Θα σηκώσει το γάντι ο Κυριάκος

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συζήτηση στη Βουλή με κεντρικό θέμα την δικαιοσύνη. Στη Ν.Δ. το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται επί ποδός πολέμου.

Στη Συγγρού αναμένουν ότι οι Αλ. Τσίπρας και Παν. Καμμένος θα ανεβάσουν κατακόρυφα τους τόνους έναντι της αντιπολίτευσης, και δη της αξιωματικής. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχοντας ήδη μία πρώτη γεύση προετοιμάζεται για όλα ενώ βασικός του στόχος θα είναι να κρατήσει τη συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο, προκειμένου – όπως έχει ήδη αναφέρει – η χώρα να μην ξανακυλήσει σε λογικές «αυριανισμού».  Ωστόσο, καθώς πολλά ακούγονται και ακόμη περισσότερα κυκλοφορούν στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα, οι γαλάζιοι θα είναι έτοιμοι όχι μόνον να δώσουν απαντήσεις αλλά και να επιτεθούν, εφόσον χρειαστεί.

Για τη συμφωνία

Σε μια λεπτομερή ανάλυση για το τι πραγματικά συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προχωρά η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι είναι μεν θετική η υπογραφή συμφωνίας, αλλά υπάρχουν πολλά ερωτήματα.

“Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και την τεχνητά συγκολλημένη συγκυβέρνησή του με τον Π. Καμμένο, ότι μπορούν να λύσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα της χώρας και των Ελλήνων”, σημειώνει μεταξύ άλλων η ΝΔ.

Αναλυτικά:

  1. Το να μην υπήρχε συμφωνία θα ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη.
  2. Έτσι, θα παρέμενε σίγουρα, χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης, η σημερινή άθλια κατάσταση.
  3. Το – κατά Κουρουμπλή – «σύγχρονο Νταχάου» της Ειδομένης και ο ντροπιαστικός καταυλισμός του Πειραιά, σύμβολα και τα δύο της ανικανότητας της Κυβέρνησης, θα γιγαντώνονταν πέρα από κάθε πρόβλεψη.
  4. Είναι, λοιπόν, καταρχήν θετικό ότι υπήρξε συμφωνία.
  5. Όμως, τα θετικά σταματούν εδώ. Και αρχίζουν τα κρίσιμα ερωτήματα και ο μεγάλος προβληματισμός.
  6. Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, σύνθετη και σε πολλά σημεία – ανησυχητικά – ασαφής.
  7. Είναι γενική πεποίθηση ότι η συμφωνία αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και να φέρει τα αποτελέσματα που έχει ανάγκη η Ελλάδα.
  8. Η αναποτελεσματική εφαρμογή θα μετέτρεπε τη χώρα μας σε διαρκώς διευρυνόμενο καταυλισμό δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
  9. Τρανή απόδειξη για το πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή είναι ότι απαιτεί την εγκατάσταση στην Ελλάδα χιλιάδων εξειδικευμένων Ευρωπαίων και δεκάδων Τούρκων παρατηρητών – επιτηρητών.
  10. Οι αρμοδιότητές τους είναι ακόμα απροσδιόριστες. Επιπλέον, είναι αβέβαιο πως θα ενταχθούν στην εσωτερική έννομη τάξη, ώστε να μην ανακύψουν προβλήματα εθνικής αρμοδιότητας ή ακόμα και εθνικής κυριαρχίας.
  11. Με τη συμφωνία της 17ης – 18ης Μαρτίου είναι πολύ πιθανό – εάν όχι βέβαιο – ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκτοξευθεί ο αριθμός εκείνων που θα υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση – επιστροφή τους στην Τουρκία.
  12. Ήδη χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας στα νησιά του Αν. Αιγαίου έφτασαν 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
  13. Η διάσταση του προβλήματος που μπορεί να προκύψει, γίνεται ακόμα περισσότερο ορατή, εάν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα: α) η Υπηρεσία Ασύλου μπορεί να εξετάσει 20.000 – 22.000 αιτήσεις ασύλου το χρόνο, και β) δεν λειτουργεί η δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών ασύλου.
  14. Πρόσθετη και ιδιαίτερα σοβαρή δυσκολία θα είναι ότι η συμμετοχή των Ευρωπαϊκών κρατών στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα γίνεται σε εθελοντική βάση, μόλις – πολύ σύντομα – συμπληρωθούν οι σήμερα διαθέσιμες 18.000 θέσεις.
  15. Για αυτήν τη συνεργασία της αβέβαιης εφαρμογής και αποτελεσματικότητας, η Τουρκία λαμβάνει ως αντίδωρο, χειροπιαστά ανταλλάγματα, όπως:

➢ 3 + 3 δισ. ευρώ βοήθεια από την Ε.Ε.

➢ Κατάργηση, έως τον προσεχή Ιούνιο, της υποχρέωσης τουριστικής θεώρησης (visa) για τους Τούρκους πολίτες

➢ Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκίνησε με το «άνοιγμα» ενός από τα έως σήμερα, «κλειστά» ενταξιακά κεφάλαια.

  1. Όλα αυτά δεν δικαιολογούν τις επιπόλαιες θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα, ο οποίος για ακόμη μια φορά εμφανίζεται να μην έχει πλήρη εικόνα και αντίληψη των κειμένων που συμφώνησε.
  2. Μέχρι να φανεί το εάν και ποια συγκεκριμένα αποτελέσματα μπορεί να φέρει η συμφωνία της 17ης – 18ης Μαρτίου, είναι βέβαιο ότι:

➢ Ο βαλκανικός διάδρομος «σφραγίζεται» οριστικά. Ο έλεγχος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τη χώρα μας παραμένει αναποτελεσματικός

➢ Η Ελλάδα παραμένει χώρα – καταυλισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες προσβάλλουν και την Ελλάδα και την Ευρώπη, δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας στη χώρα.

Το συνέδριο

Ενόψει του Συνεδρίου η Ν.Δ. ετοιμάζεται να στήσει ξανά κάλπες, αυτή τη φορά για την ανάδειξη των προέδρων και των μελών των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων. Οι υποψηφιότητες για τα τοπικά και περιφερειακά κομματικά όργανα αλλά και για την ιδιότητα του συνέδρου κατατίθενται μέχρι την Τετάρτη, ενώ οι «γαλάζιες» κάλπες θα στηθούν την Κυριακή 3 Απριλίου.
Οι εκλογές ανάδειξης υπευθύνων θεματικών τομέων δράσης θα ακολουθήσουν στις 6 Απριλίου (16.00-20.00), ενώ την Κυριακή 17 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρων Νομαρχιακών Οργανώσεων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα