Θρίλερ με αεροπειρατεία στην Κύπρο – Στρατιωτικός ο αεροπειρατής με πολιτικά αιτήματα

Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος στην Κύπρο για πολιτικά αιτήματα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης. Το αεροπλάνο Airbus A320 ζήτησε να προσγειωθεί και τελικά προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Πρόκειται για αεροσκάφος αιγυπτιακών συμφερόντων που εκτελούσε την πτήση MS181, από την Αλεξάνδρεια στο Κάϊρο, με 55 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος τους οποίους κρατούσε όμηρους, όπως γράφτηκε αρχικά 0 59χρονος  Αιγύπτιος Ιμπραΐμ Σαμάχα, που είναι καθηγητής πανεπιστημίου, έχει 4 παιδιά και ζητούσε πολιτικό άσυλο. Ωστόσο όπως δήλωσε ο ίδιος ο φερόμενος αεροπειρατής Ιμπραχίμ Σαμάχ στην αραβική υπηρεσία του BBC δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir.

Στρατιωτικός, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, 59 ετών, υποχρέωσε εν τέλει ένα αεροσκάφος τύπου Airbus Α320 με στόχο να έρθει σε επαφή με την πρώην σύζυγό του, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για αίτημα του να απελευθερωθούν πολίτες που κρατούνται σε φυλακές.

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση MS181, από την Αλεξάνδρεια στο Κάϊρο, με 55 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος.

Ο αεροπειρατής, τρεις επιβάτες, ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης και τρία μέλη του πληρώματος παραμένουν εντός του αεροσκάφους, αναφέρει η Egyptair.

Οι αιγυπτιακές Αρχές ξεκαθαρίζουν ότι ο αεροπειρατής είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας και το όνομά του είναι Σαϊφ Ελ Ντι Μουσταφά. Πρόκειται για αντιπολιτευόμενο της κυβέρνησης Ελ Σίσι και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην στέλεχος του αιγυπτιακού στρατού.

Ο αεροπειρατής στο αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας είναι ο Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, ανέφερε και το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, με μήνυμά του στο Twitter.

Μετακίνηση των δημοσιογράφων ακόμη πιο μακριά από το σημείο όπου έχει σταματήσει το αεροπλάνο έλαβε χώρα σύμφωνα με το ΡΙΚ που μεταδίδει πως είναι έτοιμη να γίνει επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων.

«Οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος», αναφέρει ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών για την πτήση MSR 181 της EgyptAir, στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Όπως σημειώνεται, υπουργική επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων, το οποίο βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των αιγυπτιακών Αρχών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν όταν λήξει το συμβάν.

Σύμφωνα με το AP, μία γυναίκα δήλωσε ότι το όνομα που δόθηκε από τις αρχές και της Αιγύπτου είναι το ίδιο με του άντρα της, ο οποίος δεν είναι αεροπειρατής. Η Nahla όπως ονομάστηκε, ανάφερε ότι η φωτογραφία που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, δεν είναι ο άντρας της.

Είναι στρατιωτικός και φέρεται να έχει πολιτικά αιτήματα και ζητάει την απελευθέρωση κρατουμένων γυναικών στην Αίγυπτο. Αυτή τη στιγμή, όπως μεταδίδει και το ΡΙΚ, ο ύποπτος είναι ζωσμένος με εκρητκτικά και ζητά την παρουσία Εκπροσώπου της ΕΕ. Οι πληροφορίες γύρω από την ταυτότητά του, είναι αυτές που μεταδίδονται αυτή την ώρα.

Ενημέρωση και προς τους δημοσιογράφους έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως «κάναμε το άπαν για να είναι όλοι ασφαλείς».

Σε ερώτηση για τον λόγο που εξελίχθηκε η αεροπειρατεία, είπε ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία και απάντησε για το αν έχει να κάνει με μια γυναίκα λέγοντας ότι, «όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα