Εκπτώσεις… στην έγκριση των μουντιαλικών γηπέδων!

Παραλείψεις, ατέλειες, καθυστερήσεις, αλλά… τελικά έγκριση! Τα 12 γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τις αναμετρήσεις του Mundial 2014 πέρασαν τα test events της αρμόδιας υπηρεσίας και έλαβαν την έγκριση για τη διεξαγωγή των αγώνων!

Συνέβησαν πολλά, άλλα ευτράπελα και άλλα τραγικά, για να φτάσουμε σήμερα, στις 20 Μαΐου 2014, μόλις 22 μέρες πριν την έναρξη της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον πλανήτη, προκειμένου να πιστοποιηθεί η καταλληλότητα των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, άρα και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες θεατών. Οι διαδικασίες κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες αποδείχθηκαν. Η ανάθεση των έργων, ο τρόπος που προχώρησαν, το τελικό αποτέλεσμα, η τήρηση των διεθνών κανονισμών και νόμων, «τσουβαλιάστηκαν» σε ένα περιτύλιγμα… περί αρχιτεκτονικής και οι αρμόδιοι «καθάρισαν» από τις ευθύνες.

Οι καταγγελίες στη Βραζιλία, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν αρκετά μεγάλες «εκπτώσεις» στα κριτήρια έγκρισης των γηπέδων, είναι πολλές. Ωστόσο, τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Η οποιαδήποτε παρέκκλιση, θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και αυτή τη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Τι και αν το γήπεδο που θα διεξαχθεί η πρεμιέρα του Mundial 2014, δεν έχει ολοκληρωθεί; Τι και αν το σκέπαστρο είναι ημιτελές; Αν δεν βρέξει, όπως είπαν οι αρμόδιοι, θα είμαστε μία χαρά! Στα λόγια, δεν κινδυνεύει κανείς, διότι… αυτή ήταν ευθύς εξ αρχής η αρχιτεκτονική των γηπέδων! Δεν εγγυόταν την προστασία των θεατών από μία ενδεχόμενη βροχή.

Το ζητούμενο βέβαια, δεν είναι να μην… βραχούν οι θεατές! Κάθε άλλο θα λέγαμε, διότι με δεδομένη την παρουσία διαφόρων θελκτικών παρουσιών στην εξέδρα, οι βρεγμένες φανέλες προσθέτουν μία… πιο πικάντικη νότα στο όλο θέαμα! Ωστόσο, το θέμα είναι αν τα γήπεδα κατασκευάστηκαν σωστά, αν πληρούν τις προϋποθέσεις και τους αυστηρούς κανόνες ή αν… ξεπεράστηκαν ορισμένες… μικρολεπτομέρειες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα της διοργάνωσης και στον προγραμματισμό.

Στη Βραζιλία, πάντως, τα ΜΜΕ επιμένουν πως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες στις κατασκευές και ιδιαίτερα στους χώρους υποστήριξης και υποδομής των γηπέδων. Το αν θα προλάβουν σε 20 μέρες να έχουν καλύψει όλα τα κενά, δεν είμαστε σε θέση να το εκτιμήσουμε. Όμως αν κρίνουμε από τους ρυθμούς που έγιναν τα έργα, τότε μόνο απαισιοδοξία μπορεί να μας καταβάλλει.

Η οργανωτική επιτροπή πάντως, όπως υποστήριξε με ανακοίνωσή της, δεν ανησυχεί: «Η μόνη πτυχή της στέγης που είναι ημιτελής είναι εσωτερικά και δεν επηρεάζει την αποτελεσματική προστασία των κερκίδων. Η αρχιτεκτονική του σταδίου στο Σάο Πάολο όπως και στα άλλα 11 στάδια δεν εγγυάται ότι το κοινό θα είναι προστατευμένο από την βροχή το οποίο θα ήταν δυνατόν μόνο σε κλειστά στάδια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα