“Επέλεξε το show από την ουσία”

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου και όπως λένε συνεργάτες της κ. Γεννηματά ειδικά μετά τα όσα ανήρτησε στο διαδίκτυο ο Πάνος Καμμένος “δεν υπάρχει κανένας λόγος επικοινωνίας”. Κάτι που φάνηκε και στην γιορτή της Δημοκρατίας, όπου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε ακόμη και καλησπέρα να ανταλλάξει όχι μόνο με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ (κάτι πολύ λογικό), αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.
Έτσι ήταν αναμενόμενη η θέση που πήρε το ΠΑΣΟΚ στις προτάσεις του Τσίπρα για την συνταγματική αναθεώρηση. Κι όπως δήλωσε η κ. Γεννηματά «Ο Πρωθυπουργός απέφυγε τη Βουλή, επέλεξε να μείνει στο προαύλιό της. Επέλεξε ξανά το show από την ουσία. Αγνόησε το αναθεωρητικό πλαίσιο που προβλέπει το Σύνταγμα. Ο στόχος του είναι προφανής: Να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν.
Για να το πετύχει δεν διστάζει να υποβιβάσει την κορυφαία δημοκρατική λειτουργία που απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση , σε κομματική αντιπαράθεση και εργαλείο εξυπηρέτησης δικών του επιδιώξεων. Χρησιμοποιεί παλαιοκομματικές και καταδικασμένες πρακτικές στο όνομα του δήθεν νέου. Πρακτικές που εκφράζουν το «πιο παλιό, από το παλιό» στην πολιτική!
Ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει όπως τον σκηνοθετεί ο Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εξωκοινοβουλευτικά παιχνίδια και προσχήματα. Όλα, λοιπόν, στη Βουλή. Εμείς είμαστε έτοιμοι με τις προτάσεις μας για προοδευτικές και τολμηρές αλλαγές που απαιτούνται στο Σύνταγμά μας.
Το έχουμε ξαναπεί:Η Κυβέρνηση έχει τους πενήντα βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα. Δεν απομένει πλέον παρά να προκαλέσει την αναθεωρητική διαδικασία που αυτό προβλέπει. Τα υπόλοιπα εκ του πονηρού».
Με τον Θεοδωράκη
Στα τέλη Αυγούστου προγραμματίζεται να γίνει η συνάντηση των επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά και του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, όπως αποφάσισαν οι δύο τους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, στον απόηχο της κατάθεσης στα γραφεία τους του πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις.
Μπορεί όμως οι ηγέτες ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να κανόνισαν να τα πουν από κοντά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου επιστρέφοντας από τις διακοπές τους, αυτό όμως δεν σημαίνει καθόλου ότι ως τότε δεν θα γίνουν οι απαραίτητες επαφές μεταξύ των δύο κομμάτων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα ‘αγκάθια’ που παρατηρούνται στα οργανωτικά θέματα αναφορικά με το μέλλον της παράταξης που εκπροσωπούν.
Στην πραγματικότητα, οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο πιο χαμηλόβαθμων στελεχών των δύο κομμάτων ξεκινούν αύριο κιόλας, προκειμένου η συνάντηση των δύο αρχηγών να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες ναυαγίου στην κοινή τους προσπάθεια για ανασυγκρότηση του χώρου. Έτσι, όταν εκείνοι καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, θα μένει να καθοριστεί το τελικό χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων για το μέλλον της προσπάθειας δημιουργίας του τρίτου πόλου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Τα στελέχη που θα φέρουν την ευθύνη των ενδιάμεσων διαβουλεύσεων μένουν να αποφασιστούν σήμερα, τουλάχιστον όσον αφορά στην Χαριλάου Τρικούπη, όπου και συγκαλείται σύσκεψη για το θέμα. Θεωρείται βέβαιο ωστόσο ότι θα συμμετέχουν όσοι έλαβαν μέρος στο πολιτικό σκέλος των επαφών και όλο το προηγούμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών ο Χρήστος Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ και ο Δημήτρης Τσιόδρας -που υπήρξε και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων- από το Ποτάμι.
Μέχρι αυτή την ώρα πάντως, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη συνέχεια, μιλά για Συνδιάσκεψη τον Οκτώβριο με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και κινήσεων του χώρου που μετέχουν στο εγχείρημα, προκειμένου να διασφαλιστεί μία πρώτη συμφωνία σε προγραμματική βάση, και εκλογή αρχηγού από τη βάση αμέσως μετά, εντός δεκαπενθημέρου. Αντίθετα, στο Ποτάμι εκτιμούν ότι η εκλογή αρχηγού από τη βάση θα πρέπει να προηγηθεί, με τη διαφορά ότι όποιος εκλεγεί, θα δεσμεύεται να οδηγήσει τον νέο πια φορέα του χώρου σε συνέδριο μέσα σε εύλογο πολιτικά χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα