Η πρόκριση φέρνει «δώρα» σε Αναστασίου

Η «λευκή ισοπαλία» (0-0) στη Λιέγη επί της Σταντάρ γέρνει την πλάστιγγα των πιθανοτήτων για την πρόκριση στα play-off του ChampionsLeague προς την πλευρά του Παναθηναϊκού, γεγονός που, αν μη τι άλλο, ενεργοποιεί εκ νέου το μεταγραφικό επιτελείο των «πράσινων».

 

Το αποτέλεσμα της Τετάρτης δημιουργεί την προοπτική νέων εσόδων για το ταμείο της ΠΑΕ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, όπως έχει αποφασιστεί, για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόστερ.

Τι σημαίνει η πρόκριση στα play-offτου ChampionsLeagueγια τον Παναθηναϊκό; Ότι μετά την υπέρβαση που πέτυχε την περσινή περίοδο, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος και την κατάληψη της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα, καταφέρνει να ξεπεράσει ένα ακόμη όριο, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στους φετινούς ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η πρόκριση στα play-οffσυνεπάγεται τη δεδομένη παρουσία του Παναθηναϊκού, είτε στους ομίλους του ChampionsLeague, είτε στους ομίλους του EuropaLeague. Διότι στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει με τον επόμενο αντίπαλό του, θα υποβιβαστεί μεν στον δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό θεσμό, αλλά θα προκριθεί απευθείας στους ομίλους του Europa, αυξάνοντας τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του αλλά και τα έσοδά του.

Με άλλα λόγια, το «τριφύλλι» θα βρεθεί αντιμέτωπο με μία ακόμη πρόκληση στην οποία οφείλει να ανταποκριθεί, ακόμη και για λόγους πρεστίζ και ιστορίας. Ο μοναδικός τρόπος να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που δημιουργεί η θετική αγωνιστική παρουσία του νέου Παναθηναϊκού, είναι να ενισχυθεί όπου έχει αδυναμίες. Η αύξηση των εσόδων αποτελεί προϋπόθεση για να γίνουν μεταγραφές. Η παραχώρηση του Στέφανου Καπίνο στη γερμανική Μάιντζ έφερε στο ταμείο έσοδα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να επεκταθεί ο δανεισμός του Γκόρντον Σίλντενφελντ από την Ντιναμό Μόσχας, να αποκτηθεί επίσης ως δανεικός από τη Γιουβέντους ο Ολλανδός Ουασίμ Μπούι, και με ελεύθερη μεταγραφή ο Χρήστος Μπούρμπος και ο Άγγλος γκολκίπερ της Μπάρνσλεϊ Λουκ Ντέιβιντ Στιλ.

Οι ανάγκες μίας ομάδας που θέλει να πρωταγωνιστεί στις εγχώριες διοργανώσεις και παράλληλα στα Κύπελλα Ευρώπης δεν περιορίζονται στις δύο ή τρεις προσθήκες. Τα έσοδα, λοιπόν, από την ενδεχόμενη πρόκριση επί της Σταντάρ Λιέγης θα δοθούν για την κάλυψη των κενών που έχουν επισημανθεί και θα συγκεκριμενοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε σύσκεψη κορυφής που θα λάβει χώρα, με την παρουσία και του Γιάννη Αναστασίου. Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» έχει ζητήσει από τη διοίκηση την ενίσχυση της ενδεκάδας στη δεξιά πτέρυγα. Πράγματι, στον αγώνα με τη Σταντάρ Λιέγης φάνηκε καθαρά η αδυναμία των «πράσινων», ιδιαίτερα στο δημιουργικό σκέλος. Η επιθετική ανάπτυξη γινόταν είτε από τον άξονα, είτε μονόπλευρα από αριστερά, με τους Νάνο και Πέτριτς. Η προσθήκη δύο παικτών για τη δεξιά πλευρά θεωρείται απαραίτητη από τον Γιάννη Αναστασίου και όχι τόσο στην άμυνα, όπου υπάρχουν οι λύσεις των Τριανταφυλλόπουλου, Μπούρμπου, αλλά στην επίθεση. Παράλληλα, αν βέβαια περισσέψει μπάτζετ, ο Έλληνας τεχνικός θα ήθελε και έναν ακόμη κεντρικό μέσο, ο οποίος να συνδυάζει ανασταλτικά και δημιουργικά καθήκοντα.

 

Τρία χρόνια μπροστά

Ο Παναθηναϊκός, εκ των πραγμάτων, είναι αναγκασμένος να λειτουργεί βάσει ορισμένων δεδομένων. Ως εταιρεία λαϊκής βάσης, υποχρεωτικά δημιουργεί μόνος του το μπάτζετ. Το φετινό καλοκαίρι είναι ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει η «πράσινη» ΠΑΕ, αλλά και να εμπεδώσουν οι οπαδοί της. Η πώληση του Στέφανου Καπίνο έφερε τέσσερις παίκτες στον Παναθηναϊκό. Η ενδεχόμενη πρόκριση στα play-offθα προσφέρει τη δυνατότητα να γίνουν άλλες δύο ή τρεις κινήσεις, πάντα με γνώμονα τις οικονομικές δυνατότητες που παρέχει ο σύλλογος στη φάση που διανύει. Ο Γιάννης Αναστασίου καλείται, λοιπόν, να κάνει ένα «δώρο» στην ομάδα, πετυχαίνοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση, για να πάρει και εκείνος τα «δώρα» του, δηλαδή τους παίκτες που χρειάζεται, ώστε να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την ενδεκάδα του.

Η ομάδα του «τριφυλλιού» μπήκε από… νωρίς σε έναν κύκλο, στον οποίο, βάσει προγραμματισμού, θα έμπαινε τουλάχιστον τρία χρόνια μετά τη μετατροπή της ΠΑΕ σε εταιρεία λαϊκής βάσης. Τα πάντα τρέχουν πιο γρήγορα και η διοίκηση καλείται να προσαρμοστεί και να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις, δίχως να παραμελήσει τις «αμαρτίες» του παρελθόντος, τις οποίες πληρώνει και θα πληρώνει για αρκετό καιρό ακόμα ο αθηναϊκός σύλλογος. Το μπάτζετ δεν είναι δυνατόν να διαμορφώνεται κάθε χρόνο και μετά η ομάδα να βρίσκεται και πάλι σε αναζήτηση πόρων. Ο Γιάννης Αλαφούζος και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι αυτό είναι επικίνδυνο και για τον λόγο αυτό έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο παγίωσης ενός μπάτζετ, το οποίο θα δημιουργείται βάσει προϋπολογισμένων εσόδων – εξόδων και θα επενδύεται με υπευθυνότητα και σύνεση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα