Η διαχωριστική γραμμή της ΝΔ

«Η ΝΔ είναι έτοιμη να στηρίξει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», αλλά και αναδεικνύοντας τον υφεσιακό κίνδυνο τόσο της κυβερνητικής πρότασης, όσο και της πρότασης των πιστωτών για το ελληνικό πρόγραμμα στηρίχθηκε η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε τόσο στην ομιλία του, όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε, την ανάγκη υιοθέτησης και αναπτυξιακών πολιτικών όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης, προκειμένου να απομακρυνθεί ο εφιάλτης της ύφεσης και να περιοριστούν τα ποσοστά της ανεργίας.
Στο περιθώριο της Συνόδου στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς είχε συναντήσεις θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, Ραχόι και Κοέλιο, αντίστοιχα, όπως και ολιγόλεπτο τετ-α-τετ με την Άνγκελα Μέρκελ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα μιας συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Τράβηξε, όμως, μια διαχωριστική γραμμή από το πακέτο των φορολογικών μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι, προεξοφλώντας ότι θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά και θα ανοίξουν έναν νέο υφεσιακό κύκλο για την ελληνική οικονομία. Στον αντίποδα πρότεινε να δοθεί έμφαση στη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, στη διαμόρφωση ενός πακέτου μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων και στην προώθηση ενός ευρύτατου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Για όλα έτοιμη
Στο μεταξύ όπως λένε από την Συγγρού στη ΝΔ ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Είτε οριστικοποιηθεί η συμφωνία, είτε όχι. Στην πρώτη περίπτωση, αν τελικά η κυβέρνηση τα βρει με τους «θεσμούς» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιμένουν να δουν τι θα πράξουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, όταν το κείμενο έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Στη ΝΔ τονίζουν πως ισχύει όσα είπε ο Αντ. Σαμαράς στην συνέντευξη του στο Crash, πως αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει την όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή θα πρέπει να υπάρξει ένας άλλος κυβερνητικός σχηματισμός. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς βάζει ξανά στο τραπέζι την πρότασή του για την «μεγάλη εθνική συνεννόηση», ώστε να βρεθεί κοινός τόπος από τις πολιτικές δυνάμεις τόσο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όσο και για την έξοδο από την κρίση. Το ίδιο ισχύει από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το δεύτερο σενάριο, στην περίπτωση δηλαδή που η κυβέρνηση αποτύχει να προχωρήσει σε συμφωνία και η χώρα πέσει στα βράχια.
Άλλωστε τα στελέχη της Συγγρού δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να γίνουν εκλογές άμεσα, καθώς όπως τονίζουν «δεν το αντέχει η χώρα», με τον κ. Σαμαρά να υποστηρίζει τη λύση της εθνικής κυβέρνησης, στην οποία όπως διευκρινίζει ούτε ο ίδιος θέλει να ηγείται και να συμμετάσχει, ούτε ο κ. Τσίπρας «θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός». Βέβαια η πρόταση του ήδη απορρίφθηκε επισήμως από το Ποτάμι, ενώ και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται πρόθυμο να την ακολουθήσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα