Μεταγραφές με εμπορικό κριτήριο

Ο αποκλεισμός από το Europa League και η αποτυχία της ομάδας του Γιάννη Αναστασίου να πετύχει νίκη στον φετινό θεσμό, έστω και με αντίπαλο την πορτογαλική Εστορίλ, είναι το τελευταίο που απασχολεί και προβληματίζει τη διοίκηση του «τριφυλλιού».

 

Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους, ώστε να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της ομάδας, αλλά και τους διακανονισμούς που έχουν γίνει για τα οφειλόμενα από τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με πηγή στα υψηλά κλιμάκια της «πράσινης» ΠΑΕ, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συντηρηθεί για πολύ καιρό ακόμα. Για τον λόγο αυτό, έχουν ληφθεί ορισμένες πολύ σοβαρές αποφάσεις. Αποφάσεις που αφορούν τη γενικότερη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.

 

Πλάνο «βιωσιμότητας»

Από τον Γενάρη κιόλας, ο Παναθηναϊκός εισέρχεται σε μία εντελώς διαφορετική τακτική στις μεταγραφές του. Η διοίκηση διαπίστωσε πως ο μοναδικός τρόπος, για να επιβιώσει η ομάδα και να εξελιχθεί, είναι να αναδεικνύει και να πουλάει παίκτες. Το παράδειγμα του Στέφανου Καπίνο είναι ενδεικτικό. Όμως μία περίπτωση δεν αρκεί, για να συντηρηθεί ένας σύλλογος με το μέγεθος του Παναθηναϊκού. Η ομάδα θα πρέπει να πουλάει τρεις ή και τέσσερις παίκτες κάθε χρόνο, αναδεικνύοντας άλλους στη θέση τους και ανανεώνοντας κάθε σεζόν το ρόστερ της, αν επιθυμεί να επιβιώσει.

Πώς θα γίνει αυτό; Με δύο τρόπους, όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη κορυφής. Ο πρώτος αφορά την παραγωγή παικτών από την ακαδημία, η οποία θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, με στόχο τη μαζική ανάδειξη νέων παιδιών, τα οποία θα στελεχώνουν τη μεγάλη ομάδα και θα έχουν την προοπτική για μεταγραφή στο εξωτερικό, όπως ήταν οι Χάρης Μαυρίας και Στέφανος Καπίνο.

Ο δεύτερος τρόπος αφορά τις μεταγραφές. Οι παράγοντες του «τριφυλλιού» ανέλυσαν το σκεπτικό τους στους Τάκη Φύσσα και Λεωνίδα Βόκολο, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με τη δυσκολότερη και κρισιμότερη αποστολή. Οι δύο άνδρες πήραν εντολή να εντοπίσουν περιπτώσεις παικτών που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι, να καταλήξουν στις σωστές επιλογές και να κλείσουν συμφωνίες από τώρα, ώστε να αποφευχθεί η όποια αποζημίωση προς τις ομάδες τους. Οι μεταγραφικοί στόχοι θα πρέπει να βρίσκονται σε νεαρή ποδοσφαιρικά ηλικία, ώστε να αγωνιστούν στον Παναθηναϊκό με το κίνητρο της εξέλιξής τους, να αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό και όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, να παραχωρηθούν σε ομάδες του εξωτερικού, αποφέροντας σημαντικά έσοδα στο ταμείο του συλλόγου.

Πρόκειται για ένα αρκετά φιλόδοξο πλάνο, το οποίο απαιτεί ικανή γνώση της αγοράς, συνεχές σκάουτινγκ, σωστό κριτήριο στις επιλογές των παικτών και βέβαια, ένα σωστό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Το μειονέκτημα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός, στην παρούσα φάση, είναι η έλλειψη χρόνου. Διότι το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτεί επίσης έναν κύκλο 2-3 χρόνων, στην καλύτερη περίπτωση, προκειμένου να αποδώσει τα αναμενόμενα. Πώς θα καλυφθεί το διάστημα αυτό; Με τον… Μάρκους Μπεργκ!

 

Τι ισχύει με Μπεργκ

Ο Παναθηναϊκός, είτε γίνει η αναπροσαρμογή του συμβολαίου του με τον Σουηδό, είτε όχι, σκοπεύει να τον αξιοποιήσει μέχρι τη λήξη της τρέχουσας περιόδου και το καλοκαίρι να βρει μία καλή πρόταση και να τον παραχωρήσει. Κάτι ανάλογο επιθυμεί και ο ποδοσφαιριστής, αλλά με τους δικούς του όρους. Εάν υπογραφεί το νέο συμβόλαιο και περιλαμβάνει τη ρήτρα των 5 εκατομμυρίων ευρώ που θέλει ο Παναθηναϊκός, είναι πιθανό να παραμείνει στο ρόστερ ο Μπεργκ και την επόμενη περίοδο. Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παραχώρησή του το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός είναι δεδομένο και απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα. Ο Γιάννης Αλαφούζος γνωρίζει πως δεν μπορεί να πάρει νέο δάνειο για την ομάδα. Εξάλλου, δεν σκοπεύει να το κάνει. Κινείται σε εντελώς διαφορετικό πεδίο, απευθυνόμενος σε επώνυμους οπαδούς του «τριφυλλιού», από τους οποίους ζητάει ενός τύπου χρηματοδότηση, αποδίδοντας γραμμάτια ομολογιακού χαρακτήρα, τα οποία θα εξοφλούνται, άνευ τόκων, κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, ο Αλαφούζος ζητάει διευκόλυνση, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του «τριφυλλιού» και παρέχει ενυπόγραφες εγγυήσεις για την επιστροφή των χρημάτων. Όσα ακούστηκαν περί ανταλλάγματος σε μετοχές του «τριφυλλιού» δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση, καθώς, εκτός των άλλων, δεν το επιτρέπει το καταστατικό της εταιρίας λαϊκής βάσης, με το οποίο διοικείται ο σύλλογος της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα