Και πληρώνουν τα χρέη τους και βγάζουν κέρδη

ΝΕΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΥΨΗΛΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛ.ΠΕ.

Τρίμηνο ισχυρών οικονομικών επιδόσεων ήταν για τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια η περίοδος Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016, όπως καταδεικνύουν τα σχετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Από το στρατηγείο του ελληνικού ενεργειακού ομίλου στο Μαρούσι, η καλή εικόνα των ΕΛ.ΠΕ. αποδίδεται στα θετικά περιθώρια διύλισης, στη σταθερή και βελτιωμένη απόδοση των διυλιστηρίων και εκ παραλλήλου στην αξιοποίηση της υψηλής ταμειακής ρευστότητας και αριστοποίηση εφοδιασμού.
Σε επίπεδο αριθμών, τώρα, τα συγκρίσιμα κέρδη ΕBITDA ανήλθαν στην εξεταζόμενη περίοδο στα 169 εκατ. ευρώ (έναντι €205.000.000 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015). Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη του τριμήνου, αυτά διαμορφώθηκαν σε 32 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 84% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (σ.σ. 17 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2015), καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά (€40.000.000) από τη συνεχιζόμενη πτώση τιμών στην αρχή του έτους και από την επίπτωση έκτακτων προβλέψεων στα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ. Εξαιρουμένων των επιπτώσεων αυτών, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη για το α΄ τρίμηνο ανήλθαν σε 70 εκατ. ευρώ (έναντι €54.000.000 το α΄ τρίμηνο 2015).
Αξίζει να υπογραμμιστεί η βελτιωμένη εικόνα του ισολογισμού του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς όπως εξηγείται η υψηλή κερδοφορία των τελευταίων 6 τριμήνων, σε συνδυασμό με μειωμένες κεφαλαιακές δαπάνες, ενίσχυσε τις ταμειακές ροές, επιτρέποντας αυξημένες επιλογές και βελτιωμένους όρους προμηθείας αργού πετρελαίου.

Ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα
Σε κάθε περίπτωση, ως κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης του παραπάνω αποτελέσματος καταγράφονται οι βελτιωμένες επιδόσεις όλων των διυλιστηρίων του Ομίλου λόγω της υψηλής διαθεσιμότητας και αριστοποίησης του μίγματος αργού πετρελαίου, οι οποίες συνδυάστηκαν με τη δυνατότητα εκμετάλλευσης ευκαιριών στις τιμές συγκεκριμένων τύπων αργού πετρελαίου.
Ειδικότερα, τα διυλιστήρια Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης πέτυχαν αυξημένη κατεργασία, υψηλότερη απόδοση σε προϊόντα και μείωση ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα την αυξημένη υπεραπόδοση (over performance).
Στα του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, εκεί ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ασφάλεια οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο συγκρότημα του hydrocracker, με περιορισμένο αντίκτυπο στην παραγωγή και την κερδοφορία και ήδη η μονάδα σημειώνει βελτιωμένες επιδόσεις.
Στο πλαίσιο υλοποίησης της χρηματοοικονομικής του στρατηγικής και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παρούσες συνθήκες στις αγορές ομολόγων, ο Όμιλος θα αποπληρώσει από υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα το ομόλογο ύψους 400 εκατ. δολαρίων που λήγει στις 16 Μαΐου 2016, ενώ εξετάζει τις επιλογές για αναχρηματοδότηση μελλοντικών λήξεων και βελτίωση των όρων δανεισμού, αναλόγως με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Επίσης όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α» τα ΕΛ.ΠΕ. κατέβαλαν και μέρος οφειλής προς το Ιράν ύψους 90 εκατ. ευρώ
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος προχώρησε σε σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 240 εκατ. ευρώ με ελληνικές τράπεζες, υπό τη μορφή Stand By Committed Facility. Τέλος, παρά το δυσμενές περιβάλλον, τα χρηματοοικονομικά έξοδα του Ομίλου συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, μειωμένα κατά 3% σε σχέση με πέρυσι.

Εμπορικός κλάδος και συμμετοχές
Η χαμηλή ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης κατά το α΄ τρίμηνο ήταν, εξάλλου, ο κύριος λόγος για την πτώση των όγκων πωλήσεων και της κερδοφορίας για τις εμπορικές εταιρείες του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι θυγατρικές εταιρείες στο εξωτερικό πέτυχαν ισχυρές επιδόσεις.
Αναφορικά, τώρα, με τις συμμετοχές, η συνεισφορά τής ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου (εξαιρουμένων μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων) ανήλθε στα 14 εκατ. ευρώ, με αύξηση όγκων λόγω ζήτησης από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Τα EBITDA της Elpedison διαμορφώθηκαν στα €7.000.000, λόγω αυξημένης παραγωγής. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από την απουσία μηχανισμού σε αντικατάσταση του συστήματος ΑΔΙ, που εκκρεμεί από τις αρχές του 2015.
Σημειώνεται, τέλος, ότι αναφορικά με την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία SOCAR, οι διαδικασίες έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, καθώς και η διαδικασία ελέγχου (due diligence) από ενδιαφερόμενα μέρη για την εν μέρει εξαγορά του ποσοστού που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει η SOCAR, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα