«Κυβέρνηση άνευ σχεδίου»

Το ΠΑΣΟΚ τώρα που δεν έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης είναι πολύ πιο επιθετικό, τόσο στις δημόσιες παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και στις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος. Μάλιστα δεν υπάρχει περίπτωση να μην απαντήσει σε όσα διακινούνται από το Μαξίμου.
Έτσι το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε νέο επεισόδιο στην διαμάχη με την κυβέρνηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου για απουσία σχεδίου, απαντά για τη σύγκριση με το PSI και περνά στην αντεπίθεση. Κάνοντας για δεύτερη μέρα λόγο για αντισυνταγματική ΠΝΠ με την οποία η κυβέρνηση αποσπά τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ, των ΑΕΙ και άλλων φορέων του δημοσίου τομέα για να καλύψει τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου, στην Χαριλάου Τρικούπη αναδεικνύουν σε μείζον θέμα την ανυπαρξία σχεδίου από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.
«Ποιο είναι επιτέλους το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης και τι εγγυάται ότι θα καταστεί εφικτή η έγκαιρη επιστροφή των χρημάτων αυτών σε δήμους, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα; Τι λέει η κυβέρνηση σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, στις τοπικές αγορές, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους δημότες, τους καθηγητές και ερευνητές; Ότι βαδίζουμε σε συμφωνία και λύση μέσω του μνημονίου 3 ή σε αδιέξοδο με όλα τα ταμεία ήδη άδεια;», αναρωτιούνται στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι πλέον το δίλημμα στο οποίο η κυβέρνηση εγκλώβισε τη χώρα.
Ρωτώντας ακόμα γιατί η κυβέρνηση άφησε τον χρόνο να περάσει και μετά υποχώρησε στις υποδείξεις της τρόικας και παρατηρώντας ότι η αναγκαστική μεταφορά διαθεσίμων των φορέων του δημοσίου στην ΤτΕ και από εκεί στο δημόσιο, συνεπάγεται την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω ELA και άρα την μεγαλύτερη εξάρτηση από την ΕΚΤ, καταγγέλλουν το Μέγαρο Μαξίμου ότι «δεν έχει ενιαίο και ολοκληρωμένο σχέδιο, αγνοεί επιδεικτικά την αντιπολίτευση, νιώθει υπερεπαρκής μέσα στις αντιφάσεις της, κυρίως όμως δεν ενημερώνει πραγματικά τον ελληνικό λαό».
Το «θολό τοπίο» στο οποίο κινούμαστε, έθιξε μάλιστα και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Καρύδης, για να ζητήσει «να γίνει μια ειλικρινής ενημέρωση από τον κ. Τσίπρα στους πολιτικούς αρχηγούς».
Στην Χαριλάου Τρικούπη, μιλούν στην πραγματικότητα για «ταμειακό πανικό» της κυβέρνησης, τον οποίο και αποδίδουν σε δικά της λάθη, ή για την ακρίβεια σε «ψέματα και τυχοδιωκτισμούς» καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιμνημονιακής δημαγωγίας. Κατόπιν τούτου, αναρωτιούνται με ποιον κάνει «σκληρή διαπραγμάτευση» η κυβέρνηση, με την τρόικα, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ή με τους …δήμους, τις περιφέρειες και τα πανεπιστήμια. Υποστηρίζουν άλλωστε ότι στον χορό μπαίνουν πλέον και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ακόμα και τα διαθέσιμα των νοσοκομείων, καλώντας το Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσει πώς ακριβώς εγγυάται την επιστροφή αυτών των χρημάτων. Αν δηλαδή σκοπεύει να τα επιστρέψει από την είσπραξη μελλοντικών φόρων ή από τις δόσεις του τρίτου μνημονίου, το οποίο και προεξοφλούν.
Ειδικά πάντως τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η πίεση που ασκείται στις διοικήσεις τους, χωρίς εγγύηση για την επιστροφή των χρημάτων, δίνει στο ΠΑΣΟΚ την ευκαιρία να απαντήσει σε όσους συγκρίνουν την σημερινή συγκυρία με το PSI. Περνώντας στην αντεπίθεση, κάνουν λόγο για συκοφάντες που …ελπίζουν να ξέρουν ότι «με το PSI ένα μέρος των ομολόγων των ταμείων κουρεύτηκε υπέρ του δημοσίου που χρηματοδοτεί τα ταμεία, δεν πήγαν για να καλυφθούν ταμειακές ανάγκες του δημοσίου, δηλαδή για να πληρωθεί το ΔΝΤ ή για να πληρωθούν μισθοί ή λειτουργικές δαπάνες!».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα