«Μικρή ΔΕΗ» για μεγάλα ιδιωτικά κι εγχώρια συμφέροντα

Σε τροχιά αποκρατικοποίησης- «ξεπούλημα» τη χαρακτηρίζουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις- βρίσκεται η ΔΕΗ ύστερα από την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας». Σκοπός (και) του υπουργού Γιάννη Μανιάτη είναι η δημιουργία τής αποκαλούμενης «μικρής ΔΕΗ», η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζόμενων, οι οποίοι κάνουν λόγο για εξυπηρέτηση ιδιωτικών, εγχώριων συμφερόντων. Η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Παρασκευή, 14 Μαρτίου.

Το επίμαχο νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια της Πράξης του υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο κι αφορά στην Έγκριση Αναδιάρθρωσης και Αποκρατικοποίησης της Επιχείρησης, εξειδικεύοντας κι επικαιροποιώντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Οι διατάξεις του αναφέρονται στη δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης, ως προς τα στοιχεία ενεργητικού, ανθρώπινου δυναμικού και πελατειακής βάσης, ανώνυμης εταιρίας ηλεκτρισμού, η οποία θα δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους τής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η δημιουργία τής συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, συνάδει με το ευρωπαϊκό ζητούμενο για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού.

Τί αναφέρει, συνοπτικώς, το σχέδιο νόμου:

•Στο άρθρο 1 προβλέπεται η δημιουργία της νέας καθετοποιημένης εταιρίας, προσδιορίζοντας το παραγωγικό μείγμα που θα εισαχθεί σε αυτή.

•Στα άρθρα 2 και 3 προσδιορίζεται η διαδικασία εισφοράς των περιουσιακών στοιχείων που θα αποτελέσουν την περιουσία της νέας εταιρίας και καθορίζεται το περιεχόμενο της σύμβασης απόσχισης της νέας εταιρείας.

•Στο άρθρο 4 προβλέπεται η διαδικασία με την οποία θα γίνει ο υπολογισμός τής λογιστικής αξίας (δηλ. το μετοχικό κεφάλαιο) για την ίδρυση της νέας εταιρίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 2166/1993 (εκτίμηση από ειδική επιτροπή).

Στα άρθρα 5, 6 και 7, προβλέπονται οι διαδικασίες και το περιεχόμενο της ενημέρωσης των μετόχων της ΔΕΗ και της νέας εταιρίας σε σχέση με την απόσχιση, η ανάγκη Έγκρισης της απόσχισης από τις Γενικές Συνελεύσεις και οι διατυπώσεις δημοσιότητας για την ολοκλήρωση της απόσχισης.

•Στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που είχε η ΔΕΗ σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία εισφέρονται στη νέα εταιρία και περιέρχονται αυτόματα σε αυτή. Περαιτέρω, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι η νέα εταιρία υπεισέρχεται αυτόματα στη θέση τής ΔΕΗ όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις με τους εργαζόμενους που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρία. Ο προσδιορισμός τού εργατικού δυναμικού και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας μεταφοράς γίνονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τής ΔΕΗ.

•Στο άρθρο 9 προσδιορίζεται η μεταβίβαση στη νέα εταιρία μείγματος συμβάσεων προμήθειας με καταναλωτές κατ΄ αναλογία κι αντιστοιχία  με τη ΔΕΗ (δηλ. αντίστοιχο μείγμα συμβάσεων σε ανάλογο ποσοστό από το σύνολο των πελατών τής ΔΕΗ). Οι συμβάσεις αυτές τής νέας εταιρίας υπόκεινται στο ίδιο ακριβώς νομικό, θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο με αυτές της ΔΕΗ.

•Στο άρθρο 10 προβλέπεται η ταχεία επίλυση διαφορών που σχετίζονται με τη διαδικασία τής απόσχισης προκειμένου να υπάρξει ασφαλές επενδυτικό κλίμα για τη νέα εταιρία.

•Στο άρθρο 11 ρυθμίζονται θέματα ευθύνης τής ΔΕΗ για έννομες σχέσεις οι οποίες περνούν στη νέα εταιρία (συμβατικές υποχρεώσεις).

•Στο άρθρο 12 περιέχονται ειδικές ρυθμίσεις αναφορικώς με το διοικητικό και λειτουργικό κόστος τής διαδικασίας απόσχισης.

Εργαζόμενοι: «Εξυπηρέτηση ντόπιων, ιδιωτικών συμφερόντων»

Τα κυβερνητικά σχέδια για τη ΔΕΗ έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζόμενων, οι οποίοι προανήγγειλαν κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Σταμάτης Ρέλιας υποστήριξε πως η συγκυβέρνηση ξεπουλά τη ΔΕΗ μετά από 60 χρόνια λειτουργίας, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία μη απαραίτητη. Ο ίδιος, μάλιστα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προχωρά σε αυτήν την απόφαση καθώς έχει δεχθεί πιέσεις ντόπιων συμφερόντων: «Το ξεπούλημα της ΔΕΗ δεν επιβάλλεται από την τρόικα, δεν είναι μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις», ανάφερε με νόημα ο κ. Ρέλιας.

Στο ίδιο μήκος κινείται και το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος», το οποίο έστειλε σχετική επιστολή στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Άρη Γιαννακίδη. Σε αυτή γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος για εκποίηση της περιουσίας τού ελληνικού λαού και για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Διαβάστε όλη την επιστολή τού «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ»:

«Την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για τη “Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας Ηλεκτρικής ενέργειας”, διαβούλευση η οποία θα λήξει στις 3.00 το απόγευμα της Παρασκευής 14 Μαρτίου.

Με δεδομένο το γεγονός ότι πρόκειται για ένα Σχέδιο που όχι απλά δεν υπηρετεί το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών αλλά εκποιεί την περιουσία του Ελληνικού λαού, των εργαζόμενων και των καταναλωτών και που ουσία, στόχο έχει να υπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θεωρεί απαραίτητο να συγκληθεί άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Το εν λόγω Σχέδιο Νόμου περιγράφει την πώληση του συνόλου του Συγκροτήματος Νέστου καθώς και  τον ΑΗΣ Κομοτηνής.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2013 το Π.Σ. Αν. Μακεδονίας και Θράκης παρουσία του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ που είχε ενημερώσει το σώμα, είχε δώσει την δική του απάντηση στις προθέσεις για ξεπούλημα της μεγαλύτερης Βιομηχανικής Επιχείρησης της χώρας,  με ένα δυναμικό ΟΧΙ. Παρακαλούμε για τις σχετικές ενέργειές σας προκειμένου να καταστεί εφικτό να θέσουμε άμεσα το πλαίσιο των δράσεων που στόχο θα έχουν την απόσυρση του απαράδεκτου Σχεδίου Νόμου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα