Επιχείρηση να αποφευχθεί η ρήξη

Αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει από το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου και σε εσωκομματικό επίπεδο, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί η ρήξη με τους αντιρρησίες. Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές στους συνεργάτες του ότι δεν επιλέγει την λύση των διαγραφών η οποία θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα. Αντί αυτών θα επιθυμούσε τις παραιτήσεις όσων δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, την άποψη ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, εξέφρασε ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον realfm 97.8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να σταθεί το επόμενο διάστημα έστω και σαν κυβέρνηση μειοψηφίας, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε: «Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε λίγο χρόνο. Ο διάλογος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης φυσικά, πρέπει να γίνει. Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πολιτικού διαλόγου.

Να διερευνήσουμε το αν ισχύει ότι με τις διαφορετικές μας απόψεις ήρθαμε έως εδώ, αν με τις διαφορετικές απόψεις μας μπορούμε να παραμείνουμε όλοι μαζί. Εγώ επιθυμώ το πρώτο. Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να γίνει.

Εάν υπάρχει θέμα ότι δεν μπορεί να στηριχθεί η κυβέρνηση, παρά τις όποιες διαφωνίες, τότε θα προχωρήσει –υποθέτω- για όσο χρονικό διάστημα επιβάλλουν οι συνθήκες ως κυβέρνηση μειοψηφίας, πριν ληφθούν άλλες αποφάσεις που δεν ξέρω ποιες θα είναι».

Να συναισθανθούν τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας και να αποτρέψουν τον διχασμό καλεί όλες τις πλευρές με την σειρά του ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φλαμπουράρης κάνει λόγο για «ορισμένους που επιμένουν να οδηγήσουν τη χώρα μας εκτός της Ευρωζώνης».

Όπως επισημαίνει, «παρότι στη σύνοδο κορυφής αποτράπηκε το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, οι ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που το επιχείρησαν δεν το βάζουν κάτω».

«Ο Ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία μας έδωσαν μάχη στις Βρυξέλλες και απέκρουσαν τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ανατροπής του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής μας» σημειώνει και προσθέτει:

«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουμε, θα πρέπει να συναισθανθούμε τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας. Να κατανοήσουμε την επιδίωξη αντιδραστικών δυνάμεων να μας ταπεινώσουν, να μας διχάσουν ως λαό, να μας διαλύσουν ως χώρα. Να μη συμβάλλουμε συνειδητά ή ασυνείδητα στην επιτυχία τέτοιων σχεδίων».

Ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει και εκ θέσεως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης. Μιλώντας στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, διαμήνυσε στους προεδρικούς παράγοντες που ζητούν διαγραφές των διαφωνούντων ότι δεν θα συμβάλει σε πειθαρχικά μέτρα προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να κατεβάσει τους τόνους.

Την ίδια ώρα λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος με γραπτή του δήλωση επιτίθεται εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η συμφωνία που συνομολογήθηκε με τους «Θεσμούς» είναι απαράδεκτη και δεν αξίζει να τη χρεωθούν ένα ριζοσπαστικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και μία μαχόμενη κυβέρνηση, που υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας.

Οι λεγόμενοι εταίροι και πρώτα απ’ όλα το Γερμανικό κατεστημένο, συμπεριφέρθηκαν απέναντι στη χώρα μας ως να είναι αποικία τους και ως στυγνοί εκβιαστές και «οικονομικοί δολοφόνοι».

Με τη συμφωνία αυτή πάει να ακυρωθεί στην πράξη η λαϊκή εντολή και το περήφανο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα.

Αυτή η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή με τη συνδρομή των ψήφων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Δεν θα περάσει, όμως, στο λαό, ο οποίος θα την ακυρώσει στην πράξη με την ενότητα και τους αγώνες του.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έστω και στο και πέντε, έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να επανατοποθετηθούν και να πάρουν πίσω τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή.

Η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία.

Το δίλημμα των πιστωτών: συνθηκολόγηση ή καταστροφή, είναι ψεύτικο και τρομοκρατικό και έχει καταρρεύσει στη λαϊκή συνείδηση».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι πέριξ αυτού επιμένουν να αναφέρονται σε εναλλακτική λύση και σε άλλους δρόμους, χωρίς όμως να εξηγούν ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα