Δικαστική ασπίδα προστασίας σε όσους διαφωνούν στην περικοπή των αποδοχών τους

«Ομπρέλα προστασίας» στα δικαιώματα εκατοντάδων εργαζομένων που είδαν τις αποδοχές τους να ψαλιδίζονται ανοίγει το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, το οποίο με απόφασή του έκρινε άκυρη την απόλυση εργαζόμενου, καθώς έγινε επειδή διαφώνησε με την περικοπή των αποδοχών του. Το δικαστήριο έκρινε ότι η συγκεκριμένη απόλυση είναι καταχρηστική και υποχρέωσε την «OLYMPIC HANDLING ANΩNYMOΣ ETAIPEΙA ΕΠΙΓΕΙΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ» την εργοδότρια δηλαδή εταιρεία, να καταβάλλει στον άλλοτε υπάλληλό της το ποσό των 16.960,91 ευρώ με το νόμιμο τόκο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικαστική απόφαση, η καταγγελία της σύμβασης του εργαζόμενου έγινε τον Ιούνιο του 2012 και ήταν η «απάντηση» της εταιρείας στην άρνησή του να αποδεχθεί την προτεινόμενη μείωση των αποδοχών του κατά ποσοστό 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ενάγων εργάζονταν στη φορτοεκφόρτωση αεροσκαφών και οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές του ανέρχονταν στο ποσό των 1.100 ευρώ

Στην αγωγή που κατάθεσε στη δικαιοσύνη, ο ενάγων εξηγεί ότι δεν συμφώνησε στην μείωση των αποδοχών του καθώς, όπως αναφέρει, κάτι τέτοιο θα του προκαλούσε άμεση ζημία και θα ανέτρεπε τον οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αγωγή του, είχε οικογένεια και είχε προβεί στην αγορά πρώτης κατοικίας με τη χορήγηση δανείου με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται μηνιαίως με την καταβολή δόσεων προς στην τράπεζα.

Το δικαστήριο έκρινε βάσιμο τον ισχυρισμό ότι η καταγγελία της σύμβασης είναι άκυρη αλλά απέρριψε την αγωγή κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο ζητούνταν η επαναπρόσληψη του εναγόμενου. Το δικαστήριο έκρινε ότι στην περίπτωση αυτή «η υποχρέωση του εργοδότη για αποδοχή των υπηρεσιών των εναγόντων δεν ανακύπτει ως αυτόματη συνέπεια της αναγνώρισης της ακυρότητας της καταγγελίας αυτής, καθόσον δεν αναφέρονται στο δικόγραφο της ένδικης αγωγής στοιχεία απαραίτητα για τη νομική θεμελίωσή της».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα