Εθνικισμός και βλακεία, έννοιες ταυτόσημες

Έναν περίπου μήνα μετά τα έκτροπα στον αγώνα με τη Σερβία, Αλβανοί φίλαθλοι και ποδοσφαιριστές κατάφεραν να προκαλέσουν ξανά στο φιλικό με την Ιταλία, μέσω συγκεκριμένων εθνικιστικών κινήσεων.

Το «Λουίτζι Φεράρις» είχε ντυθεί από νωρίς στα… κόκκινα, καθώς οι 21.000 από τους συνολικά 31.000 που βρέθηκαν στο γήπεδο ήταν οπαδοί της αλβανικής ομάδας. Αρκετοί ήταν εκείνοι που φορούσαν μπλουζάκια με τη «Μεγάλη Αλβανία», αναγράφοντας μάλιστα και τη λέξη «αυτόχθονες».

Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, αρκετοί εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο με σημαίες της χώρας τους και μάλιστα ο αρχηγός Λόρικ Τσάνα υπέγραψε σε μία σημαία και φίλησε τον εισβολέα για τη θαρραλέα(;;;) κίνηση του να μπει και να διακόψει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Από κοντά και ο παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα, Άντι Λίλα, ο οποίος χειροκρότησε τον οπαδό και τον οδήγησε εκτός αγωνιστικού χώρου, εν μέσω χειροκροτημάτων.

Επιπλέον, ένα μεγάλο πανό που απλώθηκε κατά μήκος της κερκίδας έγραφε «ο λαός της Αλβανίας είναι δίπλα στον λαό της Λιγουρίας», μήνυμα αλληλεγγύης στους ντόπιους που έχουν πληγεί από δολοφονικές πλημμύρες τις τελευταίες ημέρες, ενώ ένα άλλο σημείωνε: «Είμαι πάλι εδώ για όσους με μισούν. Πιο δυνατός από ποτέ», μαζί με την ημερομηνία 14/10/2014, όταν και έγιναν τα επεισόδια με την Σερβία.

Στο στόχαστρο των Αλβανών μπήκε και ο πρόεδρος της UEFA: «Πλατινί, ιδιοκτησία της Gazprom».

Πλέον αναμένεται η αντίδραση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, η οποία για τα έκτροπα του προηγούμενου μήνα  είχε τιμωρήσει τότε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας με πρόστιμο 100.000 ευρώ και είχε δώσει το ματς στα χαρτιά με 3-0 στη Σερβία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα