“Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων”

Ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πορτογάλος ομόλογός του, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στη Λισαβόνα.”Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία και τα ελληνικά σύνορα, με έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει, σύμφωνα με τον πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου, να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή της οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα εξωτερικά σύνορα της πρώτης είναι και εξωτερικά σύνορα της δεύτερης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τονίζοντας: «η Ελλάδα καθιστά σαφές ότι όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη χρησιμοποίηση ονόματος το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα