Η –κατά Δήμο Βερύκιο– εισαγγελική καμόρα, το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. και ο «δύσκολος» κύριος Μασίνας

Δεν έχουν περάσει 2-3 εβδομάδες, όταν στην πετυχημένη πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του ο Δήμος Βερύκιος αλλά και στο δελτίο των 7.00 μ.μ. του Alpha TV, με παρουσιαστή τον Αντώνη Σρόιντερ, ο γνωστός δημοσιογράφος εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά των οικονομικών εισαγγελέων αλλά και κατά των διευθυντών Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), για την εμπλοκή του ονόματος του ιδιοκτήτη του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Η μετωπική αυτή επίθεση εστιαζόταν στο γεγονός ότι το όνομα του Δημήτρη Κοντομηνά, σύμφωνα με βεβαίωση των ελβετικών τραπεζών, δεν υπήρχε στη λίστα Λαγκάρντ και κατά συνέπεια η έρευνα για την ασφαλιστική εταιρεία Interamerican, της οποίας ο καναλάρχης ήταν μεγαλομέτοχος, ήταν άνευ αντικειμένου για το πρόσωπό του, δεδομένου ότι είχε αποχωρήσει από το μετοχικό σχήμα της εταιρείας από το 2006.

Και όμως, το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. με εισήγησή του στους οικονομικούς εισαγγελείς είχε προβεί σε δέσμευση των λογαριασμών του Δημήτρη Κοντομηνά ύψους 58 εκατ. ευρώ!

Τότε λοιπόν ο χειμαρρώδης Βερύκιος τα ’χε βάλει με όλους και με όλα. Ακούστηκαν φράσεις χοντρές, όπως «η καμόρα των οικονομικών εισαγγελέων», «η παράγκα του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.», και διάφορα άλλα. Τις επόμενες ημέρες, στα διαδρoμιστικά σχόλια για το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., γινόταν συνεχώς χρήση του ονόματος «Μασίνας» –που αφορούσε τον διευθυντή του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. Δημήτρη Μασίνα– στον οποίο χρέωναν όλο το βάρος της εισήγησης προς τους οικονομικούς εισαγγελείς που αποφάσισαν την κατάσχεση.

Στη συνέχεια, η υπόθεση ακολούθησε διαδικαστικά τον δρόμο της. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, όπως είχε δικαίωμα, προσέφυγε στην επιτροπή διοικητικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών, προσκομίζοντας μάλιστα –σύμφωνα με πληροφορίες της «Α»– και σχετική γνωμοδότηση της ελεγκτικής εταιρείας Deloitte, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε εμπλοκή των οικονομικών του με τα φορολογικά θέματα της Interamerican, και κατά συνέπεια θα έπρεπε η εν λόγω επιτροπή να εκδώσει απόφαση άρσης των δεσμεύσεων.

Αυτό βεβαίως θα γινόταν εάν η απόφαση της επιτροπής έφτανε στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων οι οποίοι θα αποφάσιζαν την άρση ή μη της κατάσχεσης.

Ποιο είναι τώρα το κωμικό της υπόθεσης… Η επιτροπή αυτή, η οποία όπως αναφέραμε τιτλοφορείται «Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών», σήμερα δεν διαθέτει ούτε διευθυντή ούτε υποδιευθυντή. Παράλληλα, στο σύνολο σχεδόν των αποφάσεών της αποφεύγει να προχωρήσει σε πόρισμα άρσης κατασχέσεων, φοβούμενη μήπως οι μετέπειτα έρευνες καταλήξουν σε άλλο συμπέρασμα και το Δημόσιο να μην μπορεί να εισπράξει τα τυχόν οφειλόμενα λόγω της δικής της απόφασης άρσης της κατάσχεσης.

Το ποσό όμως των 58 εκατ. ευρώ δεν είναι ευκαταφρόνητο ούτε μπορεί ακόμη κι ένας επιχειρηματίας της εμβέλειας του Δημήτρη Κοντομηνά να κινηθεί οικονομικά χωρίς την εκμετάλλευσή του. Στον Alpha και στις άλλες επιχειρήσεις του εργάζονται πολλές εκατοντάδες οικογένειες, που εάν συνεχιστεί αυτή η δέσμευση δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Επιβάλλεται λοιπόν τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης να παρέμβουν εις τρόπον ώστε η υπόθεση αυτή να εκκαθαριστεί σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, χωρίς εμμονές ή «εκτέλεση συμβολαίων» εις βάρος γενικώς του επιχειρείν.

Παράλληλα, πρέπει να ελεγχθούν οι ενέργειες του κ. Δημήτρη Μασίνα –για τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για «δύσκολο» αλλά καταρτισμένο στέλεχος των φορολογικών αρχών–, ώστε να ξεκαθαρίσει μια υπόθεση που κανέναν δεν συμφέρει να αιωρείται…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα