“Η κυβέρνηση πέφτει μόνη της”

Εκλογές άμεσα ζητάει επιμόνως η Νέα Δημοκρατία, αν και γνωρίζει ότι αφενός δεν μπορεί να τις επιβάλλει, αφετέρου αφήνεται σε κριτική για πρόκληση πολιτικής αποσταθεροποίησης στη χώρα, παράμετρο που ανέδειξε και η έκθεση του ΔΝΤ.
Ωστόσο, η Συγγρού ήδη οικοδομεί τη γραμμή άμυνας απέναντι σε αυτά τα σενάρια, καίτοι πολλά στελέχη της δεν αποκλείουν, ότι η χώρα θα οδεύσει σύντομα προς κάλπες. Και αυτή η γραμμή άμυνας δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης δεν θα προέλθει από την πίεση της αντιπολίτευσης, αλλά από την κατάρρευση του ίδιου του κυβερνητικού οικοδομήματος.
Η φράση «δεν τους ρίχνουμε, πέφτουν» θα μπορούσε κάλλιστα να αποτυπώνει τη γραμμή των επιτελών της Ν.Δ. απέναντι σε όσα ακούγονται, κυρίως από το εξωτερικό κι αυτό είναι και το επιχείρημα που χρησιμοποίησε στη Washington Post ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.
Παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. έχει υιοθετήσει ως βασικό στοιχείο της ανάλυσής της την… δραματοποίηση της κατάστασης από τον κ. Τσίπρα ως μέσο άσκησης πίεσης για την επίτευξη μίας καλύτερης συμφωνίας ή ως εργαλείο εκβιασμού προς την αντιπολίτευση για να ψηφίσει κι αυτή, δεν λείπουν και όσοι εκτιμούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Διαπιστώνουν δηλαδή πραγματικό πολιτικό αδιέξοδο για την κυβέρνηση και σημαντικές πιθανότητες εμπλοκής στη διαδικασία αξιολόγησης, προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν για το ενδεχόμενο μίας εκλογικής κίνησης εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Οι μονότονα υψηλοί τόνοι του Μαξίμου έναντι του κ. Μητσοτάκη συνηγορούν, λένε, σε αυτό το συμπέρασμα.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί με τη λογική ότι όλα είναι πιθανά και στα συνέδρια της ΟΝΝΕΔ, από αύριο, και της Ν.Δ, το τριήμερο 22-24 Απριλίου, θα ζητήσει την πλήρη κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού προκειμένου, όπως λέει, «η Ελλάδα να αποκτήσει μία καλύτερη κυβέρνηση».

Επιθέσεις
Επίθεση στην κυβέρνηση και στον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για τη δήλωσή του ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls και ότι φέτος είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα για τις επιχειρήσεις, εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία. Η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσαν σχετικά: «Η Κυβέρνηση έχει χάσει “τα αυγά και τα πασχάλια”. Λουκέτα, απολύσεις, ασφυξία παντού. Ο κ. Μάρδας δηλώνει ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls στην οικονομία” και ότι “φέτος είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα για τις επιχειρήσεις σε σχέση με πέρυσι”.Μπορεί να δοκιμάσει να τα πει αυτά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους εργαζόμενους και στους ανέργους;».

Ο Σαμαράς

Στο μεταξύ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.
Αφορμή ήταν οι δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη μετά από δημοσιεύματα περί εμπλοκής ανθρώπων, από το στενό του οικογενειακό του περιβάλλον, στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Μηνύσεις κατατέθηκαν και κατά τριών μέσων ενημέρωσης. Κι όπως ενημέρωσαν από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού μόλις σταματήσουν οι δικηγόροι την αποχή τους θα κατατεθούν και αγωγές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα