“Η Μάλτα φέρνει το 4ο μνημόνιο”

“Η συμφωνία της Μάλτας ανοίγει το δρόμο για το 4ο μνημόνιο”. Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση. Κι όπως υποστήριξε ανεξαρτήτως την ονομασία που θα του δώσει η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει όλα τα χατίρια στο μεγάλο κεφάλαιο, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα θα είναι πολύ σκληρά για τον λαό.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ απέδωσε την “υποτιθέμενη καθυστέρηση” στις διαπραγματεύσεις στην διαχείριση του προβλήματος, εκ μέρους της κυβέρνησης – όχι ως επικοινωνιακής τακτικής, αλλά στην προσπάθειά της “να πάει τα αντιλαϊκά μέτρα πιο πίσω”.
Αναφέρθηκε στη μείωση του αφορολόγητου και στη μείωση των συντάξεων με την έκφραση “ένα το κρατούμενο” που απορρέει από την συμφωνία εις βάρος του λαού, ενώ χαρακτήρισε τα αντίμετρα “έπεα πτερόεντα”, σημειώνοντας ότι τα αντισταθμιστικά αυτά μέτρα είναι επίσης υπέρ του κεφαλαίου, ενώ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των φαινομένων της ακραίας φτώχειας, ουσιαστικά θα “πληρώνουν οι φτωχοί για τους φτωχότερους.” Αναφερόμενος στη ρύθμιση του χρέους, έκανε λόγο για “προπαγανδιστικά τερτίπια”, τονίζοντας ότι το χρέος δεν είναι του ελληνικού λαού διότι δεν το δημιούργησε αυτός. Το δημιούργησαν οι κυβερνήσεις και όσοι κατείχαν και κατέχουν τον πλούτο της χώρας στα χέρια τους.

Ως προς την σύνοδο των χωρών του Νότου της ΕΕ, σημείωσε ότι “οι κύριοι αυτοί υλοποιούν στις χώρες τους αντιλαϊκά προγράμματα”, ενώ σε ότι αφορά τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της ΕΕ, είπε ότι “οι αλλαγές στο πολιτικό προσωπικό δεν μπορούν να αποτρέψουν την δρομολογημένη πορεία της ΕΕ”, τονίζοντας ότι το πραγματικό δίλημμα δεν είναι “Βορράς-Νότος”, αλλά “καπιταλιστική ή άλλη εξουσία”. Σημείωσε, εξάλλου, ότι ήδη στην ΕΕ γίνεται συζήτηση για την εξέλιξή της με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να παρουσιάζει πέντε σενάρια, εκ των οποίων μόνο το ένα αφορούσε το “βάθεμα” της Ένωσης και προσθέτοντας ότι εκ μέρους των λαών και της εργατικής τάξης, η συζήτηση αυτή πρέπει να αποκτήσει ταξικό περιεχόμενο.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια διαπραγματευτική “Εθνική Ελλάδος”, είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσα στον λαό ο οποίος πρέπει να οικοδομήσει την Κοινωνική Συμμαχία του η οποία θα στρέφεται εναντίον των αντιλαϊκών πολιτικών. “Εθνική Ελλάδος με συνεννόηση κορυφών δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να γίνει. Ακόμα και όταν έγινε συγκυριακά δεν οδήγησε πουθενά και εκ του αποτελέσματος δεν έφερε τίποτα ριζικά διαφορετικό για τον λαό”, πρόσθεσε.

Να την βράσω

Κληθείς να σχολιάσει το κείμενο που κατέθεσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία σύνοδο της ΚΕ του, είπε ότι “αποτυπώνει μια κατάσταση ενός κόσμου (που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ”, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το αν η εν λόγω διαφοροποίηση είναι ειλικρινής ή αποτελεί διαχειριστική προσπάθεια, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: “στην βουλή θα ψηφίσουν τα μέτρα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της διαφοροποίησης. «Να την βράσω» τέτοια διαφοροποίηση.”

Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε κάλπες το πιθανότερο το 2018, με δεύτερο ενδεχόμενο το φθινόπωρο, εκτός εάν συμβεί κάποιο “ατύχημα” στις διαπραγματεύσεις, επιταχύνοντας τις εξελίξεις ως το καλοκαίρι. Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΚΚΕ μετά το 20ό Συνέδριο, είπε ότι βασικό καθήκον του Κόμματος είναι το πέρασμα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η ανάπτυξη της Κοινωνικής Συμμαχίας και η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλους τους τομείς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα