Λύση-τελεσίγραφο προς την Ελλάδα στα πρότυπα της Κύπρου

Σε μία αποκάλυψη-βόμβα προχωρούν οι «Financial Times» για τα όσα “μαγειρεύει” η Κριστίν Λαγκάρντ για τον Αλέξη Τσίπρα. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα μιλάει για τελεσίγραφο τύπου «take it or leave it» που ετοιμάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα και μάλιστα επικαλείται δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης και τονίζει ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι να στείλουν τελεσίγραφο προς την Ελλάδα αντίστοιχο με εκείνο που είχε δοθεί τον Μάρτιο του 2013 στην Κύπρο, όταν η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου κλήθηκε να διαλέξει ανάμεσα στο σχέδιο που της παρουσιάστηκε και να χάσει την στήριξη της ΕΚΤ στο τραπεζικό της σύστημα.

Η πρόταση κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε την επιστολή του Αλ. Τσίπρα με την οποία ενημερωνόταν το ΔΝΤ ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τη δόση των 750 εκατ. που έληγε.

Σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, ο Πολ Τόμσεν προειδοποίησε το διοικητικό συμβούλιο ότι οι διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να είναι χωρίς αποτέλεσμα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στον Πολ Τόμσεν και τόνισε στο ΔΣ ότι η διαδικασία έγκρισης δεν θα πρέπει να γίνει «quick and dirty». Αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις αποφάσεις του ΔΣ του Ταμείου δηλωσε στους Financial Times: «Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από κάτι που το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να υποστηρίξει, χωρίς ουσιαστικά να παραβεί τους δικούς του κανόνες».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα μέλος του συμβουλίου πρότεινε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα «μια πρόταση take it or leave it», αλλά το προσωπικό του Ταμείου δήλωσε ότι δεν έχουν αρκετά στοιχεία από τις Ελληνικές αρχές για να καταστρώσουν ένα τετοιο σχέδιο.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μια παρόμοια τακτική χρησιμοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013, όταν στην κυπριακή κυβέρνηση παρουσιάστηκε ένα σχέδιο με την προειδοποίηση ότι σε περίπτωση μη αποδοχής του, η χώρα θα έχανε την υποστήριξη της ΕΚΤ.

Η ιδέα να παρουσιαστεί το ζήτημα στις Ελληνικές αρχές όπως ειχε γίνει τότε στην Κύπρο φαίνεται να «βλέπουν με καλό μάτι» κάποιοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με έναν υπάλληλο του ΔΝΤ που συμμετείχε στις συνομιλίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα