«Δεσμεύσου για μεταρρυθμίσεις»

Nα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις καλεί τον  Αλέξη Τσίπρα ο Τζακ Λιου. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του ζήτησε να δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τζακ Λιου είπε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται προς μια επίλυση της κρίσης χρέους, ενόψει του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τις απαιτήσεις των πιστωτών όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως ο Λιου είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι σημαντικό η Αθήνα να δείξει μια δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και όλες οι πλευρές να συζητήσουν για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους.

 Να μπει στο τραπέζι ελάφρυνση χρέους

Όπως γνωστοποιήθηκε χθες από το αμερικανικό υπουργείο, ο Τζακ Λιου μίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με ανώτατους αξιωματούχους του ΔΝΤ, της Γερμανίας και της Γαλλίας αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το αμερικανικό υπουργείο λέει πως παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες με την Ελλάδα και θέλει Ελλάδα, Ευρώπη και πιστωτές να βρουν μια «βιώσιμη λύση».

Ο κ. Λιου συμβούλευσε επίσης τους εμπλεκόμενους να συνεχίσουν να συζητούν για μια «πιθανή ελάφρυνση χρέους» για την Ελλάδα στο διάστημα που θα προηγηθεί του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε «την ανάγκη η Ελλάδα να υιοθετήσει δύσκολα μέτρα για να καταλήξει σε έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό» με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου οι αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση όλο το Σαββατοκύριακο, συμπληρώνοντας πως απηύθυναν έκκληση στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους να σχεδιάσουν «τραπεζική αργία και ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων όπως απαιτείται».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα