Ζώστηκε τ΄ άρματα η Ντόρα

«Υπάρχουν δύο στρατηγικές που μπορεί η παράταξή μας να ακολουθήσει: του φόβου και της ελπίδας. Εγώ είμαι φανατικά υπέρ της ελπίδας» δήλωσε στο Evening Report του Action24 και στον Γιώργο Κουβαρά η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη χωρίς όμως να αποσαφηνίσει υπέρ τίνος είναι η παράταξη…

Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα αυτή έχει μέλλον, ότι θα σηκώσουμε κεφάλι και ότι τα παιδιά που έφυγαν μετανάστες θα γυρίσουν και πάλι. Αν ήταν το παλιό σύστημα, σημείωσε, έχοντας κόψει συντάξεις, μισθούς, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, με τον κόσμο να έχει περάσει τόσο δύσκολα, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να έχει 50% και προσέθεσε ότι είναι πεπεισμένη ότι ο κόσμος γνωρίζει ότι πρέπει να ανέβουμε αυτόν τον δρόμο και ξέρει ότι «αυτό που του λέει ο Τσίπρας είναι το «τα λεφτά υπάρχουν»».

Όπως είπε ο κόσμος το έκανε το λάθος ήδη δύο φορές: την μία φορά με τον Α. Παπανδρέου απέναντι στον Μητσοτάκη και την άλλη απέναντι στον Καραμανλή επιλέγοντας τον Γ. Παπανδρέου. «Τρίτη φορά δεν θα το κάνει το λάθος» δήλωσε. «Εμείς έχουμε την υποχρέωση να του δώσουμε αυτήν την προοπτική, να του δώσουμε αυτήν την ελπίδα διότι υπάρχει όπως και το όραμα. Όσο και αν είναι δύσκολο, όσο και αν με ακούει αυτή τη στιγμή ο άνεργος σε μια γωνιά και βρίζει» τόνισε.

Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική που ασκούν κυβερνητικά στελέχη στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι έχει «καταστροφικές απόψεις», η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν της αρέσει η λέξη «καταστροφική» και ότι δεν την έχει χρησιμοποιήσει κιόλας.

Τόνισε όμως ότι πιστεύει ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τότε η χώρα θα γυρίσει μίνιμουμ δύο χρόνια πίσω, ότι η Ελλάδα θα χάσει τους κόπους που έχει κάνει. Συμπλήρωσε, όμως, ότι το να υπάρχει ένας πολιτικός πολιτισμός, να υπάρχει ένα modus vivendi, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και συμφωνία. Αναρωτήθηκε, όμως, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία για άλλα θέματα, πχ για τη συνταγματική αναθεώρηση, για τον τρόπος λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα ή το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Έσπευσε, όμως, να τονίσει ότι σε θέματα που άπτονται του μνημονίου «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε» σημειώνοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «στερούνται κάθε ίχνους σοβαρότητας και ρεαλισμού». Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βούτση περί κατάργησης 487 νόμων εφόσον εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε αν αντιλαμβάνεται τι λέει; Η κ. Μπακογιάννη αναρωτήθηκε αν μπορεί κανείς πιστέψει ότι θα περάσει από τα ξένα κοινοβούλια ποτέ, ότι έστω και ένας βουλευτής ξένος θα στηρίξει μια πρόταση από κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα λέει ότι «εσείς θα μας χαρίσετε τα χρήματα που σας χρωστάμε και ταυτόχρονα θα μας δώσετε καινούργια γραμμή χρηματοδότησης».

Ερωτηθείσα για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι γνωρίζει ότι δεν έχει η ελληνική πλευρά προχωρήσει σε κάποια από τα θέματα για τα οποία είχε δεσμευτεί και ότι προσπαθώντας να ρίξουμε πράγματα στο μέλλον δεν κερδίζουμε. «Φταίμε και εμείς» είπε συμπληρώνοντας ότι από την πλευρά τους και οι τροϊκανοί γνωρίζουν ότι είναι η τελευταία τους ευκαιρία να πιέσουν και πιέζουν πολύ περισσότερο. Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στη γενικότερη κόπωση που έχει επέλθει, συμπληρώνοντας, όμως, ότι πρέπει να προχωρήσει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. «Καταλαβαίνω ότι η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη» αποτελεί όμως όρο για να μπούμε στο επόμενο στάδιο, για να κλείσει το μνημόνιο και να μπούμε στη γραμμή προληπτικής χρηματοδότησης, στήριξης κλπ, άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για σκληρή διαπραγμάτευση και να προχωρήσουμε και αυτά που οφείλουμε» είπε.

«Εμείς, όπως είπε, είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τις δικές μας προτεραιότητες. Λέω ευθέως να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί, πχ τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη για την επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης. Υπάρχει κάποιος έλληνας που δεν το θέλει;» αναρωτήθηκε. Έφερε επίσης ως παράδειγμα την κίνηση που έκανε ο κ. Βορίδης για το ζήτημα του ελέγχου των ασφαλιστικών ταμείων, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια συζήτηση που γινόταν χρόνια.

Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι πριν την προεδρική εκλογή, στη βουλή η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία προληπτικής χρηματοδότησης, δηλαδή την ασφάλεια, όπως είπε, που πρέπει να έχει το ελληνικό κράτος προκειμένου να μην πέσει. «Πιστεύω ότι μια συμφωνία για το χρέος μπορεί ενδεχομένως να πάει και αργότερα» σημείωσε τονίζοντας ότι ήταν η μόνη πριν από καιρό που είχε δηλώσει ότι δεν είναι βέβαιο ότι με το τέλος του προγράμματος η χώρα δεν θα χρειάζεται την ασφάλεια του ΔΝΤ μέσα σε ένα πλαίσιο όπου οι αγορές μπορεί να έχουν τρελαθούν και να θέλουν να εκβιάσουν. Εξακολουθώ και το πιστεύω» τόνισε. Συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει πόσα δισεκατομμύρια θα είναι αρκετά για να στηριχθεί η Ελλάδα από την ώρα που είναι «ίσα βάρκα ίσα νερά» στα έσοδα – έξοδα, θέση διαφορετική από ό,τι ήμασταν το παρελθόν. «Αυτός που θα πάρει την απόφαση να δανειστεί, θα κοιτάξει το επιτόκιο. Αν πχ η Ευρώπη δίνει επιτόκιο 1,5% – 2%, προφανώς δεν θα βάλει κανείς επιτόκιο 5% ή 6% που ενδεχομένους θα ζητήσουν οι αγορές» σημείωσε.

«Θα βγούμε στις αγορές, αλλά θα βγούμε με ασφάλεια. Και συνέχισε λέγοντας ότι ενδεχομένως το ΔΝΤ σε συνεργασία με την ΕΕ να μετέχει σε αυτό το προληπτικό πλαίσιο για την Ελλάδα. Δεν πάμε δογματικά, προσπαθούμε να δούμε τι μας συμφέρει» διευκρίνισε.

Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «καλά κάνει η κυβέρνηση και λέει ότι τελειώνει το μνημόνιο, διότι όντως τελειώνει», σημειώνοντας, μάλιστα, ότι δικαίως η λέξη μνημόνιο έχει γίνει «καταραμένη λέξη» αφού όλοι την έχουν ταυτίσει με τα προβλήματά τους. «Εμείς βέβαια θα έπρεπε να μισούμε τη λέξη χρεωκοπία γιατί αυτή μας έφερε το μνημόνιο» είπε. Κατά την άποψή της, αν η νέα συμφωνία που θα ακολουθήσει το μνημόνιο, λέει ότι πρέπει να κάνουμε, αυτά που είχαμε πει έτσι κι αλλιώς ότι θα κάνουμε νωρίτερα, «καλά θα κάνει να το λέει». «Αν χρειαζόμαστε μια πίεση για να φτιάξουμε τη δικαιοσύνη μας, το ΕΣΥ μας, τα σχολεία μας, ε, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας» εκτίμησε.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το αν η παρούσα βουλή μπορεί να δώσει και άλλη κυβέρνηση εκτός από την παρούσα, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι μπορεί από τυπικής άποψης αλλά δεν το πιστεύει από πλευράς πολιτικής. «Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε σοβαρή δουλειά, παρόλες τις αδυναμίες της, όπως κάθε κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει, ξέρουν τις διαπραγματεύσεις που κάνουν. Γιατί όλα αυτά έχουν ουσία σε τελική ανάλυση. Αυτή η κυβέρνηση έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει και πρέπει να προχωρήσει» τόνισε εκτιμώντας ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι θα είναι ακόμη καλύτερα αν συνεχιστεί και η φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη. Η κ. Μπακογιάννη, ερωτηθείσα να πει τη γνώμη της για τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, είπε ότι ο κ. Χαρδούβελης είναι εξαιρετικός, μορφωμένος, πολύ καλός άνθρωπος και ότι η διαφωνία της δεν προσωποποιείται. «Θεωρώ ότι φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι λανθασμένη: το λέω από την πρώτη στιγμή. Το ψήφισα γιατί δεν χάνω το δάσος μπροστά στο δέντρο. Θεωρώ όμως ότι η μείωση φορολογικών συντελεστών, στο οποίο έρχεται η κυβέρνηση τώρα, θα αποφέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος» υπογράμμισε.

Κληθείσα να σχολιάσει τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό η κ. Μπακογιάννη είπε ότι δεν μπορεί να είναι 100% αντικειμενική. «Πιστεύω ότι ο Σαμαράς έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και ανόρθωσης του κύρους της χώρας. Αγωνίστηκε πολύ και πρέπει να του το πιστώσουμε. Υπάρχουν και άλλες εγγενείς αδυναμίες , σίγουρα υπάρχουν σε όλους μας. Το ότι ο άνθρωπος έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και το ότι την κάνει προς τη σωστή κατεύθυνση, πρέπει να του το πιστώσουμε» είπε. Και συμπλήρωσε ότι η ίδια επέστρεψε στην Νέα Δημοκρατία όταν η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί.

Αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα στις κινήσεις της Τουρκίας, η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι «αυτό που σίγουρα παρουσιάζεται είναι μια αλλαγή στάσης, έχουμε μια ρητορική που είχαμε ξεχάσει πολλά χρόνια, έχουμε κινήσεις που επίσης δεν είχαν κάνει οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια. Είναι σαφές ότι το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Τουρκίας, το οποίο είναι υπαρκτό, και σε αυτό θα έλεγα να προσθέσουμε και το ουσιαστικό, κατά τη γνώμη μου πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ερντογάν το οποίο είναι το θέμα των Κούρδων, γιατί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν βήματα συμφιλιωτικά προς τους Κούρδους και λόγω διεθνούς πίεσης και λόγω προσδοκίας πρόωρων εκλογών και χρειάζεται ο Ερντογάν τις ψήφους ψήφων, παίζεται ένα εθνικιστικό χαρτί προκειμένου να καλυφθούν οι εθνικιστικοί κύκλοι της Τουρκίας. Το έχουν ξανακάνει». Συμπλήρωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει «πραγματική βούληση να διεκδικήσει το μερίδιό της από τον υπόγειο πλούτο της Κύπρου. Ο κ. Νταβούτογλου το έχει καταστήσει σαφές. Και το επιχείρημα της ελληνοκυπριακής πλευράς, ως προς αυτό, είναι καθαρό: βεβαίως μια ενωμένη Κύπρος θα μοιράσει το οποιοδήποτε προϊόν θα προκύψει από αυτές τις εξορύξεις αλλά μια ενωμένη Κύπρος» σχολίασε. Ο στόχος είναι να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.

Με αφορμή την τριμερή του Καϊρου, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι το τάιμινγκ κάθε κίνησης παίζει ένα ρόλο. «Δεν πρέπει με κανένα τρόπο η δική μας εξωτερική πολιτική να δίνει την εντύπωση ότι λειτουργεί απαντητικά και με γνώμονα κάποιο άλλο συμφέρον από μια μακροπρόθεσμη στρατηγική». Διευκρίνισε ότι δεν εννοεί ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει τώρα. «Η παρατήρηση που έχουν να κάνω είναι ότι η στρατηγική που είχαμε ξεκινήσει, που ήταν αυτή του ξεκαθαρίσματος κάθε υφαλοκρηπίδας προκειμένου να υπάρχει και η οικονομική ζώνη μέσα με τους γείτονές μας, και είχαμε προχωρήσει σε συμφωνία με Αλβανία (ακυρώθηκε μετά την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή), Ιταλία και Λιβύη και Αίγυπτο, ορθώς συνεχίζεται σήμερα. Και πρέπει να συνεχιστεί γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τα δικά μας συμφέροντα» τόνισε.

Η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας σημείωσε ότι δρα εκτονωτικά. Δήλωσε ότι από ό,τι έχει αντιληφθεί και έχει αφεθεί να εννοηθεί, ενδεχομένως στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Συμπλήρωσε ότι στον οικονομικό τομέα μπορούν να συζητηθούν πολλά, γιατί τα πράγματα πάνε πολύ καλά και δεν πρέπει να υποτιμάται αυτό. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιδιώξει οποιασδήποτε μορφής ένταση, και ορθώς δεν απαντάμε στο ίδιο ύφος. Έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο» σημείωσε και προσέθεσε ότι η ίδια έχει πει στην Άγκυρα ότι δεν χρειάζεται να προσποιείται ότι δεν υπάρχει η Κύπρος γιατί όσο και αν το κάνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, η Κύπρος υπάρχει είναι μέλος της ΕΕ, είναι αναγνωρισμένο κράτος από τον ΟΗΕ κλπ.

Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης του Συμβούλιου πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, κάτι που είναι θετικό. «Εννοώ, είπε, και την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους που πολλοί από αυτούς παίζουν στη φάση αυτή το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου ή χρησιμοποιούν τις δικές μας διαφωνίες για να μην κάνουν τίποτε» υπογράμμισε. Εξέφρασε δε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν θα επαναλάβει τις θέσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν για το ΝΑΤΟ, γιατί τις έχει παντελώς αλλάξει. «Νομίζω ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις έχουν αίσθηση ευθύνης» εκτίμησε.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της κυβέρνησης Καραμανλή, τόσο ίδια όσο και η κυβέρνηση έφεραν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τη στρατηγική που είχαν την πρόθεση ν’ ακολουθήσουν με την άσκηση βέτο στο Βουκουρέστι (για την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ), σημειώνοντας ότι ήταν ένα πολύ μεγαλύτερο βήμα από την σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Μάλιστα, προσέθεσε ότι τότε είχε γίνει λεπτομερής συζήτηση και στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. «Η στρατηγική του Βουκουρεστίου κατατέθηκε και εγκρίθηκε πλήρως από τη Βουλή» τόνισε και συμπλήρωσε ότι περιμένει από τον κ. Βενιζέλο, που θα έρθει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας την Τρίτη, να προχωρήσει σε μια ουσιαστική συζήτηση για την τωρινή εξωτερική πολιτική. «Αυτά δεν γίνονται εν κρυπτώ. Αυτά γίνονται με την σύγκλιση και τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών δυνάμεων», είπε.

Η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι δεν έχει την αίσθηση ότι κάτι γίνεται, στην παρούσα φάση εν κρυπτώ. Και προσέθεσε ότι θεωρεί σημαντική τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και για έναν δεύτερο λόγο, επειδή θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί ένα μίνιμουμ συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και θεωρεί ότι είναι πιο εύκολο αυτό να γίνει στα εθνικά θέματα. «Θεωρώ ότι εμείς έχουμε την υποχρέωση (ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία) να τείνουμε χείρα φιλίας και συνεννόησης στην αντιπολίτευση, και «αν δεν ανταποκριθεί ο κ. Τσίπρας, κακό του κεφαλιού του». Εκτίμησε, επίσης, ότι από ό,τι φαίνεται στις υπάρχουσες δηλώσεις, στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφωνία, και έτσι μπορεί να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας, «να δείξουμε ότι το μέτωπο είναι αρραγές γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμη βγει από την κρίση είμαστε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις».

Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα βρεθούν τελικά οι 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε, όμως, ότι έχει και αυτή την αίσθηση ότι υπάρχουν οι 172. Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών της Α’ Αθήνας στις επόμενες εκλογές, όπως το έκανε μέχρι τώρα τονίζοντας ότι δεν θεωρεί κάποιον πολιτικό αν δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Και συμπλήρωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι είναι μια βουλευτής που μάχεται για αυτά που πιστεύει, που έχει ρόλο στο εξωτερικό ως πρόεδρος της επιτροπής πολιτικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, και που κάνει ό,τι μπορεί για τη χώρα.

Ερωτώμενη, επίσης, για το αν ενδιαφέρεται για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν την απασχολεί αυτό. «Με απασχολεί πολύ περισσότερο το πώς θα καταφέρουμε να βγάλουμε πέρα αυτήν τη διαπραγμάτευση, ποιο θα είναι το τελικό πακέτο της συμφωνίας και πώς θα μπορεί αυτός ο λαός να δει ελπίδα, που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα