Εκστρατεία Κυριάκου στο ΕΛΚ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στη ΝΔ για τα απόνερα της τρομοκρατικής απειλής που πλανάται πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη, μετά το τυφλό χτύπημα στην καρδιά των Βρυξελλών. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως η ήδη εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας θα επιδεινωθεί από την περαιτέρω συντηρητικοποίηση ομογάλακτων και μη σε ολόκληρη την ήπειρο, με αποτέλεσμα να είναι πιο ορατή από ποτέ η μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε ένα απέραντο hotspot.

Στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζουν φόβους ότι μετά το χθεσινό χτύπημα, ουσιαστικά μοναδικοί ενισχυμένοι είναι οι χώρες του Βίζενγκραντ, με αποτέλεσμα πιθανότατα η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με οριστικό κλείσιμο των συνόρων και αναστολή ισχύος και τυπικά της συνθήκης Σένγκεν.

Πληροφορίες από το γαλάζιο επιτελείο αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος προγραμματίζει νέο γύρο επαφών με Ευρωπαίους ομογάλακτους από το ΕΛΚ στο πλαίσιο της «εθνικής γραμμής», καθώς η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη.

Την ίδια ώρα πάντως, στη Συγγρού επισημαίνουν πως δυστυχώς επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι παρατηρήσεις για το ασαφές περιεχόμενο της εξαιρετικά φιλόδοξης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η Τουρκία για μία ακόμη φορά αρνείται να υλοποιήσει τα συμπεφωνηθέντα.

Οι φόβοι ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο για τις κινήσεις εκτός αλλά και για αυτές εντός συνόρων, αφού συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επαναλαμβάνουν πως η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανικανότητα στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Νέες ισορροπίες

Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. καλείται να βρει νέες ισορροπίες. Διότι ναι μεν η γενικότερη στάση της Ν.Δ. για τις ευθύνες της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού δικαιώθηκε, ωστόσο ενδεχόμενη κατάρρευση της, ήδη πολύπλοκης, συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας θα περιορίσει τη δυνατότητα χειρισμών του κόμματος. Κυρίως, όμως, θα επιβαρύνει υπέρμετρα την ίδια την ελληνική κοινωνία, όπως πλέον φοβούνται οι περισσότεροι στη γαλάζια ηγετική ομάδα.

Παράλληλα, το τυφλό χθεσινό κτύπημα αναμένεται να φουντώσει και τις φωνές που επιδιώκουν μία συντριπτική απάντηση προς το Ισλαμικό Κράτος. Ήδη στελέχη της Ν.Δ. (από τον Μ. Βορίδη μέχρι τον Γ. Πλακιωτάκη) τοποθετήθηκαν ανοικτά υπέρ της ανάγκης να υπάρξει δυναμική απάντηση της Ευρώπης, που δεν μπορεί παρά να είναι με τη δύναμη των όπλων ενώ και παράγοντες εκτός Ν.Δ., όπως ο προσφάτως διαγραφής Φ. Κρανιδιώτης, εμφανίζονται δικαιωμένοι για την κριτική τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έναντι της αρχικώς μετριοπαθούς στάσης της ίδιας της Ν.Δ.

Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται αντιμέτωπος με τον γενικευμένο κίνδυνο ανόδου του εθνικισμού – λαϊκισμού συνολικά στην Ευρώπη (Γερμανικό AFD) αλλά και στις ΗΠΑ (Τράμπ), εξέλιξη που θα απαιτήσει ειδικούς χειρισμούς, λεπτές ισορροπίες αλλά και ηγετικό ειδικό βάρος προκειμένου αφενός να το αντιμετωπίσει ως πολιτικό κίνδυνο, αφετέρου δε να το εντάξει – ενσωματώσει ως κρίσιμο μέγεθος. στη μεγάλη δεξαμενή της Ν.Δ.

Μάλιστα στελέχη της ΝΔ συζητούσαν στη Βουλή, τις πληροφορίες που φθάνουν για εμβάθυνση της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης, εκφράζοντας το φόβο τους, μήπως οι κυβερνητικές κινήσεις αφήσουν και σε αυτό το ζήτημα την Ελλάδα εκτός.

Ερώτηση για Καμμένο

Επίθεση κατά Καμμένου για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως σε καιρό οικονομικής κρίσης όχι μόνο επιστράτευσε το προεδρικό αεροσκάφος αλλά πήρε μαζί του και την μπάντα του Ναυτικού.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, για το ταξίδι του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου στις Η.Π.Α., κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρά την οικονομική κρίση και τον δραστικό περιορισμό στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Πάνος Καμμένος δεν διστάζει να προκαλεί τους Έλληνες. Επιστράτευσε το προεδρικό αεροσκάφος, αλλά και την Πολιτική Αεροπορία προκειμένου να μεταβεί σε κοινότητα των Η.Π.Α., επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι μέρος της αποστολής αποτελούσε τμήμα της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχε σε εκδήλωση, που διοργανώθηκε με υψηλό αντίτιμο. Όπως επίσης και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είχε καμία επίσημη επαφή με κυβερνητικούς παράγοντες των Η.Π.Α.».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα