Με αέρα νίκης, αλλά χωρίς ταυτότητα

Ο έντονος ενθουσιασμός του προηγούμενου διαστήματος έχει μετατραπεί σε σκεπτικισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αντικείμενο συζήτησης, η μετάλλαξη σε πολλές περιπτώσεις του κόμματος στον δρόμο προς την εξουσία.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Σε κόμμα χωρίς ουσιαστική ταυτότητα κινδυνεύει να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να κερδίσει τις εκλογές. Χαρακτηριστικό όλων είναι πως καθημερινά οι γκρίνιες αλλά και οι αποχωρήσεις οπαδών και φίλων (στην καλύτερη περίπτωση η αποστασιοποίηση), που έστησαν το κόμμα της συνεργασίας του 4% πριν μερικά χρόνια, είναι πολλές. Προφανώς πικραμένοι από επιλογές των σημερινών στελεχών, αλλά και του γεγονότος πως στο κόμμα έχουν εισβάλει κυριολεκτικά άσχετα με την ταυτότητά του πρόσωπα παραγκωνίζοντας τους προϋπάρχοντες, κάποιοι πλέον επιλέγουν και πάλι τον δρόμο της… εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς!

Η τάση αυτή έχει διαγνωσθεί από κάποιους, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα και προειδοποιούν πως, ακόμα και αν αποφευχθεί η πασοκοποίηση, σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι αυτό που οραματίστηκε μια ομάδα ανθρώπων και πάλεψε επί χρόνια κόντρα στις όποιες προβλέψεις.

Τα προβλήματα άρχισαν την περίοδο που στο κόμμα γράφονταν σωρηδόν μέλη, στην προσπάθεια κάποιων να κυριαρχήσουν στο εσωκομματικό γίγνεσθαι. Συνεχίστηκε με τις τοπικές, όπου σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως είχαν εγγραφεί ακόμα και ακροδεξιά στοιχεία τα οποία επιχείρησαν να διαδραματίσουν ρόλο παράγοντα εν όψει των δημοτικών εκλογών και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα στη στελέχωση των υποψηφίων συνδυασμών!

Το άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, που επιχειρείται στο πλαίσιο των συνεργασιών, προβληματίζει έντονα όσους ζητούν ξεκάθαρο λόγο από το κόμμα. H υπόθεση του Οδ. Βουδούρη είναι εκείνη που ξεχείλισε το ποτήρι και μάλιστα υποχρέωσε την προεδρία του κόμματος να υπερασπιστεί μια λάθος επιλογής για να μην εκτεθεί ο Αλέξης Τσίπρας, που προσωπικά τον ανακοίνωσε μέσα από διαδικασίες που κάποιοι σημειώνουν πως δεν αρμόζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται πως τα ονόματα των υποψηφίων διέρρευσαν Παρασκευή βράδυ και από το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο προγραμματισμός ήθελε να ανακοινωθούν Κυριακή μετά από έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι βολές Σαπουνά

Επιστρέφοντας στο πολιτικό άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πρόσφατο άρθρο του Γ. Σαπουνά, μέλους της γραμματείας που προέρχεται από την «ΑΠΟ». Σε αυτό σημειώνει πως «αυξήθηκαν οι “φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ” στα ΜΜΕ με την υπόθεση Βουδούρη. Ενθαρρύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του και τον συμβουλεύουν πώς να αντιμετωπίσει όσους διαμαρτύρονται. Μάλιστα εντοπίζουν τον φταίχτη της “αναστάτωσης” στην μείζονα εσωκομματική μειοψηφία, στην Αριστερή Πλατφόρμα, την οποία στοχοποιούν ότι βρίσκεται πίσω απ’ όλες τις κομματικές αντιδράσεις. Είναι εξάλλου δημόσια γνωστό πως η Αριστερή Πλατφόρμα (και όχι μόνο) διαφώνησε με την επιλογή Βουδούρη (όπως και του Καρυπίδη) στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής».

Ο Γ. Σαπουνάς δεν διστάζει να τα βάλει και με τα στελέχη του κόμματός του, σημειώνοντας πως «η υπόθεση αυτή αποκτά διαφορετική διάσταση όταν κομματικά στελέχη προσπαθούν με δημόσιες τοποθετήσεις τους να δικαιολογήσουν και να χρεώσουν το πρόβλημα και τις διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα, στην εσωκομματική διαπάλη και στην Αριστερή Πλατφόρμα. Ο Ν. Βούτσης μίλησε για εσωκομματική σύγκρουση ιδεολογική και πολιτική. Ο Π. Σκουρλέτης μίλησε για “ανθυγιεινή συζήτηση” στο εσωτερικό του κόμματος που ευθύνεται για την εσωστρέφεια και την πρόσφατη κάμψη των δημοσκοπικών ποσοστών. Ο Ν. Παππάς εκτίμησε πως δεν κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΠΑΣΟΚ αλλά ΚΚΕ.

»Η εσωκομματική συζήτηση και η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη είναι ζωντανή και εντείνεται όσο εντείνονται οι απαιτήσεις και τα καθήκοντα απέναντι στους εργαζόμενους και στο λαό, στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβερνητική πρόκληση. Αυτή είναι μια διαδικασία υγιής και αναγκαία, προνόμιο της μη μονολιθικής και δογματικής Αριστεράς, και κρύβει μέσα της τις εγγυήσεις για τον αυτοέλεγχο του κόμματος καθώς πλησιάζει στην πρόκληση της κυβερνητικής εξουσίας. Όχι μόνο δεν είναι απευκταία αλλά αντίθετα αυτή η διαδικασία πρέπει να διευκολύνεται και να διασφαλίζεται. Χωρίς μεθοδεύσεις. Με πλέρια δημοκρατία. Κάτι που δεν συνέβη στον τρόπο με το οποίο έγινε η συγκεκριμένη επιλογή του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου».

Κάνει λόγο για μήνυμα που στέλνει στον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του, όχι μόνο η Αριστερή Πλατφόρμα ή και άλλες τάσεις και εσωκομματικές εκφράσεις, αλλά μαζικά τα μέλη του κόμματος ως δέκτες πολύ ευρύτερου κοινωνικού ακροατηρίου που προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τη ριζοσπαστική γραμμή και φυσιογνωμία στις προηγούμενες εκλογές, με επίκεντρο την ανατροπή του μνημονίου και την «κυβέρνηση της Αριστεράς».

Σύμφωνα με τον Γ. Σαπουνά, «το ευρύτερο κοινωνικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, η νεολαία, η σημερινή κοινωνική πλειοψηφία που βλέπει τη ζωή της να καταστρέφεται από τους δήθεν “μονοδρόμους της οικονομίας”, μπορεί να μη διεκδικούν τη γνώση των “επιστημονικών” οικονομικών απαντήσεων και την εμπειρία των πολιτικών χειρισμών, έχουν ωστόσο το ταξικό ένστικτο να αντιλαμβάνονται τους όρους της ρήξης. Πολύ περισσότερο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που, πέρα από όποια προβλήματα ανάπτυξης και λειτουργίας του κόμματος, βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και ώσμωση με τα κοινωνία. Η επιλογή Βουδούρη συμβολίζει και συμπυκνώνει ξεκάθαρα και “ηχηρά”, στα μάτια της κοινωνίας, την κατεύθυνση συμβιβασμού. Στον αντίποδα οποιασδήποτε ρήξης και ανατροπής».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα