Μεταβολή στο κομματικό ακροατήριο

Οι βαθιές πληγές που άφησε στο σώμα της ΝΔ η πενταετής μνημονιακή περιπέτεια δεν λένε να κλείσουν. Και αυτό δεν αφορά μόνον στο ενδεχόμενο αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος αλλά, κυρίαρχα, στο ιδεολογικό στίγμα και τον προγραμματικό λόγο που θα πρέπει αυτό να έχει εφεξής.
Για τους πολλούς, η ΝΔ έχασε επειδή εφήρμοσε μία σκληρή δημοσιονομική πολιτική και απομακρύνθηκε από τις πολιτικές της παρακαταθήκες. Για άλλους, πάλι, ηττήθηκε γιατί στην τελική ευθεία, μετά τις ευρωεκλογές του 2014, πάτησε φρένο και δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους.
Σε αυτό τον καμβά, οικοδομείται εξάλλου και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του κόμματος και ήδη υπάρχει μία σειρά ερευνών, με επίκεντρο και τα «ποιοτικά» στοιχεία για την κεντροδεξιά βρίσκονται σε εξέλιξη. Έρευνες που αφορούν όχι μόνον στην δημοτικότητα πιθανών δελφίνων αλλά και στις διαθέσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ έναντι της σημερινής ηγεσίας, τον απολογισμό της κυβερνητικής περιόδου και, τελικά, τί έφταιξε για την ήττα.
Το κοινό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι έρευνες είναι ότι το εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ εξαιτίας και των διασπάσεων αλλά και της σμίκρυνσης της απήχησής της, έχει μεταβληθεί σημαντικά την τελευταία 5ετία και δεν διαθέτει πλέον χαρακτηριστικά που είχε σε προηγούμενες περιόδους.
Ενδεικτικά προς τούτο είναι τα δεδομένα της πρόσφατης έρευνας από τη Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία, εν αναμονή και των δεδομένων που θα προκύψουν από τις έρευνες που «τρέχουν»; Ότι η απάντηση για την «επόμενη ημέρα» της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι καθόλου εύκολη, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε όρους πολιτικής, έστω κι αν οι τάσεις είναι σαφείς.
Η συμφωνία
Η αλλαγή του κλίματος στις διαπραγματεύσεις που έφερε πιο κοντά τη συμφωνία – ακόμα και μέσα στο Μάιο και απομάκρυνε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, δημιουργεί νέες συνθήκες στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, όπου όπως φαίνεται, επιταχύνονται οι εξελίξεις για την προώθηση του αιτήματος για έκτακτο Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας.
Τα στελέχη της ηγετικής ομάδας της Συγγρού προς το παρόν δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη συμφωνία, την οποία όπως λένε «πρέπει πρώτα να τη δούμε» και βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε δύο ενδεχόμενα: να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν, αναλαμβάνοντας το ρίσκο που συνοδεύει την κάθε απόφαση.
Στην πρώτη περίπτωση, αν δηλαδή πουν «ναι» στη συμφωνία, η ΝΔ κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ότι η ταυτίζεται πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και επομένως δεν έχει το δικαίωμα πλέον, να ασκεί οποιαδήποτε αντιπολιτευτική κριτική. Στη δεύτερη περίπτωση, η καταψήφιση των μέτρων, καθιστά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακόλουθο με τα όσα έλεγε για την αναγκαιότητα της συμφωνίας, προκειμένου «να μην πέσει η χώρα στα βράχια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα