Με το… τουφέκι ψάχνουν για υποψηφίους στο ΠΑΣΟΚ

«Έχω προσωπικά κάνει τεράστιες προσπάθειες για την ενότητα του χώρου σε όλες τις φάσεις της πολιτικής μου διαδρομής. Και θα κάνω και τώρα. Δεν θα σταματήσω, ούτε τη μέρα της κατάθεσης των ψηφοδελτίων στον Άρειο Πάγο, να αγωνίζομαι για τη συστράτευση όλων των στελεχών, για την ενότητα του χώρου, για να μη ζήσουμε την εικόνα μιας περαιτέρω διάσπασης, χωρίς λογική, χωρίς πραγματικό πολιτικό στόχο, γιατί δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια, αλλά και γιατί αυτό συνιστά προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης».

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Η παραπάνω αποστροφή του λόγου του Ευάγγελου Βενιζέλου από την πρόσφατη ομιλία που έδωσε στην Καβάλα, μολονότι εστιάζεται στον εσωκομματικό σπαραγμό στο ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύει και ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Χαριλάου Τρικούπη: τη στελέχωση των ψηφοδελτίων με υποψηφίους που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά και να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους, διασώζοντας την… παρτίδα.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από τη στιγμή που ο πρόεδρος του Κινήματος προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από τους σχεδιασμούς του Γιώργου Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντάς τον –ούτε λίγο, ούτε πολύ ξένο– σώμα, για να κάνει στροφή και να υιοθετήσει τον ρόλο του αγωνιστή για το όλον ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά και αυτό δεν έγινε αναίτια: οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν στη Χαριλάου Τρικούπη έκαναν λόγο για ουσιαστική ζημιά στο Κίνημα, αν ο πρώην πρωθυπουργός ήταν επίσης υποψήφιος με άλλο κόμμα. Και επιπλέον, οι λιγοστοί σοβαροί υποψήφιοι θα μοιράζονταν στα δύο. Σήμερα στη Χαριλάου Τρικούπη στηρίζονται κυρίως στους υποψηφίους της Ελιάς, που όμως δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν το εκλογικό σώμα. Ακόμη και πρόσωπα όπως ο Παντελής Καψής, ο οποίος και αναγνωρίσιμος είναι και πολιτικό παρελθόν έχει λόγω του Γιάννη Καψή, φαίνεται να μην περπατά. Χαρακτηριστική είναι η χλιαρή υποδοχή που έκαναν πολίτες της Β΄ Πειραιά στον γνωστό δημοσιογράφο και υποψήφιο ευρωβουλευτή σε πρόσφατη εκδήλωση. Στην εκλογική περιφέρεια, δηλαδή, όπου εξέλεγε τον πατέρα του και θεωρείτο προπύργιο του ΠΑΣΟΚ.

Όπως και η αμυντική στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δείχνει, η κατάσταση στο κόμμα οδεύει σε αδιέξοδο. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που έχουμε το παράδοξο βουλευτής ενός κόμματος να ανακοινώνει ότι θα δημιουργήσει νέο πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα διασπάσει το υφιστάμενο κόμμα και παρ’ όλα αυτά δεν διαγράφεται. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, άλλωστε, μιας και για τον Ευ. Βενιζέλο είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν διαγράψει τον Γ. Παπανδρέου, τότε θα τον υποχρεώσει να κινηθεί πιο γρήγορα, ενώ τηρώντας στάση αναμονής ελπίζει πως δεν θα προλάβει και όλα θα ξεκαθαρίσουν σε εσωτερικό επίπεδο. Δεν είναι όμως λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο Γ. Παπανδρέου απλώς μπλοφάρει εκβιάζοντας.

 

Οι κάλπες

Με δεδομένη τη σημερινή συγκυρία, στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν με ασφάλεια να προβλέψουν πού θα εκλέξει βουλευτές το κόμμα. Και αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια όπως θα επιθυμούσαν στο κόμμα. Αυτόν τον γρίφο καλείται να λύσει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος έχει τεθεί και υπεύθυνος αυτού του τομέα.

Στην επιτροπή συμμετέχουν, επίσης, οι Τάκης Ρήγας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Βασίλης Γερανίδης, Γιάννης Κουτσούκος κ.ά. Ήδη έχουν επεξεργαστεί τα πρώτα ονόματα ανά περιφέρεια, ενώ γίνεται προσπάθεια να διασωθούν οι νυν βουλευτές έστω και αν αυτό θα σημαίνει την υποψηφιότητά τους σε άλλη περιφέρεια.

Όπως για παράδειγμα την πιθανή υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά στη Β΄ Αθήνας, μιας και στην Α΄ Περιφέρεια είναι απίθανο να εκλεγεί δεύτερος βουλευτής. Και τη θέση αυτή την έχει «κλείσει» ο Κώστας Σκανδαλίδης. Η συμπλήρωση της λίστας δεν έχει και τόση σημασία, καθώς ο ρόλος των υπολοίπων δεν θα είναι άλλος από τη συσπείρωση για την εκλογή του ενός. Πιθανολογείται πάντως πως εκεί θα είναι υποψήφιος και ο Π. Καψής, μιας και το πολιτικό του προφίλ εκτιμάται πως ταιριάζει καλύτερα.

Η μεγάλη σφαγή θα γίνει στη Β΄ Αθηνών, όπου αν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις το ΠΑΣΟΚ στην καλύτερη περίπτωση θα εκλέξει τρεις βουλευτές. Στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες να πεισθεί ο Απόστολος Κακλαμάνης να αποσυρθεί από την πολιτική, καθώς θεωρείται από τα φαβορί. Και εκεί εκτός της Φώφης Γεννηματά την επανεκλογή τους θα διεκδικήσουν και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Φυσικά, οι εξελίξεις λειτουργούν αποτρεπτικά για τη μετεγραφή άλλων σε αυτή την περιφέρεια.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις τριεδρικές περιφέρειες, με τον Δημήτρη Καρύδη να διεκδικεί την εκλογή του στην Α΄ Πειραιά με περιορισμένες πιθανότητες εφόσον επαληθευτεί πως το Ποτάμι είναι τρίτο κόμμα.

Κρυφή ελπίδα για το ΠΑΣΟΚ είναι τυχόν συνεργασίες με πρόσωπα μη αναμενόμενα, τα οποία όμως θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν τοπικά το Κίνημα. Και μπορεί η προσπάθεια για συμφωνία με τον Σπύρο Λυκούδη να μη στέφθηκε με επιτυχία, όμως πληροφορίες θέλουν η Χαριλάου Τρικούπη να έχει βάλει στο στόχαστρο και άλλες πολιτικές προσωπικότητες που προς το παρόν βρίσκονται στο περιθώριο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα