Μπλόκο στον εκλογικό νόμο

Πολιτικό τείχος υψώνει έναντι του νέου εκλογικού νόμου η Νέα Δημοκρατία και η ηγετική της ομάδας μιλάει για πολιτική απομόνωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας και αντί να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, νοιάζεται μόνο για την εξεύρεση εκλογικού συστήματος που θα ανακόπτει την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημιουργία, μετά τις επόμενες εκλογές, μιας ισχυρής κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι αυτό που πετυχαίνει η κυβέρνηση είναι να καθιστά αντιληπτό σε όλους τους Έλληνες ότι με τον τρόπο που κινείται στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, παραδέχεται την ήττα του στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε αυτή και αν γίνει.
Η ηγεσία της Ν.Δ. θεωρεί ότι η πίεση που άσκησε από την πρώτη στιγμή κυρίως προς την ελάσσονα αντιπολίτευση έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το Ποτάμι είναι αρνητικά και ως εκ τούτου απομακρύνεται το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται με βάση το Σύνταγμα.
Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι πέφτει στο κενό η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα, να βγουν από τη δύσκολη, πολιτικά, θέση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της ιδεοληπτικής και αδιέξοδης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, παρά το γεγονός, όπως διευκρινίζουν, επιχειρούν να αλλάξουν την ατζέντα από τα μεγάλα και καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, αναδεικνύοντας τον εκλογικό νόμο ως το μείζον.
Ήδη, η γραμμή που θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η Ν.Δ. που θα είναι στο επίκεντρο ο εκλογικός νόμος, δόθηκε από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, όταν το απόγευμα της Πέμπτης από το βήμα της Βουλής, μιλώντας επί της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Cosco, ανέφερε ότι η κυβέρνηση «αλαλούμ», όπως τη χαρακτήρισε αποδεικνύει πως «η χώρα δεν χρειάζεται αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλά εκλογές για να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα».
Στο επιτελείο της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. υπάρχει η εκτίμηση ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να διασφαλίζει δύο κριτήρια: την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας και υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε μια κατάσταση πολιτικού κατακερματισμού, ακυβερνησίας και αδυναμίας να λαμβάνει ταχείες, ουσιαστικές αποφάσεις, όπως ακριβώς χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ηγεσίας της Ν.Δ. ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να… τραβήξει το χαρτί του εκλογικού νόμου, διότι θέλει, όπως λένε ανώτερα κομματικά στελέχη, να διασωθεί, καθώς βλέπει να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις.
Επίσης, υπογραμμίζουν ότι θέλει να παραπλανήσει και να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση, ενώ συμβαίνουν δραματικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία και παράλληλα επιδιώκει να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο ουσιαστικά σε βάρος των πραγματικών αναγκών και των συμφερόντων της χώρας, που απαιτούν μια ισχυρή, στιβαρή, αποφασιστική διακυβέρνηση».
Στο Λονδίνο
Αλλεπάλληλα ραντεβού με μεγάλα ξένα funds πραγματοποιεί στο Λονδίνο από το πρωί της Δευτέρας ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια τριήμερων επαφών με τους βασικότερους παίκτες των διεθνών αγορών που θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη με την συνάντηση του με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας Μπενούα Κερέ.
Ήδη το πρωί της Δευτέρας συναντήθηκε με το επιτελείου της PIMCO του μεγαλύτερου διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων διεθνώς ενώ έπεται σειρά συναντήσεων με κορυφαία στελέχη μεγάλων ξένων funds όπως τα Blackrock, Blackstone, Paulson, Brevan Howard, Capital, Schroder, Soros, KKR και δεκάδες άλλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις και με το επιτελείο των Financial Times σήμερα και της Deutsche Welle την Τετάρτη.
Συνολικά περί τα εκατό επενδυτικά κεφάλαια έχουν προεγγραφεί για να συμμετάσχουν στις επαφές αυτές αριθμός που προκαλεί αίσθηση σε σους γνωρίζουν τους πολύ ποιο περιορισμένους αριθμούς που έχουν συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια παρόμοιες ελληνικού ενδιαφέροντος επενδυτικές εκδηλώσεις .
Τραπεζικές πηγές από το Λονδίνο αναφέρουν πως το ενδιαφέρον για κατ’ ίδιαν συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ιδιαίτατα αυξημένο, ειδικά μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τόσο τον ίδιο όσο και τη ΝΔ να προηγούνται σημαντικά του κυβερνώντος κόμματος σε όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία.
Στην διοργάνωση των συναντήσεων που περιλαμβάνουν και ραντεβού ένας προς έναν και ομαδικές παρουσιάσεις, ρόλο ενορχηστρωτή έχουν, πέραν από το επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη, και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sacks και η γερμανική Deutsche Bank.
Τη Δευτέρα το βράδυ ο αρχηγός της Ν.Δ. θα παραστεί σε δείπνο που διοργανώνουν οι δυο επενδυτικές τράπεζες για τους συμμετέχοντες ενώ την Τρίτη η ατζέντα περιλάμβανε πρόγευμα εργασίας, τετράωρο επενδυτικό forum και το απόγευμα αναχώρηση για την Φρανκφούρτη. Στην έδρα της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Τετάρτης περαιτέρω συναντήσεις με επενδυτικά κεφάλαια σε ξενοδοχείο της πόλης και το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον Μάρτιο Ντράγκι και τους συνεργάτες του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα