Δόθηκε η εντολή για τριετές ομόλογο

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για τους σκοπούς επικείμενης 3-ετούς ομολογιακής έκδοσης «αναφοράς» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς».

Με την λιτή αυτή ανακοίνωση έγινε γνωστό πως η Ελλάδα προσφεύγει εκ νέου στην αγορά για να ενισχύσει τα ταμεία της. H έκδοση θα είναι ύψους 3 δισ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με επιτόκιο που κυμαίνεται από 3,25% έως 3,5%.

Η έκδοση του ομολόγου επισπεύδεται για να εξασφαλίσει το δημόσιο επαρκή ρευστότητα ενόψει της λήξης ομολόγων 6,7 δισ. ευρώ τον προσεχή μήνα και για να στείλει μήνυμα στους εταίρους ότι η χώρα μας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό του 2015 το οποίο το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 12 δισ. ευρώ.

Τη νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου σχολίασε την Τρίτη το Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο «Δελεαστική η πώληση βραχυπρόθεσμου ομολόγου για την Ελλάδα, αλλά φέρνει κινδύνους».

«Η έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αντλήσει χρήματα με φθηνότερο κόστος, καθώς το επιτόκιο του τριετούς ομολόγου αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 3% έναντι απόδοσης 6% για τα δεκαετή ομόλογα και περίπου 4% για τα πενταετή, σημειώνει στην ανάλυσή του το πρακτορείο. Το βραχυπρόθεσμο χρέος, ωστόσο, θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα βρισκόταν ενόψει μιας μεγάλης αναχρηματοδότησης πριν ακόμα διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας της και σε μια περίοδο που μένει να διευθετηθεί η ασταθής πολιτική κατάσταση στη χώρα» σημείωνε χαρακτηριστικά.

Όπως είχε αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι, Bank of America, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, City, JP Morgan, Morgan Stanley, Nomoura, HSBC, UBS και BMB Paribas.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα