Με όπλο την ΕΚΤ

Χωρίς αποτέλεσμα αναμένεται το σημερινό Eurogroup όπως εγκαίρως είχε γράψει και η «Α» στην έντυπη έκδοσή της το Σαββατοκύριακο. Επί τρεις ημέρες οι δύο πλευρές κατέγραφαν συμφωνίες και διαφωνίες που επί της ουσίας θα λειτουργήσουν ως μια βάση για την διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα με χαρτί και στυλό.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης αναφερόμενος σε αυτό το θέμα σημείωσε πως «σήμερα δεν ξέρουμε άν θα καταλήξουμε σε κάποια λύση. Όλο το Σαββατοκύριακο και την Παρασκευή τα τεχνικά κλιμάκια κατέγραφαν, τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης ανάμεσα στα δύο προγράμματα, ανάμεσα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης – αυτά που προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση- και το πρόγραμμα των εταίρων μας. Αυτή η καταγραφή έχουμε την αίσθηση ότι δεν έχει βοηθήσει πολύ την σημερινή συζήτηση. Το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών δεν φάνηκε να είχε διάθεση να βρει τα σημεία σύγκλισης. Υπήρξαν εμμονές οι οποίες μάλλον έχουν να κάνουν με κεκτημένη ταχύτητα από το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Εμείς, πάντως, πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα λύνονται σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε τεχνικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση στο θέμα. Το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης δεν λύνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών. Δεν λύνεται, δηλαδή, αν βάλουμε πέντε οικονομολόγους από τη μια και πέντε οικονομολόγους από την άλλη να μιλήσουν με μπλοκάκια και τεφτέρια…».
Ολα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη οπότε και θα αποφασιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση των συστημικών τραπεζών το επόμενο δεκαπενθήμερο. Ηδη ακούγονται ψίθυροι πως θα ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα με περιορισμένη χρηματοδότηση αν και όπως τονίζουν γνώστες της αγοράς η ΕΚΤ είναι εν πολλοίς υποχρεωμένη να στηρίξει τις τέσσερις τράπεζες καθώς επί της ουσίας ελέγχονται από εκείνη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα