«Η κυβέρνηση ανίκανη να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της Τειρεσίας Α.Ε. η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη ΕΕΚΕ για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις δήλωσε τα εξής:

“Στις 1.255 ανήλθαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Σεπτέμβριο 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε., ενώ η συνολική τους αξία ανήλθε στα 14,065 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τώρα, οι ακάλυπτες επιταγές έχουν φτάσει στις 16.295, ενώ το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 236,9 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών είναι μεν μειωμένος, λόγω στον περιορισμό των συναλλαγών με επιταγές, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Αντίθετα, αύξηση παρατηρείται στις απλήρωτες συναλλαγματικές, οι οποίες τον Σεπτέμβριο έφτασαν στις 4.529 με το ποσό στα 6,8 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους, οι απλήρωτες συναλλαγματικές έχουν φτάσει στις 42.944 και το συνολικό ποσό στα 66,75 εκατ. ευρώ.

Καθημερινά, ολοένα και περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία μαρτυρούν την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος της χώρας και κυρίως οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, το επόμενο διάστημα αναμένονται περίπου 300.000 νέα λουκέτα στην αγορά, ενώ ήδη έχουν κλείσει άλλες 200.000 επιχειρήσεις. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία δεκαετία περισσότερες από 85.000 επιχειρήσεις έκλεισαν, σύμφωνα με τα τρία Επιμελητήρια, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση των ισολογισμών του 2013 226 μεταποιητικών επιχειρήσεων, με ζημιές δουλεύει το 38%, την ώρα που το 2008, στην αρχή της κρίσης, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17%.

Είναι ολοφάνερο ότι οι ΜμΕ στη χώρας μας, ως αποτέλεσμα της ύφεσης και της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, έχουν βρεθεί σε ένα τέλμα και η Κυβέρνηση από τη πλευρά της έχει περίτρανα ότι είναι ανίκανη να απαντήσει στα προβλήματα των ΜμΕ και να προσφέρει δραστικές λύσεις”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα