«Μασάζ» μέχρι την ψήφο

Αναμφίβολα οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την κυβερνητική συνοχή. Και αυτό διότι παρά το «μασάζ» που επιχειρούν τόσο από το Μαξίμου, όσο και από την Χαριλάου Τρικούπη για να καμφθούν οι αντιρρήσεις και σύσσωμη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να επικυρώσει την συμφωνία με την τρόικα, οι αντιδράσεις αυξάνονται.

Μετά το ζήτημα του γάλακτος, στο οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει συμβιβασμό, ανοίγουν τώρα νέα μέτωπα με τους φαρμακοποιούς και τους ιδιοκτήτες ταξί, που επίσης θίγονται από τις διαρθρωτικές αλλαγές του πολυνομοσχεδίου, που έρχεται στο τέλος της εβδομάδας προς ψήφιση. Την ίδια ώρα η πλευρά των δανειστών προειδοποιεί ότι στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης δεν πρόκειται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 10 δισ. ευρώ εάν δεν έχει ψηφισθεί όλο το πακέτο της συμφωνίας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τους γαλάζιους βουλευτές, προκειμένου να αποφευχθούν «ατυχήματα» στη Βουλή, ενώ για τον πόλεμο του γάλακτος συγκαλούνται εκτάκτως και τα κομματικά όργανα στο ΠΑΣΟΚ. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα απειληθεί στη Βουλή η κυβερνητική σταθερότητα, εν ολίγοις δεν θα υπάρξει μια «ανταρσία» από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι διαφωνούντες δηλώνουν αμετακίνητοι και ζητούν επανεξέταση της ρύθμισης για το γάλα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επιμένει στην απειλή αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα εάν η διάταξη που θα κληθεί να εγκρίνει η Βουλή παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους φρέσκου γάλακτος στις έντεκα ημέρες.

Την ίδια ώρα μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καλαντζής, δήλωσε ότι είτε θα ψηφίσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα φάρμακα και το γάλα, εάν τον ικανοποιούν, είτε θα παραιτηθεί, εάν θεωρεί ότι δεν καλύπτεται.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αρνητικό σήμα εκπέμπουν και ανεξάρτητοι βουλευτές από τους οποίους θα προσδοκούσε στήριξη η κυβέρνηση για να ισοσκελίσει και τυχόν διαρροές από την πλευρά της πλειοψηφίας. «Έτσι όπως είναι οι ρυθμίσεις -με βάση και τις υπάρχουσες πληροφορίες- για το γάλα και τα φάρμακα, δεν τις ψηφίζω» ανέφερε ο Αν. Λοβέρδος. Κράτησε, ωστόσο, επιφυλάξεις για να δει τις τελικές διατυπώσεις, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Ποιοι αρνούνται

Ήδη ο αριθμός των βουλευτών που έχουν ισχυρές ενστάσεις ή έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη διάταξη για το γάλα ανεβαίνει καθώς στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται οι Μαξ. Χαρακόπουλος, Γ. Βλάχος, Ι. Τζαμτζής, Αλ. Κοντός από τη Ν.Δ., οι Μιχ. Κασσής, Θ. Μωραϊτης, Ν. Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ και οι Ανδ. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης. Είναι αμφίβολο αν όλοι αυτοί θα επιμείνουν μέχρι τέλους, καθώς ουδείς θέλει ουσιαστικά να καταρρεύσει η κυβέρνηση, ωστόσο είναι σαφές ότι η δικομματική βρίσκεται αντιμέτωπη με κοινοβουλευτικούς κραδασμούς.

Ήδη επιδιώκεται αφενός η «ζύμωση» με τους διαφωνούντες, αφετέρου η εξεύρεση διεξόδου. Προς τούτο αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση των βουλευτών από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, πιθανόν αύριο, ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί και η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το ίδιο θέμα. Παράλληλα, στο παρασκήνιο, διατυπώνονται προτάσεις για μία ενδιάμεση λύση που θα προβλέπει ότι το «γάλα ημέρας» θα μπορεί να παραμένει για δύο 24ώρα στα ράφια ενώ το υπόλοιπο γάλα χαμηλής παστερίωσης, επί του οποίου θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι ως προς τις προσμίξεις με αλλοδαπό γάλα, θα έχει διάρκεια ζωής 8 – 9 ημερών, έναντι των μέχρι 11 που συζητείτο αρχικώς.

Νέο μέτωπο αναμένεται να ανοίξει και στον τομέα απελευθέρωσης των ταξί, καθώς με το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να παρέχεται η δυνατότητα σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό να εκτελούν μεταφορές επιβατών με αυτοκίνητα κάτω των 1.500 κυβικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δίνεται επίσης η δυνατότητα σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών να εκτελούν μεταφορικό έργο.

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα