Διαρροές η Energean, απάντηση τα ΕΛ.ΠΕ.

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟI ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

 

 

 

Ένα περίεργος «πόλεμος» παρασκηνίου εξελίσσεται εσχάτως με φόντο τον εν εξελίξει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας πετρελαίου στη Δ. Ελλάδα (Άρτα – Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία). «Πρωταγωνίστρια» είναι η εταιρεία Energean Oil, η οποία φέρεται να αμφισβητεί τη νομιμότητα της συμμετοχής των ΕΛ.ΠΕ. στη διαγωνιστική διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, από την εταιρεία του νεαρού σε ηλικία αλλά έμπειρου «πετρελαιά» Μαθιού Ρήγα, εμφανίζονται να υποστηρίζουν ότι τα ΕΛ.ΠΕ. δεν πληρούν συγκεκριμένο όρο του διαγωνισμού, ο οποίος προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει τεκμηριωμένη εμπειρία εκάστου των υποψηφίων στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων την τελευταία 5ετία.

Οι «ενστάσεις» της Energean (οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω εμφανίστηκαν στον ηλεκτρονικό Τύπο εν είδει διαρροής, μιας και στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση) προκάλεσαν αρχικά την έκπληξη της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ.. Μάλιστα, στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι (όπου και το στρατηγείο των ΕΛ.ΠΕ.) υπήρχε η εύλογη απορία, περισσότερο για τον χρόνο και λιγότερο για τον τρόπο, που εκφράστηκαν οι αντιρρήσεις της Energean.

Σε κάθε περίπτωση, από τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. θεωρήθηκε σκόπιμο να μην ακολουθήσουν την παρασκηνιακή οδό και επέλεξαν τη δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος. Έτσι, αργά το απόγευμα της Παρασκευής τα ΕΛ.ΠΕ. εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία εκτός από το πλούσιο… βιογραφικό τους καταθέτουν και αποστομωτική απάντηση που αποδομεί τους όποιους ισχυρισμούς. Ποια είναι αυτή η απάντηση; Ότι «το θέμα της τεχνικής ικανότητας της εταιρείας έχει ήδη κριθεί θετικά από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης με απόφαση της 5ης Ιουνίου».

Αναλυτικά η απάντηση των ΕΛ.ΠΕ. έχει ως εξής:

«Ο όμιλος εταιρειών “Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.” με αφορμή δημοσιεύματα για πιθανή εμπλοκή στον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας πετρελαίου στη Δ. Ελλάδα (Άρτα – Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία), ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνει τα εξής:

1) Τα “Ελληνικά Πετρέλαια” είναι ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος ελληνικός ενεργειακός Όμιλος με ετήσιο κύκλο εργασιών 10 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Έχει αναμφισβήτητα την οικονομική επάρκεια, τα μέσα, την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να εγγυηθεί τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε όφελος της χώρας, της οικονομίας και της εταιρείας μας.

2) Ο όμιλος “Ελληνικά Πετρέλαια” έχει διεξάγει επιτυχώς έρευνες για υδρογονάνθρακες από το 1975 μέχρι σήμερα σε 39 περιοχές σε Ελλάδα, Αίγυπτο, Λιβύη, Αλβανία και Μαυροβούνιο στις οποίες ανακαλύψαμε κοιτάσματα με πάνω από 200 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο. Το θέμα της τεχνικής ικανότητας της εταιρείας έχει ήδη κριθεί θετικά από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης με απόφαση της 5ης Ιουνίου.

3) Βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση της επιλογής. Η Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ έχει υποβάλει τις τελικές τεχνικές και οικονομικές προσφορές για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο, οι οποίες έχουν συνταχθεί με αμιγώς επιχειρηματικά, περιβαλλοντικά και επιστημονικά κριτήρια συνεκτιμώντας, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης στις προηγούμενες προσφορές μας.

4) Αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης με απόλυτα αξιοκρατικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση ιδιαίτερα υψηλών επενδύσεων στην έρευνα και αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα στοχεύοντας στην ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου το συντομότερο δυνατόν, γεγονός που θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα