Καθιέρωση χρόνου θητείας των Αρχηγών στα επιτελεία

 Μέχρι τώρα ήταν ευρέως γνωστό, ότι θητεία στο στρατό κάνουν μόνο οι φαντάροι. Ωστόσο από εδώ και πέρα, κάτι τέτοιο θα κάνουν από εδώ και στο εξής και οι… Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης καθηκόντων του νέου αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Χρίστου Μανωλά, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή ώστε η θητεία των αρχηγών στα Γενικά Επιτελεία να είναι προσδιορισμένη χρονικά.

Ο κ. Αβραμόπουλος γνωστοποίησε ότι η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καταρτίζει ένα πλήρες σχέδιο ώστε, χωρίς περιττές δαπάνες, όλα τα οπλικά συστήματα να είναι διαθέσιμα, καθώς, όπως παρατήρησε, «η αγορά τους δεν έτυχε επαρκούς αντιμετώπισης από πλευράς συντήρησης, υποστήριξης και εκσυγχρονισμού».

Ο ΥΕΘΑ ανεπισήμως είχε κάνει γνωστές τις απόψεις του για τη θητεία των Αρχηγών, την οποία να σημειώσουμε ότι είχε καταργήσει κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2004. Από τότε το θέμα “κρίσεις Αρχηγών” απασχολεί τις Ένοπλες Δυνάμεις …όλο το χρόνο. Αφού με το που γίνονται οι κρίσεις αρχίζει η παραφιλολογία για το πότε θα γίνουν οι επόμενες!

Οι πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θα ανακοίνωνε μαζί με τις κρίσεις Αρχηγών και την επαναφορά της θητείας αλλά και μια δέσμη άλλων μέτρων που θα επανέφεραν την “θεσμική τάξη” στην διαδικασία των κρίσεων Αρχηγών. Το πότε θα προχωρήσει η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Υπενθυμίζουμε ότι με το υπάρχον σύστημα οι αρχηγοί από τα Γενικά Επιτελεία κρίνονται κάθε έτος από τον εκάστοτε υπουργό Άμυνας. Ο χρόνος αυτός είναι πολύ περιορισμένος και δεν προλαβαίνει ο οποιοσδήποτε αρχηγός να επιτελέσει έργο. Επιπλέον θεωρητικά έως τώρα δίδονταν η δυνατότητα με την αλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση να αλλάζονται και οι αρχηγοί στα Γενικά Επιτελεία. Στους θεσμούς, όμως, δεν χωρούν κομματικά κριτήρια.

Ο Υπουργός  Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρευρέθηκε στην τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του απερχόμενου  Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού Αθανάσιου Τσέλιου, από το νέο Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Στην τελετή παρέστησαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο Στρατηγός Τσέλιος υπήρξε ένας άξιος Αρχηγός και διακατέχεται πέραν των άλλων από αρετές που σπανίζουν στους καιρούς μας: τη σωφροσύνη και τη σύνεση. Τα όσα περιέγραψε πρωτύτερα στην ημερήσια διαταγή του, απηχούν στο ακέραιο τη δική του συμβολή στην συλλογική μας προσπάθεια να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα και το αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού.

Πρέπει να είναι, και είναι, υπερήφανος για το έργο που προσέφερε και για την εκπλήρωση της αποστολής του. Ένιωσα και εγώ μαζί του το συναίσθημα που τον συνοδεύει αυτές τις στιγμές, ιδιαίτερα σε αυτό τον ιερό χώρο της Σχολής Ευελπίδων, απ’ όπου ξεκίνησε πριν από 39 χρόνια. Τότε που τον συνόδευε στο ξεκίνημά του η ευλογία των γονιών του και η εμπιστοσύνη της πατρίδας.

Θα ήθελα να σημειωθεί ότι η αντικατάστασή του δεν υπήρξε ποτέ θέμα απόδοσης, ήθους και καταλληλότητας. Το αντίθετο. Έγινε στα πλαίσια του περαιτέρω σχεδιασμού και του προγραμματισμού της δομής της κορυφής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υποδεχθήκαμε τον Αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά, που υπήρξε μια επίσης άριστη επιλογή. Έχει διαγράψει μια επιτυχή διαδρομή στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού και σήμερα στο καινούριο του ξεκίνημα του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην αποστολή του.

Η σημερινή περίσταση είναι μια ευκαιρία για να αναγγείλουμε την επικείμενη κατάθεση Νόμου καθιέρωσης θητείας Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Θεσμού που όπως γνωρίζετε, κυρίως όσοι υπηρετείτε στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, ισχύει σε όλες τις χώρες της Συμμαχίας. Κάτι που θα συμβάλει, όπως είναι εύλογο, στην περαιτέρω αναβάθμιση της αξιοπιστίας, του κύρους και του γοήτρου και του σεβασμού στον θεσμικό τους ρόλο. Είναι αλήθεια ότι έχουμε μπροστά μας ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και τα οποία έχουμε ενεργοποιήσει. Όπως είχε πει ένας μεγάλος ξένος Στρατηγός « Δεν αρκεί το πηλίκιο για να διοικήσεις. Πρέπει να έχεις και τον στρατό». Αυτό το στρατό και κάτω από τις αντιξοότητες και τις πιέσεις των καιρών δομούμε, ώστε να είναι αξιόμαχος, με υψηλό φρόνημα και βεβαιότητα ότι αντιμετωπίζεται με αξιοκρατικά κριτήρια, ώστε να μας εξασφαλίζει αυτό που ο ελληνικός λαός περιμένει από τις Ένοπλες Δυνάμεις και που η Πολιτεία, τους έχει εμπιστευτεί. Την ασφάλεια, την ακεραιότητα, τη σταθερότητα και την αποτροπή…

Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα και για τους βετεράνους. Θα θυμόσαστε από το ξεκίνημα της πρώτης μου θητείας, ότι πάντα έλεγα ότι ο όρος απόστρατος δεν αποδίδει το βαθύτερο νόημα της αποστολής που τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ενστερνιστεί από το ξεκίνημα της θητείας τους.

Παρακολουθώντας από κοντά τις δράσεις τους, αλλά και τις αγωνίες τους, θα ήθελα να τους πω ότι για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν υπάρχουν απόστρατοι. Γιατί αν ποτέ χρειαστεί θα είναι οι πρώτοι που θα παρουσιαστούν για να δηλώσουν παρόντες σε κάθε εθνικό αγώνα. Να στεκόμαστε απέναντί τους με σεβασμό και αναγνώριση για την δική τους συμβολή, να έχει η πατρίδα μας σήμερα έχει ένα από τα πιο αξιόπιστα και ισχυρά αμυντικά συστήματα.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τους βετεράνους μας, όπως και για τους εν ενεργεία. Δημιουργούμε σταθερά και κάτω από τις δυσκολίες της εποχής Ένοπλες Δυνάμεις στιβαρές, αξιόμαχες, εξοπλισμένες με το αναγκαίο υλικό και μέσα από μια διαδικασία συνεχούς αναδιοργάνωσης. Τα οπλικά μας συστήματα που αποκτήθηκαν, με μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό, δεν είχαν δυστυχώς την τύχη που έπρεπε από άποψη συντήρησης, υποστήριξης και εκσυγχρονισμού. Καλά είναι τα ωραία λόγια, αλλά εμείς έχουμε ευθύνη να σταθούμε απέναντι στην πραγματικότητα. Και για αυτό το λόγο από κοινού με την στρατιωτική ηγεσία έχουμε εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο που θα καταστήσει όλο αυτό το σύστημα αξιόμαχο, έτοιμο και αποτελεσματικό».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα