Μάντης… καλών αεροπορικών ειδήσεων!

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, όπου οι οικονομικοί δείκτες εν γένει κατρακυλούν, υπάρχει ένας κλάδος που συνεχίζει απτόητος την απογείωσή του μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ο λόγος για την αεροπορική κίνηση που μήνα με μήνα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν από μερικά 24ωρα στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) τον μήνα Αύγουστο η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια παρουσίασε αύξηση +6,52% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε απόλυτους αριθμούς το παραπάνω ποσοστό αύξησης μεταφράζεται σε περίπου 7.680.000 επιβάτες (εσωτερικού και εξωτερικού), οι οποίοι διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια τον φετινό Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους πρώτους 8 μήνες του 2015 ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια έφθασε τα 34,2 εκατομμύρια «γράφοντας» αύξηση +9,7% σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2014, όπου είχαν διακινηθεί 31,2 εκατομμύρια επιβάτες. Αν στα παραπάνω νούμερα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στα στατιστικά της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση τόσο του φετινού Αυγούστου όσο και συνολικά του οκταμήνου του 2015 δεν έχει υπολογιστεί η επιβατική κίνηση που καταγράφηκε στα αεροδρόμια Σκύρου, Μυκόνου, Ζακύνθου και Μήλου, γίνεται αντιληπτό ότι το επίτευγμα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Και αν για κάποιους όλα αυτά αποτελούν ρεκόρ που ξαφνιάζουν, για έναν άνθρωπο ήταν σχεδόν δεδομένα. Ο λόγος για τον τέως διοικητή της ΥΠΑ (επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου), Δημήτρη Κούκη, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε γίνει μάντης… καλών ειδήσεων για την αεροπορική κίνηση της χώρας.

Αν γυρίσουμε 4 μήνες πίσω και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου του 2015, ο τότε διοικητής της ΥΠΑ τόλμησε να καταθέσει δημοσίως την –συντηρητική και εκτός απροόπτου όπως είπε τότε– πρόβλεψη ότι οι διακινούμενοι επιβάτες από και προς τη χώρας μας πιθανόν να υπερβούν το 2015 ακόμη και τα 50 εκατομμύρια άτομα! Και λέμε «τόλμησε» γιατί ο κ. Κούκης είδε τα… μελλούμενα πριν από βασικούς φορείς της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας όπως είναι ο ΕΟΤ ή ο ΣΕΤΕ.

«Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία», έλεγε συγκεκριμένα τον περασμένο Μάιο ο κ. Κούκης, «το 2015 η επιβατική κίνηση σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν 45 εκατ. θα αυξηθεί περίπου +10%. Ως συντηρητική εκτίμηση λοιπόν και χωρίς κάποια απρόοπτη εξέλιξη φαίνεται ότι το σύνολο των διακινουμένων επιβατών για το 2015 στα ελληνικά αεροδρόμια ίσως θα υπερβεί και τα 50 εκατομμύρια».

 

Το έβλεπε να ’ρχεται!

Ο πήχης, λοιπόν, των 50 εκατομμυρίων διακινούμενων επιβατών για το τρέχον έτος φαίνεται ότι θα υπερπηδηθεί, παρά τις «απρόσκοπτες εξελίξεις» των capital controls, του δημοψηφίσματος και του κινδύνου εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, και τώρα των πρόωρων εκλογών, μόλις 7 μήνες μετά τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου.

Κάτι «έβλεπε», φαίνεται, το διορατικό μάτι του Μεσσήνιου διοικητή που κυρίως γνώριζε ότι η πολιτική σταθερότητα όπως τη βίωσε η χώρα τη διετία 2012-2014 (σ.σ. και παρά τις όποιες δημοσιονομικές δυσκολίες) ήταν ο ιδανικός βατήρας για την απογείωση της αεροπορικής κίνησης. Όπερ και εγένετο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα