Καλεσμένος στη λέσχη Bilderberg

Στη Δρέσδη θα βρεθεί από την Πέμπτη έως την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην 64η συνάντηση της λέσχης Bilderberg. Μεταξύ των 130 συμμετεχόντων από είκοσι χώρες συγκαταλέγονται οι Εμανουέλ Μακρόν (υπουργός Οικονομίας Γαλλίας), Τζορτζ Οσμπορν (υπουργός Οικονομικών Μ. Βρετανίας), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (υπουργός Οικονομικών Γερμανίας), Κριστίν Λαγκάρντ (γενική διευθύντρια ΔΝΤ), Μπενουά Κερέ (μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ).
Σκοπός της συμμετοχής, των επαφών και των συζητήσεων του κ. Μητσοτάκη είναι η προβολή και η προώθηση των συμφερόντων της χώρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή της πορείας της. Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας κ. Μακρόν και παρά το γεγονός ότι προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, τους συνδέει η ανάγκη για την υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων για μια Ευρώπη των πολιτών.
Για την ναυτιλία
Απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2016», στα Σπάτα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην ανάπτυξη της χώρας.
«Η έκθεση “Ποσειδώνια”, που αποτελεί θεσμό διεθνούς κύρους, πιστοποιεί ότι η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει στην εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία. Άλλωστε ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος του κόσμου που έχει βάση του την Ελλάδα, συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομία της χώρας μας με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και σημαντική συμμετοχή στο παραγόμενο εγχώριο προϊόν» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπενθύμισε δε πως «η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά έχει στηρίξει την ανάπτυξη της ναυτιλίας και μέσα από αυτήν τους εργαζόμενους και φυσικά τους ανθρώπους εκείνους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Γι’ αυτό είναι απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας, την ελληνική σημαία στα πλοία και την ελληνική ναυτοσύνη».
Για το νόμο

Σε εισηγήσεις υπερψήφισης του νέου αναπτυξιακού νόμου προχωρούν εδώ και τρεις ημέρες προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στελέχη και βουλευτές της, θέλοντας να αποτυπώσουν ένα θετικό αφήγημα και μια εικόνα πολιτικής συναίνεσης, σε αντίθεση με το αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα. Πρόκειται για ομάδα τουλάχιστον πέντε βουλευτών οι οποίοι θεωρούν πως η Ν.Δ. δεν θα πρέπει να φαίνεται ως ένα ακόμα κόμμα αντίδρασης και καταγγελίας αλλά να υπάρξει και μια λογική στήριξης θετικών πολιτικών.
Πάντως πληροφορίες μας αναφέρουν πως μια τέτοια προοπτική είναι δύσκολη καθώς και ο νέος αναπτυξιακός παρουσιάζει στρεβλώσεις σε σειρά ζητημάτων, εξαιρεί μεγάλους κλάδους της οικονομίας ενώ διαφαίνονται και μεγάλες αργοπορίες ως προς την παροχή ρευστότητας και ελαφρύνσεων. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έχει πειστεί πως η στήριξη σε έναν αναπτυξιακό που εν τη γενέσει του δείχνει δυσλειτουργικός θα βοηθήσει, ιδιαίτερα τώρα που κυβερνητικό αφήγημα και πρόσταγμα είναι η “αλλαγή σελίδας” και η επόμενη “αναπτυξιακή ημέρα”.
Ήδη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει πως καμία από τις προτάσεις των Επιμελητήριων δεν έγιναν δεκτές ενώ ενστάσεις υπάρχουν και για την στήριξη που θα υπάρξει απέναντι σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης όμως τα δεδομένα τους – λόγω και των capital controls – δεν είναι τα καλύτερα αυτή τη στιγμή. ‘Ενισχύονται μόνο οι 100% υγιείς επιχειρήσεις κι όχι εκείνες που έχουν ανάγκη κεφαλαίων” κατηγορούν φορείς της επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα