«Η κυβέρνηση υπονομεύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας»

Ευκαιρία για να εξαπολύσει βολές κατά της κυβερνητικής πολιτικής ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα οι εργασίες τού 25ου ετήσιου συνεδρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Προσκεκλημένος ων στη σχετική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που υπονομεύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας και ότι μόνο με αλλαγή πολιτικής η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές. «Η κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή των μέτρων εξαθλίωσης και υπονόμευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας. Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που επιδεινώνουν το αρχικό πρόβλημα. Η προσπάθειά της να εκλογικεύσει την αθλιότητα συνιστά από μόνη της ηθική και πολιτική αθλιότητα. Μόνο με αλλαγή πολιτικής η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές. Με άμεσο τερματισμό της λιτότητας, με στροφή στην ανάπτυξη, “κούρεμα” του χρέους και σημαντική ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του. Οι αγορές δεν τιμολογούν τον κίνδυνο από την αλλαγή πολιτικής. Δηλαδή, δεν τιμολογούν την ανάπτυξη ως κίνδυνο. Τιμολογούν, όμως, ως κίνδυνο το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, την αστάθεια της σημερινής κυβέρνησης, διότι δεν μπορεί να βρει 180 βουλευτές που θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής και την παντελή έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επιγραμματικά κάποια από τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το κόμμα του επιδιώκει «οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να είναι προϊόν ευρύτατων συναινέσεων, με την εμπλοκή των ίδιων των ενδιαφερόμενων στην εφαρμογή τους». Τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι κατά τον κ. Τσίπρα οι εξής:

-Αλλαγές όπως η θεσμική αναδιοργάνωση του κράτους και του πολιτικού συστήματος και χειραφέτησή τους από μηχανισμούς συμφερόντων.

-Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

-Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.

-Δημιουργία ενός νέου φορολογικού συστήματος, απλού και δίκαιου, στη βάση ενός καθολικού περιουσιολογίου χωρίς εξαιρέσεις.

-Δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα και δίκτυο τραπεζών ειδικού σκοπού.

-Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνικής ασφάλισης σε νέες βάσεις.

-Αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικά αποτελεσματικών πολιτικών απασχόλησης.

Οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι

Το «παρών» στο 25o Ετήσιο Συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» έδωσαν και κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στη δική του ομιλία ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναφέρθηκε στο ζήτημα της ευρυζωνικότητας, τονίζοντας ότι:

«Σήμερα, η ευρυζωνικότητα, τόσο σε επίπεδο προσφοράς (κάλυψης), όσο και σε επίπεδο ζήτησης (διείσδυσης) γίνεται όρος βιωσιμότητας σε κάθε εξωστρεφή υπηρεσία και παγκόσμια ατμομηχανή της ανάπτυξης. Θα ήθελα με έμφαση να υπογραμμίσω πως η ευρυζωνικότητα, ιδιαίτερα στη χώρα μας, σήμερα, μειώνει τις ανισότητες. Δύο καθαροί στόχοι είναι: Πρώτον, έως το 2020, διαθεσιμότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 30Mbps για όλους τους Έλληνες και, δεύτερον, έως το 2020, τουλάχιστον 50% των ελληνικών νοικοκυριών να διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητα άνω των 100Mbps. Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως οι υποδομές, κυρίως οι ψηφιακές, επειδή είναι νέα οικονομία, γιατί είναι αυτονόητη εξέλιξη, γιατί έχουν τον κόσμο, τους νέους και την πρόοδο μαζί τους, μπορούν να δράσουν καταλυτικά στις αλλαγές».

Η Ελλάδα και ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης

Στις εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είχε ενταχθεί και η ενότητα «Η Ελλάδα και ο Παγκόσμιος Ενεργειακός Χάρτης», κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στη δημόσια επιχείρηση υπάρχει η πεποίθηση-ανάγκη ελάφρυνσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος από την υπερβάλλουσα φορολογία και τα λοιπά τέλη, γεγονός που εφόσον πραγματοποιηθεί θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών και της ανταγωνιστικότητας.

Τέλος, ο πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ, Νικόλαος Φίλιππας, υποστήριξε στη δική του ομιλία ότι επί δεκαετίες η χρηματική οικονομία κυριαρχούσε της πραγματικής οικονομίας. «Η υπερμόχλευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος δημιούργησε “φούσκες”. Η εποπτεία ήταν ανεπαρκής και δεν λειτούργησε. Με αυτόν τον τρόπο, προληπτικά περάσαμε στη φάση της απομόχλευσης», ήταν τα λόγια τού κ. Φίλιππα, ο οποίος στο κλείσιμο της παρέμβασής του επεσήμανε ότι «απαιτείται νέα δομή στην παγκόσμια αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος και διαχωρισμός των επενδυτικών δραστηριοτήτων των τραπεζών (investment banking) από τις αντίστοιχες παραδοσιακές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα