«Εξάψαλμος» για… παραγωγικό σκοπό

Στα χρόνια της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει καταστεί πλέον παλιά η κουβέντα για την κομβικής σημασίας θέση που έχουν οι τράπεζες

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Εξίσου κοινότυπη και συνεπακόλουθη είναι η συζήτηση για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην εκ των ων ουκ άνευ προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.
Με αυτήν ακριβώς τη στόχευση, η Τράπεζα Πειραιώς έχει σχεδιάσει και θέσει σε εφαρμογή 6 πρωτοβουλίες που αφορούν την ενεργή υποστήριξη της επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτές οι δράσεις είναι επιγραμματικά οι εξής:

1] Μείωση επιτοκίων σε 100.000 επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες
Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την επιβράβευση 100.000 επαγγελματιών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτών, με υπόλοιπα δανείων μέχρι 200 χιλ. ευρώ, που παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων είναι ενήμεροι προς τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε μείωση όλων των περιθωρίων επιτοκίου κατά ένα τοις εκατό (100 μονάδες βάσης).

2] Δημιουργία ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου για τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Εξετάζεται η δημιουργία ενός Ιδιωτικού Επενδυτικού Ταμείου –το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα– με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό η Τράπεζα Πειραιώς είναι σε επαφή με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με συμμετοχή της τράπεζας και εκτιμάται ότι, αν όλα πάνε καλά, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015. Το Ταμείο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα και υπολογίζεται να καλύψει με δανειοδότηση μέχρι 7 χρόνων τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια περίπου 200 εταιρειών μικρού και μεσαίου μεγέθους από ένα σύνολο περίπου 2.000 με τζίρο από 5 έως 75 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς επικεντρώνεται κυρίως στις δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις προστιθέμενης εγχώριας αξίας και υποκατάστασης εισαγωγών, τις επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα, ικανή διοίκηση και ενδιαφέρον επιχειρηματικό σχέδιο.

3] Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων δυναμικών επιχειρήσεων, με έμφαση σε αυτές που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες
Η Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνει ένα δυναμικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο 12μηνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές που έχουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Με το πρόγραμμα αυτό επιδιώκεται η ενίσχυση της προχρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και με προεξόφληση παραγγελιών σε ενήμερους πελάτες της τράπεζας ή σε νέους πελάτες με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τίθεται ως προτεραιότητα η ενίσχυση του εξαγωγικού factoring με πρόσθετη χρηματοδότηση.

4] Συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας (ΕΤΕΑΝ, ΕΙΒ, EIF και ΕΣΠΑ)
Στον προϋπολογισμό της Τράπεζας Πειραιώς για το 2015 προβλέπεται να εκταμιευτεί ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΙΒ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), του EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και του ΕΣΠΑ.

5] Νέο πρόγραμμα στεγαστικών δανείων για την τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου και της αγοράς ακινήτων
Για την υποστήριξη του κατασκευαστικού κλάδου και την τόνωση της αγοράς ακινήτων, η Τράπεζα Πειραιώς έχει εγκρίνει πρόγραμμα στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους έως 500 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο δεκαπεντάμηνο, για δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ με περιθώριο 3% και περίοδο χάριτος έναν χρόνο. Σημειώνεται ότι, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια, η περίοδος χάριτος θα είναι 2 έτη.

6] Δημιουργία κέντρου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για την υποστήριξη νέων ιδεών, στους άξονες της καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών
Δημιουργείται Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, με γνώμονα τα διεθνή πρότυπα και με κύριο σκοπό την υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων των οποίων η αποδοτικότητα βασίζεται στην εκτεταμένη εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, την υλοποίηση νέων ιδεών και τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας. Στις σκέψεις της Τράπεζας Πειραιώς είναι το κέντρο να παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε σχέδια που θα επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: από την ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, μέχρι την παροχή πιστώσεων ή την εξασφάλιση κεφαλαίων συμμετοχής. Στην επιτροπή για την αξιολόγηση και επιλογή των σχεδίων προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων των μεγάλων Επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων.

 

Mπαράζ επαφών με επιχειρηματίες ξεκινάει μετά το Πάσχα η Λούκα Κατσέλη
Μπαράζ επαφών ξεκινάει μετά το Πάσχα η Λούκα Κατσέλη. Η νέα πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας θα έχει κλειστές συναντήσεις με επιχειρηματίες και φορείς, με στόχο να χαράξει τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης της τράπεζας προς την πραγματική οικονομία.
Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Χρηματιστήριο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (για την παρουσίαση του επετειακού λευκώματος 100 χρόνων), η κα Κατσέλη έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες για την ΕΤΕ, οι οποίες είναι:
1) Παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στήριξη της παραγωγικής αναδιάρθρωσης που έχει ανάγκη η χώρα με έμφαση στην καινοτομία και τις εξαγωγές. Η επικεφαλής της ΕΤΕ μίλησε για νέα καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία και σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων.
2) Επιθετική προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων για να επιτευχθεί η αναζωογόνηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Χρειάζεται, όπως είπε, άρση των μικρών και μεγάλων εμποδίων που βαραίνουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
3) Εταιρική κοινωνική ευθύνη και ανάδειξη αυτού του ρόλου των επιχειρήσεων.
ΜΙΧ.ΚΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα