ΕΤΕ: Αγγίζουμε το σημείο καμπής για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία δείχνει η μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.  «Αγγίζει το σημείο καμπής για την ανάκαμψη η οικονομία» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της τράπεζας. 

Ειδικότερα, η ταυτόχρονη και ισχυρή βελτίωση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας καταδεικνύει ότι αγγίζουμε πλέον το σημείο καμπής για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει σε ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία, η Εθνική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά μετά από τη βαθύτατη εξαετή ύφεση είναι το βασικό ζητούμενο για το 2014. Πολλοί θεωρούν ότι το σενάριο οικονομικής ανάκαμψης εντός του 2014 συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες, αν και παραμένει ισχυρός και ο αντίλογος που εδράζεται στους σημαντικούς συσταλτικούς παράγοντες που συνεχίζουν να επενεργούν στην εγχώρια ζήτηση”.

Η ΕΤΕ τοποθετεί στο β΄ τρίμηνο την καταγραφή του πρώτου θετικού προσήμου στον τριμηνιαίο ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης, ενώ συνολικά για το 2014 προβλέπει ανάπτυξη 0,7%. Η απασχόληση αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2014 συγκριτικά με το 2013, που σημείωσε μείωση 4%, η προσαρμογή των μισθών τείνει να ολοκληρωθεί, σημειώνει η ΕΤΕ.

Στη μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας παρατίθεται επίσης μια σειρά ενθαρρυντικών μακροοικονομικών στοιχείων της ελληνική οικονομίας, όπως η σημαντική επιβράδυνση της ύφεσης το δ’ τρίμηνο, η αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου εκτός κατοικιών, η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης κλπ. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστριστικά, για πρώτη φορά από την έναρξη της πολυετούς ύφεσης, η πλειοψηφία (75%) των βασικών δεικτών οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν υψηλή συσχέτιση με το Ελληνικό ΑΕΠ, προσεγγίζουν επίπεδα συμβατά με σταθεροποίηση ή και ήπια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Διευκρινίζει ωστόσο πως ο εντοπισμός, με σχετική ακρίβεια, του σημείου καμπής της οικονομικής δραστηριότητας είναι εγγενώς δύσκολος, δεδομένης της αβεβαιότητας για το χρονικό διάστημα που απαιτείται, προκειμένου να εξασθενίσουν οι υφεσιακές επιδράσεις, τις οποίες συνεχίζουν να ασκούν μία σειρά παραγόντων στην ελληνική οικονομία. Σε αυτούς τους παράγοντες, η τράπεζα περιλαμβάνει, τα μέτρα λιτότητας, η συνεχιζόμενη μείωση των μισθών και οι εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στην αγορά εργασίας, που συνήθως απαιτούν σημαντικό χρόνο για να αναστραφούν.

Η πορεία του σύνθετου δείκτη καταδεικνύει ότι στο 2ο τρίμηνο του 2014 θα σημειωθεί το πρώτο θετικό πρόσημο στον τριμηνιαίο ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης (θετική μεταβολή, εποχικά διορθωμένου, τριμηνιαίου ΑΕΠ μεταξύ 1ου και 2ου τρίμηνου του 2014), που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, σηματοδοτώντας και το ουσιαστικό τέλος της εξαετούς ύφεσης. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα γίνει θετικός το 3ο τρίμηνο του έτους (θετική μεταβολή του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο του 2014 συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο του 2013).

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα