«Θέλουμε επιχειρήσεις εθνικούς πρωταθλητές για να βγούμε από τη κρίση»

Mε επιχειρήσεις εθνικούς πρωταθλητές θα βγούμε από την κρίση. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για τον Μιχάλη Σάλλα, όπως τόνισε σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς , υπογράμμισε ακόμα ότι «η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για την ελληνική οικονομία αποτελεί «κλειδί» για την ανάκαμψη» ενώ επεσήμανε ότι «θα πρέπει να μάθουμε να παράγουμε για τη διεθνή αγορά, ανεξάρτητα από το πού προορίζεται η παραγωγή μας».

Ειδικότερα, η ύπαρξη επιχειρήσεων εθνικών- πρωταθλητών, από την ανασυγκρότηση προβληματικών κλάδων, οι οποίοι θα βγουν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές είναι η βασική προϋπόθεση για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, αναφέρει ο πρόεδρος της Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξή του στο “Βήμα”.

Ο πρόεδρος της Πειραιώς υπογραμμίζει πως «θα πρέπει να μάθουμε να παράγουμε για τη διεθνή αγορά, ανεξάρτητα από το πού προορίζεται η παραγωγή μας» και τονίζει ότι «θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την διαμόρφωση θεσμικών συνθηκών που θα ευνοούν την επιχειρηματικότητα και θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Για το ευρώ

«Ασφαλώς και μπορούμε να τα καταφέρουμε με το ευρώ. Το ισχυρό νόμισμα δεν είναι εμπόδιο, είναι προνόμιο και ασφάλεια. Φανταστείτε να είχαμε ασθενές νόμισμα μέσα σε αυτές τις συνθήκες της διεθνούς κρίσης, δεν θα έμενε τίποτα όρθιο στην Ελλάδα”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σάλλας.

Για ρύθμιση , διαγραφές δανείων

Σε ερώτηση σχετική με το εάν υπάρχει διάθεση για ρύθμιση , διαγραφές δανείων ο Μιχάλης Σάλλας εξηγεί: «Πάντα οι Τράπεζες βοηθούσαν με ρυθμίσεις και διακανονισμούς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αυτό ισχύει και σήμερα. Είναι συνεχείς οι ρυθμίσεις και οι διευκολύνσεις που κάνουμε σε αυτούς που διαπιστώνουμε ότι είχαν συνέπεια και τώρα έχουν ανάγκη».

Σχετικά με το εάν σήμερα έχει εξαλειφθεί ο πολιτικός κίνδυνος, διευκρινίζει:« Έχω την εντύπωση ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Βεβαίως δεν είναι ωραίο έστω και προεκλογικά να λέει ο καθένας ότι του κατέβει στο κεφάλι, αγνοώντας όχι μόνο τον νόμο αλλά και το γεγονός ότι ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Αλλά εν πάσει περιπτώσει, εφόσον κινείται στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δεν νομίζω ότι ανησυχεί κανένας».

«Δεν υπάρχει πολιτικός τρόπος απεμπλοκής από το μνημόνιο»

«Πλέον δεν υπάρχει πολιτικός τρόπος απεμπλοκής από το μνημόνιο, παρά μόνο οικονομικός, σημείωσε ο κ. Σάλας, τονίζοντας πως αφότου η χώρα ενεπλάκη σε μία συγκεκριμένη διαδικασία οικονομικής βοήθειας, με καθαρά πολιτικούς όρους δεν μπορεί να κάνει πίσω.

«Είμαστε οικονομικά και νομικά δεσμευμένοι προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση”, είπε ο τραπεζίτης και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει πλέον κατά τη γνώμη μου πολιτικός τρόπος απεμπλοκής χωρίς σοβαρές συνέπειες. Ο μόνος τρόπος είναι οικονομικός και προϋποθέτει να εξακολουθήσουμε να παράγουμε πλεονάσματα στα δημοσιονομικά και στο εξωτερικό ισοζύγιο και να δημιουργήσουμε επιτέλους συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς».

«Με αυτές τις προϋποθέσεις, η χώρα δεν θα χρειαστεί στο μέλλον εξωτερική βοήθεια”, ανέφερε ο πρόεδρος της Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα