Εν κρυπτώ και άρπα κόλα

«Ο κ. Τσίπρας κάνει ό,τι κάνουν όλοι οι παλιοί πολιτικοί. Περιμένουν τον Αύγουστο για να περάσουν τα δυσάρεστα μέτρα. Το μνημόνιο όμως του κ. Τσίπρα θα γίνει αντιληπτό από τον ελληνικό λαό. Και τότε όλοι θα καταλάβουν ότι η δική μας πρόταση για συμφωνία πριν από δύο μήνες, όταν η Ελλάδα ήταν σε πρόγραμμα, ήταν η μόνη συμφέρουσα λύση για τη χώρα. Τώρα όλα γίνονται εν κρυπτώ. Κανένας διάλογος, κανένα σχέδιο, πολλές αδικίες, όλα άρπα κόλλα. Το μάρμαρο βέβαια και τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης θα τα πληρώσουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Και τα πληρώνουν ήδη. Τώρα ο νέος κομματικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα είναι εκλογές τον Σεπτέμβρη. Το Ποτάμι είναι έτοιμο. Αλλά η πατρίδα μπορεί; Έχει αντοχές οι οικονομία; Υπευθυνότητα λοιπόν ζητάμε και όχι μικροκομματικά παιχνίδια».
Αυτή η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη δείχνει το κλίμα που επικρατεί στο Ποτάμι για το 3ο μνημόνιο, το οποίο φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Ήδη στο Ποτάμι ετοιμάζουν προτάσεις προκειμένου να αρθούν οι αδικίες της συμφωνίας, που υπέγραψε ο Τσίπρας υπό το φόβο της άτακτης χρεοκοπίας.
Οι τράπεζες
Πάντως στο Ποτάμι ξεκαθαρίζουν πως κάποιες από τις αποφάσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όπως για παράδειγμα η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση για την συμμετοχή των συνεταιριστικών τραπεζών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Χάρης Θεοχάρης: «Η Κυβέρνηση που εν μία νυκτί, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στέρησε κρίσιμους πόρους για την βιωσιμότητα των συνεταιριστικών τραπεζών, με την μεταφορά των αποθεματικών της Αυτοδιοίκησης που ήταν κατατεθειμένα σε μεγάλο βαθμό σε συνεταιριστικές τράπεζες, κατάλαβε έστω και αργά την μεγάλη σημασία των συνεταιριστικών τραπεζών για τις τοπικές κοινωνίες. Κατάλαβε έστω και τώρα ότι σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων των συνεταιριστικών τραπεζών κατευθύνεται στη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας και όχι σε άλλες επικερδείς δραστηριότητες (επενδυτικές κλπ). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η τάση χορηγήσεων των Συνεταιριστικών Τραπεζών εξακολούθησε να είναι αυξητική παρά την οικονομική κρίση, την αυστηροποίηση των κανόνων πιστωτικής πολιτικής, υποδηλώνοντας εμπράκτως την στήριξη τους στις ανάγκες των τοπικών αγορών.
Ίσως για αυτό στοχοποιήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση που ενώ έδωσε δεκάδες δισεκατομμύρια στις λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες, χρήματα που δεν επιστράφηκαν ποτέ στην πραγματική οικονομία, αρνήθηκε να συμπεριλάβει στην ανακεφαλαιοποίηση τις συνεταιριστικές τράπεζες που απαιτούσε πολύ λιγότερους πόρους που δεν ξεπερνούσαν το μισό δισ. Έτσι φυσικό και επόμενο ήταν πολλές από αυτές να κλείσουν οδηγώντας τους πελάτες τους και τις τοπικές κοινωνίες σε ένα αυστηρά ολιγοπωλειακό τραπεζικό περιβάλλον. Μεγάλο ζητούμενο είναι το αν και κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα συνδράμει μέσα από σειρά μέτρων και πολιτικών στην ενίσχυση του πιστωτικού συνεταιριστικού κινήματος, με στόχο την υγιή χρηματοδότηση των μικρομεσαίων στρωμάτων της ελληνικής περιφέρειας».
Η Λυμπεράκη
«Η δουλειά των κυβερνήσεων είναι να κυβερνούν, όχι να επανεκλέγονται», τόνισε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η Αντιγόνη Λυμπράκη. Η βουλευτής της Β’ Αθήνας είπε ακόμη: «Οι πολιτικοί έχουμε ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες που μας εξέλεξαν. Πρέπει να διαλέγουμε και να υποστηρίζουμε αυτό που νομίζουμε ότι είναι σωστό. Αν, κάνοντας το σωστό, σέρνεις τα πόδια σου, δεν πείθεις κανέναν».
Η βουλευτής του Ποταμιού επεσήμανε πως τα προς ψήφιση μέτρα είναι τόσα πολλά κι εκτείνονται σε τόσα πολλά πεδία που, μελλοντικά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ψηφίσουμε καμία συμφωνία, γιατί τότε, δε θα έχουμε κανένα πλαίσιο εντός του οποίου να διεκδικήσουμε αυτές τις όποιες διορθώσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα