Η ώρα των θεσμικών παρεμβάσεων

Σάρκα και οστά λαμβάνει ο κεντρικός σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας, που έχει κυρίαρχο στόχο να ορθώσει αναχώματα στην κυβερνητική τακτική των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, η οποία, όπως επισημαίνουν στελέχη της Συγγρού, οδηγεί τη χώρα στα βράχια και σε πλήρες αδιέξοδο.
Στον απόηχο της συνεδρίασης του άτυπου πολιτικού συμβουλίου, κοινή πεποίθηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά και των στενών συνεργατών του, είναι πως η ψευδαίσθηση ότι ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζονται για την παραμονή της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα και στην Ευρώπη τελείωσε, με την ομιλία του κ. Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική του ομάδα. Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου, Κώστα Καραγκούνη, για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε θεσμικό, κοινωνικό και πατριωτικό επίπεδο, το επιτελείο του κ. Σαμαρά έθεσε επί τάπητος τις πρώτες κινήσεις τακτικής.
Παράλληλα, καθοριστικής σημασίας ήταν και η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, η οποία έστειλε σαφέστατα μηνύματα, κυρίως προς το εσωτερικό της παράταξης. Ο πρώην πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος άμεσα στην πρόσκληση Σαμαρά, επέλεξε εμφανώς να στηρίξει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς φαίνεται να υιοθέτησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κινήσεις του έναντι της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και τη στρατηγική του η Νέα Δημοκρατία να σταθεί δυναμικά απέναντι στην επιχειρούμενη από το Μέγαρο Μαξίμου απομόνωση της χώρας.
Με τη δυναμική που του προσδίδει η κοινή οπτική των πραγμάτων με τον πρώην πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγει σήμερα τον πρώτο κύκλο των θεσμικών του παρεμβάσεων. Κατ’ αρχάς με την επίσημη επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σε ένα τετ α τετ με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε τις κινήσεις της γαλάζιας παράταξης, που έχουν σημείο αιχμής την πρόταση για την εθνική συνεννόηση. Μία συνεννόηση όλων των δυνάμεων, με παράλληλη αλλαγή του μείγματος πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς εκτίμηση είναι πως οι μέχρι τώρα χειρισμοί οδηγούν σε ασφυκτική κατάσταση.
«Μοναδικός αγώνας του κ. Σαμαρά είναι να υπάρξει επιτέλους μία βιώσιμη συμφωνία, που θα δώσει ανάσα στην παραπαίουσα πραγματική οικονομία και τους πολίτες και δε θα οδηγήσει την Ελλάδα σε πρωτόγνωρες περιπέτειες», αναφέρουν χαρακτηριστικά τακτικοί συνομιλητές του.
Με τους αρχηγούς
Η συνάντηση του Προεδρικού Μεγάρου θα αποτελέσει την απαρχή ενός κύκλου συναντήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός και εκτός Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα ο κ. Σαμαράς να ζητήσει συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, τον τέως πρόεδρο του Κινήματος, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και με πρώην πρωθυπουργούς, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Στελέχη της Συγγρού, όταν ερωτήθηκαν δεν απέκλεισαν τέτοιου είδους κινήσεις, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται έτοιμη να έρθει σε επαφή με όλα τα κόμματα, που συμφωνούν με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία, που θα κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς θα συνεχίσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη της κατάστασης γύρω από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Για τους υπαλλήλους
Με αφορμή δημοσιεύματα, κύκλοι της Λ. Συγγρού ανέφεραν ότι θύματα της εσωτερικής στάσης πληρωμών που κήρυξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι και οι εργαζόμενοι των κομμάτων. Ενώ, ήδη, βρισκόμαστε στα μέσα της χρονιάς, δεν έχει δοθεί στα κόμματα η προβλεπόμενη τμηματική επιχορήγηση.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι και η καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων στη ΝΔ, αναφέρουν χαρακτηριστικά από τη λεωφόρο Συγγρού, τονίζοντας ότι «απόλυτα υπεύθυνα είναι τα κόμματα της συγκυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα