Ετοιμότητα για κάλπες πριν από τον Μάρτιο

Στο Μοσχάτο είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία, βλέποντας τον πρωθυπουργό να προχωρά σε άκρατη παροχολογία, να κάνει περιοδείες και να «στήνει» –όπως λένε οι «γαλάζιοι»– ένα σκηνικό ρήξης με τους δανειστές. Υπό αυτό το πρίσμα στη Ν.Δ. βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα, προβληματίζονται ωστόσο για τον χρόνο διεξαγωγής τους καθώς πιστεύουν ότι ο Τσίπρας –γνωρίζοντας ότι θα χάσει– προσπαθεί να τους εγκλωβίσει σε σενάριο «δεξιάς παρένθεσης»

 

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει εντολή να συσταθεί η επιτροπή εκλογών ενώ παρατηρείται έντονη κινητικότητα στις τοπικές οργανώσεις. Αυτό όμως που φοβούνται στη Νέα Δημοκρατία είναι η προσπάθεια δημιουργίας του κυβερνητικού successstory με στόχο αυτό να καταρρεύσει μετά τις εκλογές με υπαιτιότητα της Ν.Δ. Για τον λόγο αυτό ήδη στο Μοσχάτο αποδομούν με στοιχεία τις εξαγγελίες Τσίπρα

 

Καθημερινές συσκέψεις

Η αποδόμηση της κυβερνητικής παροχολογίας ήταν στο επίκεντρο των καθημερινών συσκέψεων στη Ν.Δ. Στις περισσότερες από αυτές συμμετείχε και ο πρόεδρος του κόμματος με το οικονομικό του επιτελείο προκειμένου να υπολογίσουν όλα τα πιθανά σενάρια. Στη Νέα Δημοκρατία είναι κάθετοι ότι πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη επικοινωνιακή στρατηγική, προκειμένου να ενημερωθούν οι πάντες και να καταστεί σαφές ότι είναι άλλο το «ταμειακό» αποτέλεσμα (όταν όλα είναι απλήρωτα) και άλλο η λογιστική προβολή του πλεονάσματος.

Σε μία από τις συσκέψεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Α», περιέγραψαν τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα σήμερα και τι συμβαίνει με το πλεόνασμα. Μάλιστα, άνθρωπος της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. μάς εκμυστηρεύτηκε ότι εντός του κόμματος μιλούν με πολύ σκληρά λόγια για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστική η ανάλυση που μας έκανε ο συνομιλητής μας, όταν τον ρωτήσαμε ευθέως πώς είναι δυνατόν να μην τα γνωρίζουν αυτά οι κυβερνώντες: «Τα γνωρίζουν πολύ καλά. Δεν είναι… βλάκες! Είναι απλώς ψεύτες! Και πηγαίνουν σε κάλπες ολοταχώς, πριν αποκαλυφθεί πλήρως και αυτή η… αυτ-απατεωνιά τους!»

 

«Γι’ αυτό δεν ψηφίσαμε το βοήθημα…»

Οι παραπάνω τακτικισμοί, όπως μας ανέφερε εν συνεχεία το ηγετικό στέλεχος της Ν.Δ., ήταν και ο λόγος που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους:

«Δεν ψηφίσαμε την απάτη Τσίπρα με τον “μποναμά” στους συνταξιούχους. Γιατί αυτά που τους “μοιράζει” σήμερα, αύριο θα τους τα πάρει πίσω.Κι αν δεν τους τα πάρει, θα αναγκαστεί να βρει “ισοδύναμα”, γιατί θα λείψουν από αλλού. Και κυρίως γιατί τα 7,5 δισεκατομμύρια πλεόνασμα που κοκορεύεται ο Τσίπρας τώρα, είναι ένα πελώριο ψέμα.

»Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιο πλεόνασμα, όταν το κράτος δεν πληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του; Όταν αυξάνονται συνεχώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, όταν η κυβέρνηση δανείζεται και αυξάνει το χρέος συνέχεια για να πληρώσει τα “φέσια” της προς τον ιδιωτικό τομέα και παρ’ όλα αυτά τα ληξιπρόθεσμα συνεχίζουν να αυξάνονται;»

Και καταλήγοντας, ο συνομιλητής της «Α» έδωσε το κλίμα της σκληρής αντιπολιτευτικής στρατηγικής της Ν.Δ.:

«Αυτά που εμφανίζει ως πλεόνασμα η κυβέρνηση είναι αυτά που χρωστάει σε συνταξιούχους που έχουν κάνει τα χαρτιά τους για σύνταξη και σύνταξη δεν έχουν δει ακόμα. Είναι αυτά που χρωστάει ως επιστροφή ΦΠΑ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτές κινδυνεύουν να κλείσουν γιατί δεν τις πληρώνει. Είναι αυτά που χρωστάει παντού και δεν τα πληρώνει ή δανείζεται από τους εταίρους και αυξάνει το χρέος. Αυτά εμφανίζει, ως τάχα πλεόνασμα που μοιράζει σήμερα.

»Βάζει φέσια, παίρνει δανεικά κι αυτά τα ονομάζει πλεόνασμα και σπεύδει να τα… μοιράσει! Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική αναλγησία, από τη δήθεν κοινωνική πολιτική με δανεικά, που θα τα πληρώσει ο κόσμος πολύ ακριβότερα, λίγο αργότερα…»

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., όταν ανέλαβε ο Τσίπρας υπήρχαν 3 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ στην πορεία δανείστηκε γύρω στα 6 δισ. ευρώ τουλάχιστον έως τώρα, και εξακολουθεί να χρωστάει –σύμφωνα πάντα με τους «γαλάζιους»– περισσότερα από 6 δισ.

 

Τα τρία ερωτήματα-«σημαία» της στρατηγικής Ν.Δ.

Όπως προαναφέρθηκε, στις καθημερινές συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα στην οδό Πειραιώς ξεδιπλώνεται το σκεπτικό της ηγετικής ομάδας, και χτίζεται η επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος βασισμένη σε 3 κομβικά ερωτήματα και σε 10 «ψέματα Τσίπρα»:

 

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ον] Αν πράγματι είναι τόσο μεγάλο το πλεόνασμα, γιατί η κυβέρνηση μοιράζει μόνο 617 εκατομμύρια; Κανονικά θα έπρεπε να μοιράζει το 40% από την «υπέρβαση στόχου»! Ο στόχος για το πλεόνασμα φέτος ήταν 900 εκατομμύρια (το 0,5% του ΑΕΠ), ενώ η κυβέρνηση λέει πως θα καταφέρει να βγάλει 7,5 δισεκατομμύρια. «Ψέματα λένε, αλλά κι έτσι να ήταν, η υπέρβαση στόχου φτάνει στα (7,5 δισ. – 0,9 δισ.=) 6,6 δισεκατομμύρια! Κι αναρωτιόμαστε όλοι στη Ν.Δ. γιατί μοιράζουν μόνο 617 εκατομμύρια κι όχι το 40% από τα 6,6 δισεκατομμύρια; Δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερα;» τονίζουν οι συνεργάτες του Κυρ.Μητσοτάκη στην «Α».

 

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ον] Πώς ξέρει η κυβέρνηση πόσο θα είναι τελικά το πλεόνασμα, αφού το λογιστικό έτος δεν έκλεισε (σ.σ. κλείνει στα τέλη Φεβρουαρίου) ακόμη;

 

ΕΡΩΤΗΜΑ 3ον] Αν πράγματι υπάρξει σημαντικό πλεόνασμα, γιατί η κυβέρνηση δεν περίμενε ακόμη τρεις μήνες, μέχρι τον Μάρτιο, να μοιράσει την «υπέρβαση στόχου» (του πλεονάσματος);

 

 

Οι «ύποπτοι» μήνες

Στη Ν.Δ. αναρωτιούνται μήπως τελικά δεν πρόκειται να φτάσει έως τον Μάρτιο ο Αλ. Τσίπρας. Φοβούνται, δε, ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει πολύ καλά αυτό και θέλει να έχει δώσει ό,τι προλάβει, κι ας αναλάβουν να διορθώσουν τη «ζημιά» οι επόμενοι.

Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχουν δύο μήνες που έχουν ξεχωριστή σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ:

# Ο Μάρτιος, που πριν λήξει οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα,

# Ο Ιούνιος, όταν και κλείνει η Βουλή, οπότε παραγράφονται  οι ευθύνες –και είναι πολλές– υπουργών.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα