Δημόσια σχολεία με δίδακτρα που θα καταβάλουν οι γονείς!

Μάχη με το χρόνο δίνουν στην κυβέρνηση προκειμένου να βρουν τα ισοδύναμα και μέσα στο αλαλούμ που επικρατεί για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Παιδεία έπεσε και μια πρόταση βόμβα. Αυτή της δημιουργίας «ανεξάρτητων σχολείων», τα οποία θα είναι δημόσια-ιδιωτικά, με δίδακτρα που θα καταβάλουν οι γονείς.

Πιο συγκεκριμένα, ακόμη και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου τύπου σχολείου το οποίο θα διέπεται από ένα μεικτό (δημοσιο-ιδιωτικό) καθεστώς εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, καθώς αναζητά εναγωνίως εναλλακτικές λύσεις για την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Στα λεγόμενα «ανεξάρτητα σχολεία» γονείς και κηδεμόνες θα καλούνται να συνεισφέρουν οικονομικά στην κατά τα άλλα δημόσια εκπαίδευση των παιδιών τους. Η μορφή της συμμετοχής στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά, μπορεί να γίνει μέσω εκπαιδευτικών κουπονιών (school vouchers).

Πηγές αναφέρουν ότι η έμπνευση για τη δημιουργία των «Ανεξάρτητων Σχολείων» ως εκπαιδευτικών θυλάκων σε κάθε γειτονιά ανήκει στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ) Χαράλαμπο Κυραϊλίδη. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης φέρεται να άκουσε με ενδιαφέρον την ιδέα του κ. Κυραϊλίδη, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως επί του θέματος. Ο κ. Φίλης περιορίστηκε να εκφράσει τη διάθεση του υπουργείου να εξετάσει περαιτέρω, μεταξύ άλλων προτάσεων, το κατά πόσο το μέτρο των «ανεξάρτητων σχολείων» είναι καταρχήν εφικτό, βιώσιμο, αποδοτικό κ.ο.κ.

Ο χρόνος τελειώνει

Με δεδομένο ότι ο χρόνος τελειώνει, αφού η λίστα με τα 49 προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την συνεδρίαση του Eurogroup της 9ηςΝοεμβρίου, η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως να βρει τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να επικρατήσει η λύση που κανείς σχεδόν δεν περιμένει, δηλαδή να επιβληθεί το 23% στην εκπαίδευση και έτσι αυτή η συζήτηση που κράτησε επί τρεις ολόκληρους μήνες να κλείσει με τον χειρότερο τρόπο για τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους είτε σε ιδιωτικό σχολείο είτε σε κάποιο φροντιστήριο.

Η υιοθέτηση αυτής της λύσης, η οποία έχει ήδη αρχίσει να κερδίζει πολλούς υποστηρικτές στους κόλπους του κυβερνόντος κόμματος, το μόνο που θα φέρει είναι μια νομοθετική ρύθμιση για την παράταση στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης μετάταξης των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Αυτό το σενάριο που κερδίζει έδαφος, θα μπορούσε να δώσει λύση στο αδιέξοδο με τα ισοδύναμα που έχουν προταθεί και τα οποία έχουν το ένα περισσότερα… ελαττώματα από το άλλο. Το ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας δυσαρεστεί τους Γάλλους και τις εταιρείες τους. Κρίνεται ότι δεν είναι ώρα να υπάρξουν εντάσεις στις σχέσεις με τους Γάλλους οι οποίοι φέρονται πρόθυμοι να υποστηρίξουν τα ελληνικά αιτήματα ειδικά στα μέτωπα των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας αλλά και στο θέμα του χρέους.
Δεν φτάνουν

Τα τέλη κυκλοφορίας δεν μπορούν να φέρουν στο ταμείο παρά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον και αυτό υπό τον φόβο αναζωπύρωσης του κύματος κατάθεσης πινακίδων. Όσον αφορά τον φόρος στα ακίνητα εξωτερικού, αυτός έχει κυρίως σημειολογικό χαρακτήρα και ακόμη και αν αποφασιστεί να εφαρμοστεί, δύσκολα θα φέρει έσοδα μέσα στο 2016.
Τι έχει μείνει ως «ισοδύναμο»; Τα ποτά, τα τσιγάρα. Και εκεί όμως, οι φόβοι περαιτέρω έκρηξης του λαθρεμπορίου είναι έντονοι δεδομένου ότι παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και τις υποσχέσεις του Ιανουαρίου, τίποτα δεν έχει προχωρήσει από τα μέτρα για τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης προϊόντων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα