«Απολύτως εφικτή η συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου»

Τον πρωθυπουργό της Μάλτας, η χώρα του οποίου ασκεί στο τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας που αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση. Η Ευρώπη χρειάζεται συνοχή και αλληλεγγύη», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον  Τζόσεφ Μουσκάτ το μεσημέρι της Τετάρτης.

Όπως υπογράμμισε, απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους που ξεπερνούν τις ευθύνες της Ελλάδας και αφορούν τα βήματα που καλούνται να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Γι’ αυτό, εξήγησε, δεν ξέρει αν θα υπάρξει πλήρης συμφωνία.

«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε στις 25 του Μάρτη να συσκεφθούμε στη Ρώμη οι 28 με μια έγνοια λιγότερη στο τραπέζι των συζητήσεων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, σχολίασε ότι η Ε.Ε. είναι το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο των λαών της και πως χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας, στους δείκτες και τους αριθμούς και σε μια λογική εξαιρέσεων από το εργασιακό και κοινωνικό της κεκτημένο.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον φαίνεται να απειλείται από σημαντικές προκλήσεις, αναφερόμενος στην ανεργία και τη συρρίκνωση, όπως είπε, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στην προσπάθεια «να απαντήσουμε αποτελεσματικά αλλά και στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών στην προσφυγική και τη μεταναστευτική κρίση, καθώς και στην άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «απειλούνται κοινές μας αξίες από την άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού», σημειώνοντας ότι οι πολιτικές δυνάμεις που τις πρεσεβεύουν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία, κάνοντας αναφορά στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας και υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει αταλάντευτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο.

Παράλληλα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας παρά τις προκλήσεις, όπως είπε, να διατηρήσει ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους και τον διάλογο με τη γειτονική χώρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα