρω με την οποία δρούσε δεικνύει ότι ρέπει προς την τέλεση εκβιάσεων η οποία αποτελεί πλέον στοιχείο της προσωπικότη

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα