«Κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη»

Δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, είναι το μήνυμα που έστειλε, μέσω συνέντευξης του στο πρακτορείο Reuters, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αλλαγής συνθηκών ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν κινδυνεύει το ευρώ από την απόφαση για το ΟΜΤ»

Ο Γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε εκτενώς στις επερχόμενες ευρωεκλογές αλλά και στα σενάρια για άνοδο των παρατάξεων ευρωσκεπτικιστών. “Εάν οι ευρωσκεπτικιστές έχουν ισχυρότερη φωνή στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τότε θα ενταθεί η πίεση σε όλους τους άλλους να δεσμευθούν πιο σθεναρά για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, να αντιδράσουν σε αυτό το αποτέλεσμα και να καταστήσουν την Ευρώπη πιο αποτελεσματική” δήλωσε.

Συμπλήρωσε πως ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των σθεναρών ενστάσεων από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η Γερμανία θα πρέπει να συνεχίσει να ζητά αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας. “Νομίζω ότι θα έχουμε μία συζήτηση γι’ αυτό στις αρχές της νέας θητείας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε λύση”.

Ο Β. Σόιμπλε αποκάλυψε επίσης ότι συζήτησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν πως δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού. “Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού” δήλωσε ο Β. Σόιμπλε και συμπλήρωσε: “Αντιλαμβανόμαστε τον αποπληθωρισμό ως διστακτικότητα για δαπάνες με την προσμονή της μείωσης των τιμών. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο”.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο για το ΟΜΤ της ΕΚΤ

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του να παραπέμψει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα όμως, οι Γερμανοί δικαστές εξέφρασαν τη δική τους γνωμοδότηση βάσει της οποίας υπάρχουν παράγοντες παραβίασης της δικαιοδοσίας της ΕΚΤ.

Ορισμένοι αναλυτές, εκ των οποίων και ο επικεφαλής του γερμανικού ZEW, Clemens Fuest, έκαναν λόγο για σημαντική αποδυνάμωση του προγράμματος ΟΜΤ μετά από αυτήν την απόφαση. Ο Β. Σόιμπλε, όμως, διαφωνεί. “Νομίζω πως η επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών στη σταθερότητα του ευρώ δεν οφείλεται μόνο στο πρόγραμμα ΟΜΤ” δήλωσε και συμπλήρωσε: “Όταν οι ηγέτες των κυβερνήσεων από τη μία πλευρά και η κεντρική τράπεζα από την άλλη δηλώνουν ότι θα πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο, οι αγορές δεν χρειάζεται να ανησυχούν”.

«Θα βοηθήσουμε τις αναδυόμενες όπως μας βοήθησαν κι εκείνες»

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές και τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο Β. Σόιμπλε φάνηκε καθησυχαστικός. «Η δύσκολη κατάσταση σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές σαφώς μας επηρεάζει. Όλοι εξαρτόμαστε από τις εξαγωγές. Η Γερμανία περισσότερο από άλλες χώρες» δήλωσε και συμπλήρωσε: “Θα βοηθήσουμε τις αναδυόμενες -εντός των ορίων των δυνατότητων μας- να λύσουν τα προβλήματά τους, όπως μας στάθηκαν κι εκείνες τα τελευταία χρόνια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα